Supe i čorbe u pop kulturi – Srbija protiv Amerike

U suset našem rođendanu, i Delikatesnom ponedeljku na kom ćemo vam praviti supe i čorbe, izazvali smo Ameriku u pravljenju istih, 5 na 5, pa da vidimo ko je bolji.

16507863_10158426376170727_5825247487398419693_n

Poslednji put kada smo javno spremali hranu za narodne mase, pokazali smo svu svoju kreativnost, tako što smo kao kakvi lenji i nezainteresovani studenti, narodu spremali sendviče. Sada kada smo malo stariji, ozbiljniji i pomalo zabrinuti za vašu ishranu, služićemo vas supama i čorbama, kao kakva majka lenjog i nezainteresovanog studenta, koja mu stalno zvoca da mora više da jede kuvano. Osim što planiramo da ispunimo vašu unutrašnjost toplim, tečnim zagrljajima, takođe ćemo iskoristiti ovu priliku da vam napunimo mozak popkulturnim činjenicama o supama i čorbama (glasom naratora Top-shop reklame). Ali čekaj, to nije sve.Takođe koristimo priliku da i ovu temu pretvorimo u borbu i predstavimo kao da je glavna svetska sila protiv nas.

 

Supe i čorbe na filmu

corba

Amerika – Retko ko je kreator današnje kulture koliko je to Disney, pa bi kao predstavnika svetske čorbe iskoristio scenu iz animiranog crtaća (a po trejleru izgleda da će ista biti u filmu) Lepotica i zver. U pitanju je scena kada zver uči pristojnost za stolom, pa nevešto pokušava da se služi kašikom i umrlja svoje divno krzno. Presmešno, srceparajuće i ako moje dete bude radilo isto, ostaće bez jednog od malih prstiju, jer red za stolom se mora znati. Pa nismo mi Rumuni.

Srbija – Ima ta neka serija zvana Složna Braća i u njoj lik po nadimku Čorba, maestralno odglumljen od strane Nikole Pejakovića. Prelepa metafora o osobi koja po ceo dan crta neke linije po zemlji, koje niti jedna nacionalnost ne poštuje i gazi po sopstvenom nahođenju.

Rezultat– Srbija 1 : 0 Amerika (Rano smo poveli, ajde maso da ovo izguramo do kraja.)

 

Supe i čorbe u muzici

Amerika – Ima li šta američkije od želje da imaš bend, ali učenje nekog instrumenta je previše komplikovano, ne umeš baš da pevaš, a previše ceniš svoju ličnu higijenu da postaneš basista. Baš po ovoj logici je nastalo pregršt bendova sa pevačima koji baš i ne pevaju već recituju, i meni najsimpatičniji među njima Bowling for Soup.

Srbija – Pomalo očigledno, naš predstavnik će biti Riblja čorba. Protiv one hit wondera šaljemo bend sa skoro 40 godina postojanja, ali realno barem 25 godina bile su bezveze. Nije kao da pričamo Yu-grupi koja i dalje pravi muziku istog kvaliteta, samo niko više takvu muziku ne sluša. Baš bi mi bilo lakše da su se nazvali Yu-supa.

Rezultat– Srbija 1 : 1 Amerika (Ma ne mogu da glasam za Boru i gotovo.)

 

Supe i čorbe u slengu

819CDBFA-F2E6-4240-807D-23ED21DE3853_w987_r1_s

Amerika Making soup, iliti praviti supu, sintagma je koja označava žensku masturbaciju, a kasnije je evoluirala i u naznaku da neko ne radi ništa specijalno. Prilično slično kao kod nas sa drkam se. Primer iz prakse: Jaoj, al me je ovaj tekst nasmejao, odoh sad u spavaću sobu da pravim supu. (vaše majke i/ili devojke)

Srbija – Gorivo za automobil ili motor se u slengu naziva čorba. Termin verovatno nastao među beogradskom urbanom omladinom, koja nikada nije umela da ceni gorivo ili čorbu. Primer iz prakse: Brate, 2017. je godina niko više ne kaže čorba za gorivo. (bukvalno svi)

Rezultat – Srbija 2 : 1 Amerika (Držimo ih u šaci, imamo dve meč lopte)

 

Supe i čorbe u umetnosti

soupcan

Amerika – 32 platna i na svakom naslikana konzerva sa supom (neke od njih su tehnički čorbe). Andy Warhol je uneo supermarket u muzeje. Jedna od onih umetničkih instalacija za koje nisi ni siguran da je umetnost, niti da je instalacija, ali to je samo zato što nemaš pojma. Priroda ne može biti mnogo mrtvija od ovoga.

Srbija – Marina Abramović! Već posle ovog imena i prezimena većina vas je poželela da izgubimo ovu rundu. Ne bojte se, neke želje se zaista ostvare. Ovde tehnički i nije reč o umetničkom delu, već o traču da gorepomenuta Marina pravi satanističke seks orgije gajbi sa njujorškom elitom, ali se na kraju ispostavilo da je samo neke svoje finansijere pozvala na večeru, gde ih je učila kako se prave domaće supe, ali ne ove naše domaće supe, već tibetanske domaće supe.

Rezultat – Srbija 2 : 2 Amerika (I nije nam žao)

 

Supe i čorbe u književnosti

Kraljevstvo-beloglavog-supa_slika_XL_56266331

Amerika – Nobelovac John Steinbeck je za svoju tvorevinu Istočno od raja rekao da je sve ostalo što je u životu napisao bilo samo vežba pred ovo delo. Od brojnih momenata koji se provlače kroz knjigu, nas interesuje jedan očinski savet koji glasi čuvaj se nosača supe. Savet aludira na to da ljudi koji nude poklone uvek nešto žele zauzvrat.

Srbija – Nadam se da ste već prestali da čitate jer me je malo sramota od našeg predstavnika. U pitanju je knjiga Jelene Matijević naziva Kraljevstvo beloglavog supa. Radi se fotomonografiji o ptici grabljivici i rezervatu prirode Uvac. Ne kažem da je knjiga loša, štaviše ako ste fanovi beloglavog supa ili rezervata prirode Uvac, prilično sam siguran da će vam se svideti, ali baš se igramo  pravilima sa ovim kandidatom.

Rezultat – Srbija 3 : 2 Amerika (Ma šta nam bre glupo. Nosimo pobedu. Moraćete vi još mnogo nas da bombardujete pre nego mi prestanemo da krademo kada nam se ukaže prilika.)

Autor: Dobroćudni

4.8/5 - (6 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0