HIT DVE NEDELJE

::: DISCLAIMER ::: NAPOMENA ::: PROČITATI PRVO :::

Merna jedinica za ocenjivanje je SARS i ide unazad. Najviša ocena je 0, a najmanja 5. Npr. Get Lucky bi dobio 0 Sarsa, a 5 bi dobilo, pa nešto od SARSa. Da, znamo, odlična je fora.

::: DISCLAIMER ::: NAPOMENA ::: PROČITATI PRVO :::

 

Bojana Vunturišević – Noćni program

Pisali smo već o celom Bojaninom albumu i svakoj pesmi pojedinačno, ali je vreme da mu se vratimo jer su se sada za jednu pesmu pojavila čak dva spota! Ovo je hit iz drugog plana, koji je sada obogaćen jednim plesačkim videom, i jednim pod jasnim uticajem Harmoni Korina. Logično, odlučili smo se za drugi, jer baš volimo tog prljavog hipstera i perverznjaka. Vama ostavljamo slobodan izbor, ali šta god da to bude, nećete se pokajati.

Ocena: 1,6 Sarsa

 

nipplepeople – FRKA

Nismo baš najsigurniji kako smo uspeli da na listu ne stavimo pesmu koju realno besomučno vrtimo prethodnih meseci, što na ličnim plejerima, što putem internet radio talasa u našem Teglinom popodnevu, ali dobro, bitno da smo se ispravili, a niplpiplovcima ćemo se sigurno odužiti na godišnjoj listi. Niko ne pravi elektro pop himne, kao što oni prave elektro pop himne, a ovde su nas obradovali odličnim apdejtom starog disko fanka Zdenke Kovačiček. Uz dodatak “guzica” i “pizdarija” u tekstu, što sve čini još zabavnijim.

Ocena: 1,5 Sarsa

 

Bozo Vrećo i Vasil Hadzimanov – Ko li noćas miluje ti kosu

Priznajemo da smo malo iskulirali sa Božidarom poslednjih meseci. Malo je i do nas, ali je i on s jedne strane počeo malo da se ponavlja, ali i da raznim izjavama biva i pomalo incidentan. Ovde ga ipak zatičemo u punoj formi, Vasil mu gradi prostor gde može da dominira i zabode hit. Onako fin kafanski hit, za naručiti uz vikanje muzičarima, ali da opet ispadnete kulturni. Naravno, dok se ne napiješ kao svinja i kreneš da ‘vataš pevačicu za dupe.

Ocena: 1,6 Sarsa

 

Marko Louis – Cveće cafnalo

Novi spot sa odličnog Markovog solo albuma. Iako je i sam autorski na visokom nivou, drago nam je što ne odustaje od obrada manje poznatih dragulja pokojnog mu oca. Moderna produkcija, stamena gitara Vlatka Stefanovskog i za Marka neizbežne trubačke deonice uzdižu ovu pesmu iznad aktuelne domaće pop ponude. Poštujemo i nameru da se spotom ukaže na zaista jako bitno pitanje i istaknu organizacije koje u tome mogu da pomognu, ali je na kraju to možda ispalo malo naivnije nego što bi trebalo, da bi poruka bila dovoljno jaka. Kako god, muzika je tu, a ona je najbitnija, zar ne?

Ocena: 1,7 Sarsa

 

Bombe Devedesetih i Mega Denke – Ne Pitaj Šta Treba Da Mi Daš (Old School Mix)

Pisali smo već i o celoj kompilaciji Turbotronik, koja nas je podsetila na najviše domete elektrofolka poslednjih desetak godina, a bogami iznedrila i neke nove hitove. Videćemo kako će se ova stvar plasirati na godišnjoj listi, koja se već polako krčka, ali sigurno znamo da će se boriti za sam vrh. Bombe i Denke nam uopšte nisu olakšali posao izbacivanjem druge verzije, koja ima još jaču turbinu u sebi. Al’ nema veze – neka gori, neka gori, nek izgori cela kuća!

Ocena: Ostanite na talasima Gas Radija.

 

Žen – Sonična taktika

Buka je izgleda opet u modi. Distorzije su pojačane, bendovi bacaju vatru na bini, a naše omiljene Zagrepčanke se vraćaju novim albumom i pesmom gde nas pozivaju da igramo sa njima i da se ne bojimo. Uz rizik da se ponovimo, zaista moramo da podsetimo da je ovo naš omiljeni bend koji sadrži u nazivu genitiv plurala imenice “žena” na češkom.

Ocena: 1,8 Sarsa

 

Helem nejse feat Marko Louis – Kabadahija

Naslušali smo proteklih 20 godina angažovanih pesama o zabranjenoj ljubavi između Muslimana/ki i Srba/pkinja,  ali lepo je videti da i ovakve priče mogu da se završe i happy endom, a ne uvek kao kod Pušenja ili Eda Majke. Odličan duvački deo i Marko Louis na refrenu zaokružuju priču, te možete i da se proveselite uz dizanje ruku, iako tekst bap i nije veseo sve vreme.

