Kilobajt informacija nedeljno

U prvim nedeljnim IT vestima na Tegli pišemo o pokojnoj Visti, zamućenom Instagramu, novom Google keksu i crvenom iPhoneu.

Kako bismo išli u korak sa vremenom, a i da ne mislite da smo zarobljeni samo u filmovima i muzici, počećemo sa nedeljnim izdvajanjem najzanimljivih događaja u IT svetu.

Vista je mrtva

 

Deset godina je prošlo od jedne od najgorih stvari koje je Microsoft napravio, a setimo se da su imal Zune. Nakon odličnog XP-a, mnogi su očekivali ozbiljan nastavak, a dobili Windows Vistu – Mister Bina među operativnim sistemima. Nikada nije ni približno dostigao popularnost svog prethodnika i svi su želeli da je se reše što pre. Nijedan apdejt nije učinio ništa što bi ispravilo ono što se rodilo grbavo. Tačno deset godina od izlaska, Microsoft je objavio da obustavlja podršku, što znači da vas dvoje koji imate Vistu, više ne treba da idete na internet, ako su vam dragi fajlovi na računaru.

 

Instagram cenzura

Dobro nije baš klasična cenzura, ali ova društvena mreža će od sada imati blurovane fotke za koje smatra da mogu da povrede nečija osećanja. Već dobrih godinu dana se nalaze na udaru brojnih organizacija, uglavnom feminističkih, zbog toga što su brisali fotografije na kojima se vide ženske bradavice, dok muške nisu dirali. Slična stvar se dešavala i sa fotografijama na kojima se vide tragovi menstruacije, ili “dupe-selfi”, ili šta god neko već doživljava kao uvredljivo (a najviše ima veze sa ženskim telom). Od sada toga više neće biti i izgleda da su našli Solomonsko rešenje. Sve te fotografije će biti blurovane, ukoliko budu “osetljivog” sadržaja. A šta je osetljiv sadržaj? Pa pogledajte u pravilniku.

 

Google najavio Android O

Naredna verzija operativnog sistema kompanije Google ušla je u pretposlednju fazu, pre nego što ga predstave javnosti. Za sada se zna da će imati oznaku O, i da će puno ime možda biti Oreo. Od noviteta dolazi brdo stvari koje sigurno neće niko koristiti, poput snuzovanja notifikacija, i promene boja notifikacija. Od onih korisnih, tu su slika u slici, što znači da ćete moći istovremeno da gledate video na jednoj polovini, dok čitate vesti/poruke na drugoj polovini ekrana. Navodno biće i promena po pitanju rada baterija, ali to kažu svake godine, tako da im ne treba mnogo verovati.

 

Predstavljen crveni iPhone

Crveno je boja ljubavi i novog iPhone-a. Od pre par dana, Apple je pustio u prodaju ovaj telefon, u saradnji sa dobrotvornim udruženjima koja pomažu obolelima od AIDS-a. Deo novca će biti uplaćivan za njihovu pomoć, ali nije objavljeno koliko dugo će ova opcija boje biti u prodaji. Takođe, predstavljena je još jedna dodatna boja. To je Jet Black, odnosno crna koja se presijava, ali ne možeš da kažeš “crna koja se presijava”, jer onda korisnik neće biti posebna pahuljica.

Autor: Shakraf

4.7/5 - (8 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0