Hit godine – zabavna lista

Dugo smo se mučili, raspravljali, gađali se stvarima, ali smo nekako uspeli da izdvojimo trideset najboljih domaćih pesama iz 2017. godine. Kao i prošle, imaćete dve liste: jednu za žurku, jednu za kafanu. Kombinujte po želji i potrebama.

Kada se sve sabere, oduzme i izvadi kvadratni koren, nije ovo bila loša godina. Barem nije to bila za domaću muziku. Pojavilo se nekoliko mladih umetnika, stari favoriti nisu razočarali, a slušalo se sve, od emotivnog indi popa, do najtvrđeg repa. Ako ste spavali cele godine i niste pratili naše redovne dvonedeljne liste, evo vam prilike da kampanjski nabubate gradivo i predstavite se kao veliki poznavalac domaće scene. Redovni čitaoci mogu ponovo da uživaju. Živeli!

 

30. Artan Lili – Jutro

Možda je ovo godina u kojoj ćemo se konačno pomiriti sa bendom Artan Lili i prestati da pominjemo ono Kurton Lili u svakodnevnoj komunikaciji. Možda. Ove godine smo više njihovih pesama voleli nego mrzeli, pa tako i ovu stvar, koja spada u sam vrh njihovog stvaralaštva. Jedino to stajanje na stranu Metalike u dvoboju sa Cecama, možemo sebi da objasnimo eventualno zbog doba dana u kom se sluša. Ali onda bolje odvrni Slejer.

 

29. Bohemija – Kratka priča

Bila jednom jedna Bohemija i završila je 29. mestu Tegline godišnje liste. To je naša kratka priča, a Bohemijina je sjajni mali uradak, koji se našao na odličnom albumu Sve naopako. Na ploči su sve svoje muzičke uticaje. odnosno sve što su ikada i slušali, prebacili u orkestarski pop. Plus, podržavamo sve što se otpeva južnjačkim akcentom.

 

28. Živo Blato – Rat

Za razliku od svih ostalih foliranata koji vas pozivaju na mir, evo čoveka koji se zalaže za prave vrednosti. Odavno je dokazano da je Vuco, uz Damira Avdića i Sašu Đorđevića, čovek sa najvećim mudima na ovim prostorima. General Vasilije Mitu (Vucov alias za ovaj bend) nam donosi verovatno najbolji odgovor na čuvenu krilaticu Nila Janga – keep on rockin’ in a free world. Razumemo zašto su komentari na videu disejblovani.

 

27. U pol’ 9 kod Sabe – U paralelnoj stvarnosti

Jebeš godinu bez singla našeg omiljenog queer pop benda. Sabe su nakon prošlogodišnjeg hita Starimo zaplovile paralelnom stvarnošću. Kroz smireniju muziku, pesma govori o sivljim stranama života, ali vokal i bogata postavka instrumenata boje pesmu izvesnim optimizmom. Jedina pesma na listi u kojoj možete da čujete klarinet.

 

26. kene beri – majemi pefkohori

Branilac boja Fesrama na ovoj listi. Zvanična kompozicija turističke organizacije Pefkohorija za 2017. Jedan od boljih semplova Romane koji ste mogli da čujete ove godine. Može da se sluša iako je prošlo leto, a i moralo je leto proći.

 

25. Dogs in Kavala – Boje

Kao što smo i napisali tamo nekad u aprilu, momci su se pokazali kao prava koncertna atrakcija. Dakle, opet smo bili u pravu. Drndali su to svoje od Triglava do Đevđelije, i pokazali da i kod nas može da se bude bend nalik onima od preko bare, o kojima čitamo na raznoraznim pičforcima i ostlaim glupostima.

 

24. Ogi Radivojević – Divna

Pesma koja miri sve tri Srbije, od 1929. do danas. Špica za domaću seriju, koju smo već hajpovali na listi najboljih serija. Toliko dobra pesma da je čak dobila tri verzije: prvo original, pa “za kafanu”, a ona se u trećoj varijanti pojavio Nikola Pejaković sa svojim tekstom. Jedino što mislimo da pesma baš i neće ući u kafanu kao ostale iz Bjelinih projekata i to je najbolje u vezi sa njom.

 

23. Moloa – Ponekad

Jedan od najuzbudljivijih mladih bendova iz 2017. godine. Zamalo da se ogrešimo o njih, jer nam se nije dopao prvi singl. Nakon toga je krenula ljubav, za koju se nadamo da će se nastaviti i u narednoj godini.

 

22. E–Play – Da budemo samo dobro

Pesma koju možete da recitujete u periodu dok se ljubite po tri puta u obraz i nabrajete šta sve želite ljudima. Optimistični rif i energija koji su nas vozili kroz celu godinu. Iako baštinimo nasleđe Munja, super nam je ovaj pop E-Play. Kvalitetu sigurno nije odmoglo producentsko prisustvo srpskog Ricka Rubina – Voje Aralice.

