Kilobajt informacija nedeljno

U pregledu IT novosti: kako je Instagram uspeo u životu, nov model Blekberija, novi iPhone (zamalo) i Messenger koji konačno svi možete da koristite.

Instagram stigao do 700.000.000

U poslednjih pet meseci broj korisnika ove društvene mreže porastao je za 100 miliona, i na taj način, Instagram se ustalio na trećem mestu najpopularnijih online servisa. Ispred njih se nalaze samo YouTube i Facebook, koji je ujedno i vlasnik Instagrama. Pored osnovne stvari zbog koje je Instagram postao popularan – kvadratnih fotografija, veliki broj korisnika je počeo da koristi tu mrežu za čet i za stori – ono za šta smo svi rekli da je bezveze, a do sada smo utrošili u proseku pola sata dnevno gledajući snimke kućnih ljubimaca i hrane. Kad se već bavimo brojevima, dodajmo i da je LinkedIn stigao do pola miliona korisnika. Ta mreža čak i ima smisla, ali eto, niko ne voli da čita o tome.

 

Novi BlackBerry u prodaji

Dobro ste pročitali. Kanadska kompanija koja je jedno vreme suvereno vladala u kategoriji biznis telefona, vraća se na velika vrata. Mislim, vraća se. Njihov model KeyOne će se naći u prodaji od narednog petka i koštaće negde oko 650 evra. Zbog čega misle da će sada napraviti nešto, kada su toliko godina pokušavali, pa ništa? Krenuli su sa Android operativnim sistemom u svojim modelima. Prošlogodišnji modeli jesu imali Googlov operativni sistem, ali nisu napravili ništa epohalno, opet. Ipak, oni ne odustaju, valjda zato što konačno imaju dobar uređaj. KeyOne ima hardversku tastaturu, 3 GB RAM-a, Android 7.1, ekran od 4,5 inča i kameru od 12 MP. Suštinski, skroz dobra mašina, pogotovo za one nostalgičare kojima nedostaje klik dok kucaju poruku.

 

Kasni iPhone 8

Apple sprema novi model telefona i želi da napravi nešto baš drugačije, pošto obeležava deset godina od započinjanja biznisa sa mobilnim telefonima. Međutim, imaju mali problem, jer najverovatnije neće stići da ubace sve novitete koje žele. Među njima se nalaze novi punjač, stakleni poklopac sa zadnje strane, bežično punjenje, novi displej, drugačiji Touch ID i verovatno još nešto. To sve navodno treba da urade do avgusta, jer je predstavljanje najverovatnije u septembru. Kažem navodno, jer moguće je da su samo krenuli da prave ozbiljniji PR oko svog novog telefona, kako bi svi pričali o tome. Mi smo naseli, prokletnici.

 

Izašao Messenger Lite

Servis koji svi koristimo za četovanje na telefonima, Facebook Messenger, ume prilično da optereti telefon zbog veličine i kompleksnosti. Korisnici sa slabijim modelima često su izbegavali da instaliraju ovaj program, jer im onda ostaje prostora za dve pesme i četiri fotografije. Umesto da čekaju da svi kupe jače telefone, ili da daju svima nove (to nije loša ideja), iz Facebooka su odlučili da predstave lite verziju programa, prevedeno na srpski – bezalkoholno pivo. Doduše, ova verzija Messengera ima smisla, jer upravo daje svima mogućnost da koriste servis, bez da telefon počne da kašlje kao motokultivator (ili freza, zavisi u kom delu Srbije ovo čitate).

Autor: Shakraf

5/5 - (3 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0