Top 10 uloga Will Ferrella

 

Dolazio je u late show Conana O’Briena sa papagajem na desnom ramenu kog je zvao Professor Feathers i vidno potresen branio Conanu da se uopšte obraća njegovom papagaju, pevao temu iz Star Treka, u tandemu sa Zachom Galifianakisom učinio najdosadniju dodelu Oscara iz februara 2015. zanimljivom. Pevao je Drunk In Love od Beyonce u lip sync battleu sa Jimmyjem Fallonom, gađao cheerleadersicu NBA tima New Orleans Pelicans basketarom u glavu i pobegao, a svojom harizmom naterao Meryl Streep da prizna svetu večni crush na njega. Na fudbalskom svetskom prvenstvu u Brazilu prošle godine se ponudio da izujeda svakog fudbalera Nemačke kako bi USA prošla u dalju fazu takmičenja i bez straha izjavio kako bi rado delio krevet na sprat sa Vladimirom Putinom.

Sve ovo, Ferrell je uradio u poslednjih godinu dana, sa krunom najboljeg člana postave Saturday Night Livea na glavi i kao predvodnik Frat Pack generacije holivudskih glumaca koji su se pojavili sredinom devedesetih (Ben Stiller, Jack Black, Steve Carell, Vince Vaughn, Paul Rudd, Owen i Luke Wilson).

Will Ferrell danas puni 48 godina. Toliko je imao Robert De Niro kada je ostvario ulogu Jamesa Conwaya u filmu Goodfellas, kao i Marlon Brando koji je u 48oj odigrao Don Vita Corleonea u prvom delu Godfather trilogije. Ferrellovu post-SNL karijeru, koja traje već 13 godina, obeležile su komedije sa velikim budžetom, cameo uloge u filmovima poput Wedding Crashers i Starsky and Hutch, kao i uspešni voiceoveri u Lego Movie i Megamindu. Lista od 10 najboljih filmova Willa Ferrella koja sledi nije ničija manijakalna potreba za rangiranjem svega mogućeg, već malo upustvo za shvatanje suštine karijere Willa Ferrella, koja je, rečju, doživljaj.

10. Blades Of Glory (2007)

Priča o zavisnom o seksu i pijanom klizaču na ledu, Chazzu Michaelu Michaelsu, je primer neuvredljivog i uzdržanijeg performansa Willa Ferrella posle kog na čarobnjake niko neće gledati kroz Harry Potter perspektivu. Ovaj film iz koša slabijih filma Willa Ferrella vadi to što su njegovi najveći klizački rival par koji čine Amy Poehler i Will Arnett, kao i kamera koja je uvek znala kada da spusti kadar na Ferrella kako bi on uradio ono što najbolje zna.

9. Anchorman 2: The Legend Continues (2013)

Nastavak bilo čega zna da bude težak, pogotovu ako je zadatak pred tobom oličen u repliciranju alhemije prvog dela Anchormana. Pozitivan utisak o filmu se može iskristalisati kao dominantniji ukoliko budete mogli da svarite besmislenu tuču reporterskih klanova njujorških televizija, ali nastavak priče o spikeru seksisti sa mnogo neobjašnjivog samopouzdanja je sigurno najbolji drugi deo Anchormana ikada napravljen.

8. The Other Guys (2010)

U ovoj mainstream komediji sa Markom Wahlbergom, Ferrell nije bio karakterizovan kao glupi i glasni kreten što je bio dobitni šablon za uspeh njegovih filmova. Ovde je to bio Wahlberg, Rezultat je 2/2 za njegove pokušaje igranja bilo kog prosečnog, normalnijeg čoveka, a da mu se na licu ne vide prećutanja kajanja. Možda je zbog toga ovaj film jedan od najpodcenjenijih u njegovoj karijeri. The Other Guys donosi najbolji running gag Ferrelovog opusa: Allen Gamble, smotani lik kog Ferrell tumači, ima za ženu Evu Mendes, koja je van svačije lige, a nerazumevanje i zbunjenost okoline tim spojem i samom odanošću i lojalnošću Mendesove Ferrellu je smešno od samog početka filma, a do kraja odlazi u jako prijatnu krajnost.

