Kilobajt informacija nedeljno

Novi pregled vesti iz IT sveta donosi nam predsedničku kampanju u video igri, HTC stiskavac, kucanje bez ruku, kao i bolji i stariji Google Earth.

 

StarCraft mapa kao deo predsedničkih izbora

Kod nas su se završili kako su se završili, ali u Južnoj Koreji predsednički izbori tek počinju. Ako ste bili deo prošlogodišnjeg ludila i pratili izbore u SAD, ili ako ste poslednja tri meseca proveli ovde, predsedničke kampanje su vas najblaže rečeno nervirale i gnjavile. Srećom, imamo internet i možemo da vidimo da one ne moraju da izgledaju tako kako izgledaju. Mun Jae–in, predsednički kandidat u Južnoj Koreji, objavio je dve besplatne mape za StarCraft: Brood War. Nećemo da tražimo dlaku u jajetu, ali moramo da istaknemo da je mape kreirao sam, pa i nisu najizazovnije na svetu. Takođe, njegovo ime se pojavljuje na nekoliko mesta na mapi.

 

HTC „Stiskavac“ stiže sledećeg meseca

Ova kompanija već godinama ima dobre telefone, ali kao što kaže Nebojša Glogovac Duletu Saviću u Munjama – nešto im se ne da. Sva sreća, imaju još uvek želje i ideje da prave malo drugačije modele, kako bi se nekako dopali publici. Jedan od takvih stiže upravo sledećeg meseca i nosi oznaku „U“, dok mi navijamo da se u Srbiji zove „Stiskavac“. To nije bezraložno, jer će ovo biti prvi telefon koji će imati senzore u samoj ivici. Tehnologija nazvana Edge sense pružaće mogućnost korisnicima da pritiskom na ivicu telefona listaju stranice, pokreću aplikacije i veratno još mnogo toga. Telefon će imati 5,5 inča i biće njihov flagship za 2017. Pa ono, srećno.

 

Kucanje direktno iz mozga

Ekipa iz Facebook-a krenula je u novi projekat nazvan Silent Speech. Kada su stigli telefoni sa ekranom osetljivim na dodir, mnogi nisu bili oduševljeni brzinom kojom se kuca na njima. Čak i posle toliko vremena, osećaj nije isti kao što je to bio na hardverskim tasterom. Neke kompanije su krenule u proizvodnju „tečnih“ ekrana koji bi promenili osećaj kucanja, ali Facebook je otišao dalje. Oni žele da čitaju misli svojim korisnicima, odnosno da omoguće direktno kucanje iz misli. Tako je, sednete na Facebook, uključite neki chat i mislite šta da napišete i to se ispisuje. Dva pitanja: kako se brišu poruke i zašto ne uzmeš telefon i pozoveš tu osobu?

 

Novi Google Earth kida

Da ne bude da su ove vesti samo negativne ili da stalno nešto zameramo, evo jedna baš pozitivna. Google je predstavio novu verziju Eartha i ona baš kida. Ako vas zanima kako izgleda, posetite ovaj sajt https://earth.google.com/web/. Jedina začkoljica je što morate to da uradite iz Chromea. Sada sve gradove za koje nemate para možete da vidite u visokoj rezoluciji i sa 3D prikazom zgrada, ulica, spomenika i svega ostalog zanimljivog. Pa ono, uživajte.

Autor: Shakraf

5/5 - (2 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0