Top pet budućih uspavanki

Da li je vreme da ''Spavajmo, sanjajmo'' i ''Nuna, nuna, nuške'' zamenimo sa Game of thrones narodnjacima, pesmama o skidanju sa dopa, ali i navlačenju na isti.

beba-620x350

Za mnoge od nas će doći ono vreme kada svako veče u krevetac stavljamo plod svojih međunožja, u nadi da će ubrzo zatvoriti oči i tako ih držati do jutra. Sećamo se kako su nas roditelji uspavljivali pesmicama koje kao da su stvorene da prizovu san. Ima taj poetičan momenat, gde se uspavanke prenose sa generacije na generaciju , pa bi tako i naša deca trebalo da dremaju uz iste stihove uz koje smo i mi. Sa druge strane, svi smo članovi generacije koja kao da boluje od potrebe da raskine veze sa svim tradicijama i ustanovi neki novi poredak. Problem leži baš u ovom domenu, domenu uspavanki i pesama za decu jer ja zaista ne znam da li se iko više time  bavi. Moramo ozbiljno da razmotrimo prekomandovanje određenih „običnih“ pesama, u žanr „uspavanki“ ili „pesama za decu“. Evo nekoliko predloga.

1. Indira – Zmaj

14914723_1234384169953932_1750876125_n

Pa gde ćeš naći boljeg naziva za dečiju pesmu od priloženog. Zmaj mu dođe kao šlag na tortu koju predstavlja tekst pesme. Nema više uzgajanja slabića i hipstera. Dani u kojima se deci obraćamo kroz pouke i metafore u basnama su iza nas. Na „Budi lep, budi jak“ se može gledati kao na savete, ja ih više gledam kao naređenja. Pri pevanju poseban akcenat  staviti na „nemoj da me brukaš“, čisto da ne bude zabune šta je poenta priče. Retke su uspavanke u kojima se ne pominje smrt drage osobe, a da su vredne pevanja. Ovde preko toga imaš i zabranu kukanja. Šta čovek može više da traži?

2. Zdravko Čolić – Kad bi moja bila

14962426_1234384199953929_1748139538_n

Ako vam je bitno da uspavanka sadrži što više biblijskih referenci onda je ovo pesma za vas. Otvaranje mora, voda u vino, raspeće, samo još fali bezgrešno začeće i obradu ove pesme možete čuti na nekoj liturgiji. Ako pevate ovo svojim ćerkama naučićete ih šta predstavlja prava muška ljubav i da ih niko nikada neće voleti onako kako bi trebalo da ih voli. Ako pevate ovo svojim sinovima naučićete ih da ste slabić i da im neće biti nimalo teško da vas zadave golim rukama i tako postanu novi pater familijas. Jedina je mana što je baš zahtevna za pevanje, a ako mislite da možete da izvučete sve delove onda ja mislim da ste prljavi lažov. Osim ako niste Čola, a u tom slučaju: Volim vas, hajde da živimo zajedno, usvojimo neku dečurliju i pevušimo im ovo zajedno.

3. Bajaga – Gore dole

14963020_1234384176620598_924236462_n

Bitno mi je da me ne razumete pogrešno. Volim ja Bajagu. To je čovek koji nam je doneo stihova dubljih od njegovog somotnog glasa. Ova pesma nije baš Hazarski rečnik u njegovom opusu. Ne priliči toliko besmrtnoj gromadi što kroti gitaru, koliko leži velikom ljubičastom dinosaurusu koji kroz pesmicu uči decu razliku između gore i dole. Pesma očigledno nastala logikom „Ako je Čorba mogao da piše za Cecu mogu i ja da pišem za Teletabise“. Izuzetno korisna kao uspavanka. Osim rime koja je laka za ispratiti i zapamtiti poseduje i taj momenat dezorijentacije, pa se dete lako može poput pijanca izgubiti u prostoru i zaspati van svake namere da to uradi.

4. Goran Bregović – Ederlezi

14958387_1234384203287262_1449626041_n

Znam ja da ovo nije izvorno njegova pesma. Naravno da ovo nije prvi put da se Bregino ime nalepi preko nečeg tuđeg, ali svi znamo da mu je tu i mesto. Danas je izuzetno bitno poznavati više jezika, pa je bitno da vaše dete počne na vreme da ih uči. Ima nas koji smo odgajani u zapadnjačkim porodicama pa smo učili „Twinkle, twinkle, little star“, ima nas koji smo odgajani u ispravnom istočnom smeru pa smo učili „Gusi, gusi, ga ga ga“.  Vreme je da se okrenemo narodu koji vekovima sa nama deli uspone i padove. Vreme je da se okrenemo Romima. Gledajući naš narod kako uz ovu pesmu luduje kada zatrubi verujem da je deci ne bismo pevali već bi je pustili sa youtube-a i uključivali se na „Sa o Roma babo babo“ delove dižući ruke u vazduh.

5. Bebi Dol – Hajde da

14962866_1234384189953930_712251695_n

Ljudi, učite decu da bi trebalo da uživaju u životu. Kasnije kada saznaju da je sve to bila laž, vaše hladno srce će zaigrati od spoznaje da se niste jedini zajebali u životu i biće vam lakše da niste sami u egzistencijalnoj patnji. Posebnu pažnju obratiti da grad svetli sa druge strane reke. Reke, prijatelji moji. Pa ne daj Bože da se ima para za neko more. Valja održavati niske standarde. I taj dobar auto što se uzima, da se razumemo, uzima se od nekog prijatelja, ili pak „uzima“ u smislu „krade“.

 

Utisak koji nema veze sa listom:

Kako to da baš nijedan domaći sajt za tekstove pesama ne podržava slova ČĆŽŠĐ. Bukvalno kao da čitaš prepisku sa Fejsbuk četa. Hajmo malo ponosa da unesemo u sopstveni rad jbt.

Autor: Dobrocudni

COMMENTS

WORDPRESS: 0