7. Stranger Than Fiction (2006)

Will Ferrell je u ovom filmu izveo Jimma Carreya iz filma Eternal Sunshine Of Spotless Mind. Prostije rečeno, pokazao je da zna da glumi. U njegovoj verziji Trumans Showa, tumačeći poreskog inspektora Harolda Cricka koji je znao više o brojkama nego o ljubavi, Ferrell je prijatno promenio tempo izletom u dramu bez gubitka smisla za humor, zaradivši svoju prvu Golden Globe nominaciju.

6. Zoolander (2001)

Zoolander je došao pred sam kraj Ferrellove SNL karijere, a lik Jacobima Mugatua, zle modne ikone koja planira ubistvo malezijskog premijera tako što će isprati mozak Dereku Zoolanderu (Ben Stiller) i naterati njega na atentat, kombinovan sa smešnim i bizarnim izlivima besa koji se najbolje manifestuju u Jacobimovom zahtevanju poštovanja za njega i njegovog psa, predstavlja najtananiju suštinu Willa Ferrella. Film je dobar zato što je u svom ludilu ubedio sve gledaoce da je malezijski premijer morao biti ubiven.

 

5. Talladega Nights: The Ballad Of Ricky Bobby (2006)

Satirizacija NASCAR takmičenja je u ovom biopicu donela kombinaciju mnogih likova koje je Ferrell do tada tumačio u svojoj karijeri, da bi se sjedinili u Rickyju Bobbyju. Južnjački akcenat i idiotske facijalne ekspresije je Ferrell kasnije klonirao u svoj stand-up specijal You’re welcome America, jednočasovnu HBO imitaciju Georgea W. Busha. Talladega Nights podvlači dve stvari značajne za Ferrellovu karijeru: 1-Veliko prijateljstvo sa Adamom McKayom s kojim je napisao šest filmova; 2-Krunisanje Johna C. Reillyja koji je najmoćnije tajno oružje svakog castinga Ferrellovih filmova.

4. Elf (2003)

Buddy je lik koji predstavlja Ferrella kao veliko dete (visok 193 cm, glumi Deda Mrazovog patuljka koji je previše uzbuđen zbog dolaska Deda Mraza), a atmosfera Božića u Elfu savršeno ukuvava iskrene verzije svakog čudaka kog je Ferrell glumio. Ovaj moderni Božićni klasik je naslutio da će Ferrell biti najbolji kada glumi veliko dete, što i jeste sam po sebi, a pravo olakšanje je stiglo prošle godine kada su glasine o snimanju nastavka Elfa demantovane.

3. Old School (2003)

Ferrellovo povlačenje u ovom filmu u sporednu, fenomenalnu ulogu je dokaz da je Ferrell velikodušan prema svojim Frat Pack kolegama (Vince Vaughn, Luke Wilson) i dovoljno pametan da povuče pravi i pametan potez u pravo vreme. Sve što Ferrell radi u ovom filmu je dodatno smešno zbog transparentnosti želje da bude dobar muž i otac, a njegovo prikriveno ludilo ključa u najboljem mogućem tajmingu.

2. Step Brothers (2008)

Ludak napravio dva ludaka – ovo je najkraće moguće objašnjenje ovog filma-manifesta klasičnog Will Ferrell ludila: Brennan Huff (Ferrell) ima polubrata (John C. Reilly), s kojim pored strasti prema fart jokesima, deli i strast prema Johnu Stamosu, karateu i krevetima na sprat. Kao da su Adam McKay i Ferrell su shvatili: Ljudi će nam davati pare da pravimo filmove sa najluđom i najekstremnijom mogućom komedijom, a pošto mi to možemo, napravićemo Step Brothers.

1. Anchorman: The Legend Of Run Burgundy (2004)

Anchorman je šema kojom bi trebalo da se vode svi new age likovi u komediji: Agresivni apsurdi i labave premise u scenariju su recept za uspeh. I to sve odneti na n-ti stepen, što više moguće. Ukoliko je mogućnost citiranja filma merilo koliko je film dobar, Anchorman je najcitiraniji film najcitiranijeg glumca svih vremena. Stay classy, Will Ferrell.

Autor: starismrad

3/5 - (2 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar

    Zoolender pre Semi-Pro?!?! Blades of Glory na 10 mestu… Cccccc