Učimo o vrstama kafe

Dešavalo se da izađem sa nekim na kafu i da ne znam šta sam naručio dok mi ne parkiraju šoljicu pod nos. Suočen sa velikim izborom, a neupoznat sa barem pola od njih, najčešće bih naručivao jednu te istu kafu koja je proverena ili sačekao ostale za stolom da se izjasne i posle nekoga samo izgovorio „Isto“. Sumnjam da sam jedini koji se nalazio u takvim situacijama, pa vam dajem kratak pregled najčešćih opcija u meniju.

Espresso

 

https://vine.co/v/OPvdZU2QHWP

 

Šta je Dragan Bjelogrlić za domaći film, to je espresso za kafić. Štagod ti hteo da pogledaš/popiješ, njega ćeš dobiti u nekoj formi.  Nije posebna kafa već način spremanje iste. Mlevena zrna se pritiskom sabijaju u pak kroz koji se pušta gotovo vrela voda. U zavisnosti od mašine koja se koristi to najčešće traje između 20 i 30 sekundi. Različite forme nastaju razlikama u spremanju ili serviranju.

Espresso doppio (Dupli)

Dupli Espreso

Prilično jasno. Nije duplo jača doza već je samo dupla doza. Nije bogatija kofeinom od dva obična, nije gorča od obične, ali jeste ime mog  budućeg trkačkog konja jer Espresso Doppio zvuči baš jebeno brzo.

Espresso lungo (Produženi)

Najčešće naručivan iako ljudi baš nisu sigurni šta to produženi znači. Znači da se voda ostavlja da duže rastapa pak (20 do 30 +) i kao proizvod se dobija gorča, količinski veća i bogatija kofeinom kafa nego klasičan espresso.

Eespresso ristretto (Kratki)

Sve obrnuto od produženog

Americano

https://vine.co/v/OF02htxqzpu

Klasičan espreso serviran u većoj šolji preko koga se dosipa vrela voda. Obrtanjem redosleda (voda, pa espresso) dobija se Long Black koji je ustvari istog ukusa. Za ovo mi verujte na reč jer ne želite da internetom pretražujete sintagmu Long Black.

Ako je čista kafa previše jaka za vas, tu su uvek i mešavine sa mlekom

Latte (Bukvalno znači mleko)

https://vine.co/v/OF00m3xqdYj

Spravlja se tako što se u šolju sipaju redom: espresso, mleko na pari, mlečna pena. Neretko se dodaju i posebni ukusi pa se dobijaju Mocha Latte, Vanilla latte…

Machiato (Zaprljano na italijanskom)

Makijato

Takođe se sastoji iz espressa, mleka i pene. Mleko ili kafa se sipa preko druga dva sastojka i tako ih zaprlja. Zvuči kao poziv kafedžiji da bude bezobrazan. Hoćeš da ti zaprljam to mleko?! Nego šta nego ću da zaprljam! Sve ću kafu po njemu da prospem. Celom površinom, baš kako voliš. I penu ću zaprljati. Tvoju lepu belu penu. Treba mi čaša vode i cigara. Jel bilo dobro tebi koliko i meni?

Cappucino (Šolja ispunjena espressom, mlekom i mlečnom penom u tri jednaka dela)

Naziv dobija po monasima Kapućinskog reda jer je iste boje kao i njihove monaške odore. Po istom monaškom redu i iz istog razloga dobija naziv i vrsta majmuna Kapucin. Zato što ste bili uzor služenja Bogu kroz umerenost i skromnost, po vama ćemo nazvati ovu fensi kafu, ali to nije sve..po vama će dobiti ime ne jedan, ne dva, već svi majmuni koji malo liče na vas.

Filter kafa (Drip,  Američka)

drip kafa

Veoma slična domaćoj samo se pre sipanja kafa provlači kroz filter pa u šolju dospeva samo tečnost bez ostataka samlevene kafe. Rezultat ovog metoda je kafa slabijeg ukusa i nedostatak taloga na dnu šolje (toza, soca…). Takođe, filter upija i ulja koja se nalaze u kafi, pa je zato ona bez pene, osim ako se koristi metalni filter.

Turska kafa (domaća)

Nemam šta da objašnjavam, samo želim da iznerviram ljude koji insistiraju da se naziva srpska ili srbska kafa. Prvi balkanski rat se završio londonskim mirom kojim je ugovoreno povlačenje Turske sa Balkana. Takođe je dogovoreno da se u Srbiji kao brza hrana ne prodaje kebab već giros, ali zauzvrat se kafa spremana u džezvi mora nazivati turska kafa.

Autor: Dobroćudni

4.4/5 - (34 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0