Tegla analizira – seksualne navike komaraca

1227744431_1350033482

Hrabro ću pretpostaviti da vam navike razmnožavanja komaraca nisu u užoj sferi interesovanja i da ni sami niste sigurni zašto ste kliknuli na ovaj članak. Evo, u startu da opravdam vašu inicijalnu radoznalost. Nadolazi nam sezona ovih iritantnih krvopija i svako od nas će se naći u situaciji da sa osobom koju ne poznaje, ili slabo poznaje, upliva u tu temu radi izbegavanja neprijatne tišine. U daljem tekstu bih vas naoružao informacijama koje ćete plasirati u razgovoru, na način da vaš sagovornik žali za momentima tišine kao onim najboljim iz vašeg odnosa. Ako ste sumnjali da ćete ikada naići na termine poput seksualni kormilar, ili granica pedofilije komaraca, već vam sada mogu najaviti da niste bili u pravu. Čitavo polje razmnožavanja komaraca je slabo naučno istraženo, u odnosu na to koliko ih svi mrzimo i želimo istrebljenje. Kao genocidnom laiku mi je nekako logično da ako nekoga želiš da iskoreniš, prvo bi trebalo da se informišeš o tome kako nastaju.

Počnimo od onoga što svi znamo, za razmnožavanje im je potrebna voda. Tačnije potrebna je za razvoj od jajeta do odrasle jedinke. Što se tiče dela ramnožavanja koji se odnosi na potragu za partnerom i oplodnju, voda nema bitan uticaj. Tako da svi mi koji smo život komarca zamišljali kao život u Playboy, ispunjen orgijama u laguna pećini, nismo baš bili upravu. Ono što je zanimljivo jeste da mužjaci nemaju drugu životnu funkciju osim oplodnje ženke. Ubrzo nakon prenosa genetskog materijala postaju slabo pokretni, manje jedu, gledaju reprize Srećnih ljudi i umiru. Nešto slično kao kada vam ortak raskine sa devojkom, pa se vi šalite “Upropastila ga žena”. E pa, kod njih je bukvalno.

Seksualno sazrevanje varira kod različitih vrsta, ali svuda ženke brže sazrevaju od mužjaka. U nekim slučajevima, jedinka je plodna odmah po napuštanju stadijuma lutk,  pa nisu ni retke vrste kod kojih mužjaci bukvalno napastvuju ženku u toku prelaza. To otvara posebno zanimljivu temu granica pedofilije kod komaraca, koja prevazilazi zgražavanje nad FB grupama koje kače slike devojaka iz osnovnih i srednjih škola. U svetu komaraca se ispostavlja da ovo nije tabu i počinioci ne snose nikakve socijalne posledice. “Druže sudija, ja je jesam nazivao svojom lutkom, ali ni sanjao nisam da ona nije izašla iz tog stadijuma.” Inače stadijumi razvoja komarca jesu: jaje, larva (4 prelazna tipa), lutka (nimfa ili pupa), odrasla jedinka. Tako da ako vam je loša bila fora koju sam provalio za lutku onda ne želite da čujete onu koju sam imao za nimfu.

Način stupanja u odnos nije standardizovan i više zavisi od okoline nego od vrste komarca. Verovatno najinteresantnije je okupljanje mužjaka u rojeve, u koje bi uletale ženke i sa druge strane izlazile sa partnerom. Radi ilustracije ovog okupljanja mužjaka odgledati spot za pesmu Uptown Funk sa Brunom Marsom, ili još bolje Ista ja od Adila. Ženke su uvek krupnije pa samim tim i zvuk njihovih krila pri letenju odaje drugačiju frekvenciju, što pomaže raspoznavanju u gužvi, jer greške nikome nisu u interesu. Sposobni su da vode ljubav (borimo se za romantiku) kako oslonjeni na neku površinu, tako i u letu. Zbog veličine ženke, ona je ta koja je zadužena za održavanje u vazduhu, dok je sitniji mužjak zadužen za usmeravanje tako uspostavljene strasne kreacije. Biti seksualni kormilar je stresan posao, jer u slučaju da batica spadne pre obavljenog posla, dama ga neće tražiti već će se vratiti u roj.

Osim što su krupnije stasom, ženke imaju i tu osobinu da duže žive od mužjaka. Nema pravila koliko puta će se ženska jedinka pariti tokom života. To uglavnom zavisi od okoline i pristupačnosti domaćina od kojih se može isisavati krv, potrebna radi prehrane mladih. Nije retko ni da se ženka pari samo jedanput i da polaže jaja samo sa genetskim materijalom iz te avanture. Verovatno su neprijatne scene kada u Adilovom roju naletite na komaricu sa kojom ste već imali odnos i onda pustite minijaturnu suzu jer ste mislili da je vaš genetski materijal sve što joj je potrebno u životu, a ona kučka utripovala da može da prođe bolje. Mada to su komarci, pa možda i ne shvataju stvari tako lično. Šta ja znam? Meni je neprijatno u supermarketu da pređem iz jednog reda u kraći, da kasirka kod koje čekam ne pomisli da je ona nešto zgrešila.

Autor: Maslinar

COMMENTS

WORDPRESS: 0