Kilobajt informacija nedeljno

U novim Teglinim IT vestima saznajte šta može da se dogodi kad nekome date Twitter nalog na korišćenje, kako je umro mp3 i šta su to sad opet smislili Google i Facebook.

 

„Skandal“ sa Twitter nalogom Švedske

Kad smo već došli do toga da države imaju zvanične Twitter naloge, jasno je da će sranja da se dešavaju na dnevnom nivou. Jedna od „najdemokratskijih“ zemalja sveta svoj zvanični nalog vodi tako što ga svakih nedelju dana daje na korišćenje drugom korisniku. Prošle sedmice, red je došao na Vian Tahir, stručnjaka za online bezbednost. Tahir je ispala ozbiljna carica, jer je za nedelju dana blokirala 14.000 naloga, što je izazvalo ozbiljan skandal. Pogotovo što su se na listi blokiranih našli izraelski ambasador u Švedskoj, poznati pisci i novinari, kao i poslanici u parlamentu. Početkom ove nedelje su svi odblokirani, Švedski institut koji je vlasnik naloga se izvinio i opravdao da je taj nalog konstatno na udaru različitih uvreda, pa su testirali softver za zaštitu od njih. Sure.

 

Facebook će strimovati zvanična CrossFit takmičenja

Kada živiš sam ili kada zarađuješ milijardu mesečno – nema loše ideje. To je jedino objašnjenje zbog čega su čelnici Facebooka odlučili da kupe pravo na live prenos svih zvaničnih CrossFit takmičenja. Prvo strimovanje moćiće da se gleda već danas, jer ko ne bi želeo da tako provede početak vikenda. Kako se nisu setili da kupe prava prenosa na Ligu šampiona, pa da ne zavisimo od Arene i RTS-a. Plus sad će svi ti fiteri/vegani/joga masteri dobiti još više na značaju.

 

Google predstavio Lens

Svake nedelje u ovim vestima pričamo o tome kako će veštačka inteligencija zavladati svetom, a ljudski rod biti izvor energije kao u Matriksu, i kako neka od kompanija pravi novi korak ka tome. Ovaj put je to Google sa svojim programom Lens. Naime, Lens služi da uz pomoć kamere telefona identifikujete sve objetke i stvari koje fotografišete. To može značajno da pomogne u situacijama kada želite da saznate nešto o biljci koju ste videli, ali i da preda sve potrebne informacije veštačkoj inteligenciji o vašoj okolini. Pa posle određenog vremena, kad završimo u logorima, sigurno ćeš se kajati što te zanimalo da je to listopadno drvo ili ne.

 

MP3 je mrtav

Ništa ne izazove bes i osećaj nemoći kada tako neki ljudi iz tamo nekih instituta i kompanija sednu i dogovore se da nešto više ne važi. Sad su se dogovorili da mp3 format treba da ode u istoriju, jer je prevaziđen. I pre nego što se pojave advokati koji će da krenu u odbranu FLAC-ova i sličnih formata i kako je zvuk na njima bolji, da kažemo svoje – pa šta? Nek je bolji. Mi smo bre odrasli na mp3. Kiza Rezač odškolovao dvoje dece zahvaljujući mp3 formatu i mogućnosti da na jedan disk stavi dve diskografije Riblje Čorbe. Dobro, mp3 će da postoji i dalje, samo ga novi uređaji neće više podržavati.

Autor: Shakraf

4.3/5 - (3 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0