Ocena: 1,9 Sarsa

 

Tapan – Europa

Volimo kad neko naš uspe ili se barem trudi da ga primete negdo tamo daleko, daleko od mora. Tapan je DJ duo koji nastupa kod nas više decenija, ali funkcionišu i kao bend, i kao takve smo mogli da ih vidimo na Beogradskom Jazz Festivalu. Ovih osam minuta možda najbolje opisuje šta sve Tapan sadrži u sebi, i šta ih sve interesuje, od bita koji vozi do improvizacije i slobodne forme džeza, pa sve do orijentalnih motiva. Potrudite se da ih razumete, isplatiće vam se

Ocena: 1,6 Sarsa

 

Abul Mogard – Above All Dreams

Ovom liku ovde zapravo i nije mesto, ali smo odlučili da ga ipak spomenemo. Naime, gospodin se predstavlja kao penzioner iz Beograda koji je celog života radio u Železari, a kad se penzionisao, posvetio se ambijentalnoj muzici. Ipak, iz Teglinih dobro obaveštenih izvora, saznali smo da se verovatno radi o sprdnji nekog berlinskog DJ-a, koji je, kada mu je bio potreban lažni identitet, lupio Beograd umesto Temišvara ili Tel Aviva. Abul je u međuvremenu postao velika zverka evropske ambijentalne scene, pa ako se ispostavi da je zaista ono što priča da jeste, onda imamo uspeh ranga Bregovića u world musicu.

Ocena: Srbija!

 

Weird Fishes – Shades of You

Akustični pop duo koji ste mogli da zakačite po beogradskim lokalima kako drndaju obrade, odlučio je da se oproba u autorskim vodama i sve za sada deluje zanimljivo. Ubačene su matrice, ima dosta uticaja elektro popa (doduše i dalje ne znamo kog tačno benda, ali setićemo se do sledeće recenzije), vokal je jako zanimljiv, i voleli bismo da ovo čuejmo ovo i u bendovskom izvođenju. Čekamo još muzike!

Ocena: 1,7 Sarsa

 

Turisti – Abu Dabi

Najiščekivaniji album godine je još malo pred nama. Levo ili desno je veliki hit, videcemo kako će se Abu Dabi ponašati. Prljavi i masni bodidlijevksi rokenrol, u modernom pakovanju, šta vam više treba? Slušamo ih za par nedelja u DOB-u sa grupom Ti.

Ocena: 1,7 Sarsa

 

Door Window Nine – Rubbing Your Mind

Ovo nas pomalo podseća na neke već prilično matore stvari, tipa na neku pesmu grupe Jane’s Addiction, ili tako nešto. Nije da smo preveliki fanovi takvog zvuka, ali mislimo da ovde ima hit potencijala. Pritom, na pesmi piše “demo”, stoga čemo sačekati da vidimo kako će da ispadne neka zvaničnija verzija, ili ostatak materijala ovog benda.

Ocena: 1,8 Sarsa

 

Crvi – Istinepostoje

Bend koji je sam sebi prognozirao nastavak karijere imenom albuma Piše nam se dobro. U tom smislu nastavljaju uzlaznom putanjom, imaju i nove članove, a nama se realno sviđa pravac u kojem se kreću, da ne kažem gmižu. Ima tu i dalje mnogo alternativnog roka iz devedestih (stranog uglavnom), ali ništa to ne opterećuje i Crvi imaju dovoljno janas izraz, da ih razlikujete od svega ostalog.

Ocena: 1,9 Sarsa

 

DJ Kovi & MC Mikri Maus – svi će da poginemo u drogu

Ceo album dueta Kovi-Mikri je jedna žurka bez prestanka, pa nam je bilo teško da izdvojimo jednu stvar kojom bismo ga predstavili, ali je na kraju presudio humor u naslovu. Ima dosta humora i u tekstovima, Mikri lagano baca svoju ganci gengsta priču, dok ga Kovi u stopu prati zajebanim elektrofankom. Obucite najlepšu trenerku i prepustite se čarima ove muzike.

Ocena: 1,6 Sarsa

 

Park – Agape

Pesma jeste malo ostarila, pošto vidimo da je iz januara, ali je bend sada izbacio album, pa nam je upao u vidokrug. Iako pesma deli naziv sa našom omiljenom pravoslavnom emisijom, ne donosi apsolutno ništa novo ni originalno, pa ako vam malo padne koncentracija tokom slušanja, ne znate da li slušate ove naše ili neku nezapaženu Kings of Leon pesmu sa novijih albuma. Može to bolje.

Ocena: 3 Sarsa

 

Pips Chips and Videoclips – Tek da nas podsjeti

Kada bismo birali omiljene bendove sa ovih prostora, Pipsi bi se sigurno našli u top 5, tako da nam je posebno teško što moramo da kažemo da nam se ovo ne dopada. Ok, ne baš ne dopada, ali ovo je jedan od onih klavirskih filera koje skoro uvek imaju na albumima i koje manje više zaboravimo nakon par meseci, pa nam i nije najjasnije zbog čega su izabrali da im ovo bude singl, kojim će najaviti album.

Ocena: 2,8 Sarsa

 

Ljupka Stevic feat. Rasta – Ćao Ćao

Pesma ima prizvuk neke Ashanti s početka veka i neke npr. Timbalandove produkcije, ali pre nego što je postao poznat. Mnogo prašine je podigla ova saradnja i njen mogući uticaj na raspad veze Raste i Ane Nikolić. Nadamo se da to nije tačno, jer nije vredelo rasturati onakav brak, zbog ovako mlake pesme. Stihom “vidimo se nikada” (a komotno može da se doda “a čujemo se još manje”), pesma otvara pitanje nestanka Dejan Anđusa sa medijske scene, kao i izostanak njegovog oglašavanja nakon hapšenja.

Ocena: Free Anđus!

Autori: Miloš Dašić, Momčilo Dašić, Radomir Zvoncek

HIT DVE NEDELJE

COMMENTS

WORDPRESS: 0