Predstavljamo festivale u okruženju – GreenTown Jazz fest

Još od Male teme iz Srema zna se da Vojvođani i kad nemaju džez orkestar, umeju da dohvate tambure i zasviraju kao pravi majstori iz Nju Orleansa. Tako je 2011. nekoliko entuzijasta odlučilo da pokrene prvu somborsku smotru za ljubitelje džeza, pa je na leto te godine održan prvi Green Town Jazz festival. Pored standardnih tamburica, na zapadu Bačke će od 2. do 4. jula, moći da se čuju i zvuci različitih džez bendova, od kojih neki gaje i eklektični zvuk, pa možda osim na U tem, naletite i na nešto što više zvuči kao Wu Tang u Somboru. Iako neguje vojvođansku džez tradiciju, tim festivala se trudi da dovodi i promoviše umetnike kako iz ostalih delova Srbije, tako i iz inostranstva.

Tragom pomenutog Wu Tanga kreće se popularna američka pevačica Akua Naru, koja je i najveća zvezda ovogodišnjeg festivala. Ovo joj je prvo gostovanje u Srbiji, a somborskoj publici predstaviće, pored već proverenih stvari, i novi album, The Miner’s Canary, objavljen u februaru ove godine. Na nastupima je prati višečlani bend, pa ćete na pravi način moći da uživate u miksu džeza, soula, fankija i hip-hopa.

Novi album u Somboru predstavlja i Naked, već nekoliko godina jedan od najinteresantijih domaćih džez sastava. Sada u ogoljenoj četvoročlanoj postavi, nastavljaju da praše svoju fuziju džeza, fanka i balkanskog melosa. Iako ste ih nekada možda znali kao novi bend onog iz Rarea, Naked su uživo mašina koja vam ne daje da stojite u mestu. Zaboravićete da ste ikada pomislili, kako ne može da se veseli uz džez.

Blago orijentalni zvuk neguju i gosti iz Istanbula – Onder Focan (gitara) i Batu Saliel (saksofon). Na bini će im se pridružiti i domaći muzičari, a predstaviće projekat Standard a La Turk, sa jedinstvenim spojem džeza i tradicionalnog turskog tona. Više meditativno, nego opsa iskustvo, uz koje ćete sigurno provesti prijatno veče na festivalu. Imaćete prilike da čujete i kako u džez maniru zvuči jedan od najvećih standarda turske muzike, koji su decenijama unazad svirali svi – od tradicionalnih muzičara, preko anatolian rock zvezda, do megapopularnog Tarkana.

U toku tri dana festivala nastupiće i somborski bend Jazz Bond, subotički Duo Dharma, Aleksandar Dujin Orchestra iz Novog Sada, koji će predstaviti različite tendencije u džezu, od tradicionalnih, do elektronskih. Tu su i Jazz Scence i Luz Azul Quintet, sa latino i bosa nova ritmovima.

Raznovrsna muzička ponuda i prijatna atmosfera u somborskim večerima sigurno su dovoljan razlog da posetite Green Town Jazz Fest 2015. i tri dana uživate na otvorenoj KABARE sceni u dvorištu dečje biblioteke. Možda vam se i neko iz Tegle pridruži, da ne kažete da volimo samo narodnjake.

 

Autor: RadomirZvoncek

Rate this post

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    Jelena 7 years ago

    ej super što promovišete domaći turizam
    čim se dohvatim sutra kompa, šaljem vam šta ima u rudničko-takovskom kraju i kada