 

21. Trifun ft. Ivan Beloševac – Novi Dan

Ovo slušamo od momenta kada nas je Trifun iznenadio svojom pojavom na muzičkoj sceni. U međuvremenu smo proverili šta je to Trifun i kul je dečko. Stvarno smo tokom godine vrteli pesmu do besvesti. Veliki je uspeh i mladog Beloševca, koji je ovde na vokalu, a i prošle godine smo ga pominjali na godišnjoj listi. Ako se neko ne seća, pesma je bila Motiv.

 

20. Mimi Mercedez – Džungla

Najbolja pesma sa motivom džungle, još od K2 Džanglmanije. Sa stihovima kojima se ističe kako nije na ceni vanvremenski vers, pa je bolje da ti bacim jedan plemenski ples, jasno je da teksta skoro i da nema i da su Mimi i Žartikal, pre svega, želeli da naprave plesni benger. Red je da pomenemo i Lackua, koji je napravio narodnjački remiks za neko fino poselo.

 

19. Markus Pavlov – Neistraženi predeli

Ne znamo ko su ovi momci, odakle su došli i gde su nastavili posle. Ali izbacili su pesmu koju smo nekoliko nedelja konstantno vrteli u svim mogućim prilikama i situacjama. Nama ostaje da im poželimo barem još jedan ovakav hit i neko više mesto sledeće godine. U svakom slučaju su pomerili granice, kako su i poželeli u refrenu.

 

18. Vizelj – Pustinja

Da se razumemo, da su izbacili pesmu pre tri nedelje… ma šta pre tri, pre dve, ovo bi lagano išlo u top pet. Ovako moramo da je stavimo malo niže, jer pesma nije dovoljno zaživela u narodu, ali verujemo da će momci u predstojećoj godini da izbace nešto još veće. Prava epska pesma, šest minuta buke, bluza i melodije. Iskunije od prvog albuma. Dajte taj album!

 

17. Kezz – Nema mog dragana

Jedini narodnjak na zabavnoj listi. Dobro, ne baš narodnjak, ali znate na šta mislimo. Kad naši umetnici pomešaju etno i elektroniku, to obično zvuči kao da ste te dve stvari samo nalepili jednu na drugu. Retko dobijete priliku da čujete pesmu gde je to skladno kao kiselo mleko uz punjene paprike (kapirate da je ovo prevedena fora peanut butter and jelly). Preporuka za posećivanje Tamarinih nastupa, jer što se kaže narodnjačkim jezikom – zna da napravi dobar štimung.

 

16. Cjofo MC x Mali Brka – Ontario

Naš braćke Ćofo je zaslužio svoju poziciju ovom zanimljivom geografijom. Underground ikona beogradske rap scene. Ako vam ovo nije bio klupski hit, onda braćo izlazite u pogrešne klubove. Čekamo i taj spot da snimi i to u Ontariju.

 

15. Marko Louis – Doviđenja

Iako je imao nekoliko zvaničnih singlova sa albuma, na nas je najjači utisak ostavio ovaj live sa Miksera, uz koji smo kroz celu godinu nastavili da patimo. Kao što je Ljubiša Stojanović Louis bio najbolji samo sa minimalnom pratnjom i moćnim glasom, Marko fenomenalno iznosi celu stvar, dodajući malo džeza u priču, sa dovoljno urbane patnje i kafanske raspojasanosti za sve slojeve društva.

 

14. Crvi – Lažem i kradem

Ko laže taj i krade, ko krade ide u zatvor. Nadamo se da Crvi neće u zatvor, jer ova stvar kida. Evo kako od gitare i vikanja može da se napravi veliki hit. Ako vam je ovo depresivno, onda ništa. Nama je super.

 

13. Surreal – Na minut do mora

Najbolja hip hop oda hedonizmu za 2017. Laid back fazon, gde easy like a Sunday morning, ili today was a good day dobijaju domaći pandan: ja sam ti bajo na minut do mora. Svim dobrim ljudima, pa i Sureealu, želimo da i u narednoj godinu budu u tom stanju svesti, koje je kao da si na minut do mora.

 

12. Šajzerbiterlemon – Čudni ljudi

Jedini bend na listi koji ima potencijal da mu pesmu za reklamu kupi i neki gazirani sok. Tvrdo, besno, ljuto, sa stavom, ali i smislom. Dovoljno se oslanja i na stranu scenu i na domaću zaostavštinu. Može za urlanje, a može da se odsluša i iz pozadine, sa razumevanjem. Neki bi rekli da se rokenrol vratio u grad, ali ti neki ne znaju da nikada nije ni odlazio.

 

11. Stepa – See me

Samo nam je četiri minuta i 11 sekundi bilo potrebno da se potpuno zaljubimo u Stepu. Nismo u tome bili usamljeni, mnogo padavičara i palamuda nalik nama išlo je okolo i hvalilo bend. Godinu su krunisali objavljivanjem EP izdanja i svirkom na kojoj su predstavili nove pesme, zbog čega jedva čekamo novi materijal i kompakt CD.

 

10. Nikola Vranjković – Nikada ti neću više odati nijednu tajnu

Posle Čole i Dare Bubamare, evo i Vranjković je napravio pesmu o košavi. Vrhovno veće muzičke redakcije Tegle je zasedalo i nakon dugog većanja rešili da nam je ovo omiljena pesma iz zbirke sjajnih kompozicija sa albuma Veronautika. Toliko je volimo da nam čak ne smeta ni omaž EKV-u na kraju. O ovoj velikoj pesmi imamo samo da kažemo da je velika pesma.

 

09. Krešo Bengala – Šta ćeš

Najtvrđa glava bivše Jugoslavije. Čovek koji će pre da trepne nego da napravi lošu pesmu. Ovo je Krešova najaktivnija godina, izbacivao je trake na svakih par nedelja jer kao što lepo u pesmi kaže: cele godine mi je sezona. Ako želite da uz ovu pesmu drugim ljudima bušite gume, to je skroz ok

 

08. Bekfleš – Noviśad

Bend koji je postao toliko veliki, da su i matori kulovi saznali za njih i počeli o njima da pričaju. Jako lepo. Za to vreme, Klika je nastavila da izbacuje milijardu pesama na mesečnoj bazi. Ovde su krenuli da se spremaju za pesmu Evrovizije, mada iz izvora bliskih redakciji saznajemo da će ova pesma biti himna grada Novog Sada, kad on bude bio proglašen za Prestonicu kulture.

 

07. Ti – Srce udara

Ovako bi zvučala Crvena Jabuka da se pojavila na Popboks sceni, tamo nekad pre desetak godina, and that’s a good thing. Trajče se ovde uhvatio mikrofona i, koliko god voleli Ilijino pevanje, dao neku novu dimenziju. Možete da đuskate i da se njišete, a možete i da urlate i pevate, tako da nije ni čudo što su im koncerti zabava za celu porodicu.

 

06. Turisti – Levo ili desno

Mantra koju smo ponavljali poslednjih meseci je zaboravio sam kako izgleda normalan život, a ovaj bend je zaslužan za to. Turisti, bend Lepog Boleta i drugara, oglasili su se prvi put tek pre nekoliko meseci, ali su izazvali neviđeni hajp. Pesma koja ima sve ono što moderna rokenrol pesma treba da ima: zanimljiv tekst, drugačije pevanje, interesantne klavijature i kera koji jede špagete u spotu.

 

05. nipplepeople – Frka

Jedina obrada na listi, najšerovanija pesma na FB-u među našim ženskim prijateljima i jedina pesma u kojoj su istovremeno otkriveni i ljubav i guzica. Niko ne pravi elektro pop himne, kao što oni prave elektro pop himne, a ovde su nas obradovali odličnim apdejtom starog disko fanka Zdenke Kovačiček. Posle ovoliko hitova, ovaj bend bi trebao da bude mnogo veći nego što trenutno jeste.

 

04. Svemirko – Vrati mi se još jedanput

Jedina pesma sa liste čiji naziv može da se proda Marinku Rokviću, pošto bi mi baš voleli da čujemo pesmu Marinka Rokvića Vrati mi se još jedanput. Svemirko se pridružio talasu hrvatskih psihodeličnih pop projekata, koji ponekad čak i Ariel Pinka mogu da pošalju po burek. Pritom, album je fizički objavljen na VHS kaseti, jer zašto da ne. Vidimo se na nekoj novoj svirci u BG-u, pošto smo prošli put bili mnogo pijani, pa nismo mogli da dođemo.

 

03. Bombe Devedesetih – Bebi Dol/Bombe Devedesetih i Mega Denka – Ne pitaj šta treba da mi daš

Dvoumili smo se koju pesmu da stavimo na listu, a onda smo pomislili: naša je lista, zabole nas, obe ćemo da stavimo. Jedna je veliki klupski hit, jedna je kafanski hit, a može i obrnuto. Trap muzika je tokom prošlih godina slavila mnoge heroje, pa je na red došla i Dragana Šarić. U drugoj pesmi, Bombe su u saradnji sa Mega Denkeom napravili turbo folk hit za naredna pokolenja, specijalno napravljen za kompilaciju o kojoj se najviše pričalo ove godine – Turbotronik.

 

02. Irie FM- Putevi

Bilo nam je drago kada je Vukašin odlučio da promeni izvorni pravac svog benda. A onda je Vukašin rešio da se odmakne još dalje, pa je napravio stvar u 80’s stilu, odnosno u fazonu koji fura Twin Shadow, ili cela new retro revival ekipa. Osim da je talentovan za muziku, ovde smo primetili i da se Vukašin snalazi u vožnji auta, kao i u režiji spotova. Jeste primetili da ga sve vreme zovemo Vukašin?

 

01. Bojana Vunturišević – Kese etikete

Još početkom godine smo osetili da će ovo biti hit godine i osećaj nas nije prevario. Konzumeristička himna o slomljenom srcu. Kombinacija emotivnog rastrojstva i kritike sistema koji nas konstanto bombarduje, sav šaren, etiketast i prazan. Na kraju pesme samo možete da sednete na pod u tišini i malo budete sami. Posle dugo godina smo dobili album zbog kojeg vas nije sramota što slušate pop.

Autori: Miloš Dašić, Momčilo Dašić, Radomir Zvoncek

 

4.6/5 - (14 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 1