Zvezde Granda Power Rankings

Rešili smo da stanemo na kraj svim kafanskim raspravama i da matematički precizno utvrdimo koja je najveća Zvezda Granda.

“U oči se gledamo i lažemo” antologijske su riječi britke sablje srpskog novinarstva Milovana Jovanovića koje se mogu primjeniti na apsolutno svaki aspekt našeg društva, pa tako i na muziku, odnosno njen podsistem šouove muzičkih talenata. U prethodnih 15ak godina ovi prostori su bili pravi poligon za egzibicije takve vrste. Idol, Operacija Trijumf, Prvi glas, Ja imam Talenat, X Faktor, Pinkove zvezde i zvezdice, you name it. Svi su oni puno nudili i obećavali ali, pogledajmo se u oči i prestanimo lagati, samo je jedan projekat tog tipa koji garantuje svojim akterima više od povratka majci u anonimnost najviše tri mjeseca po završetku takmičenja. Njegovo ime je Zvezde Granda. U prilog ovoj tezi govori i podatak da su novu šansu za pozicioniranje na estradi u čedu Saše Popovića potražili i prethodni uspješni učesnici nekih drugih talent showova, a koji su od tih showova dobili, da se ponovo poslužimo terminologijom Milovana Jovanovića “plaketu i zlatan sat”, što bi prilagođeno ovim društvenim okolnostima predstavljalo povratnu kartu za rodni kraj i neredovne nastupe petkom u cafe baru “Boldi”. U pitanju su, između ostalih, Aleksa Perović, nekada izdanak X Faktora, i Ermin Redžić Bubi, vedeta OBN-ovih Music Talenata, a vjerovatno je samo pitanje vremena kada će svoje mjesto pod suncem na Grandovoj plaži potražiti i Adnan Babajić.

Za gotovo deceniju i po prestolovanja Zvezde Granda prešle su dugačak razvojni put. Od segmenta unutar Grand Showa do najgledanijeg zabavnog programa, od Serbia only projekta do konglomerata koji vezuje kompletnu ex-Yu i dijasporu, od Milovana Ilića Minimaksa do Voje Nedeljkovića. Ono što se od prvog dana pa sve do danas nije mijenjalo je oko za prepoznavanje talenata i vještina da ih lansiraju u orbitu Grandovih demijurga.  Zvezde Granda definisale su i redefinisale srpsku muziku i svojom pojavom značajno izmijenile odnos estradnih snaga. Istisnuli su dinosauruse i jasno stavili do znanja da niko ne smije da se uspava na lovorikama prethodnih uspjeha jer svake godine stiže na desetine još mlađih, još talentovanijih i još voljnijih da najveći procenat svoje zarade poklone Saši Popoviću kao znak zahvalnosti.

Zvezde Granda su broj 1, to nije sporno. Međutim, znamo li ko je broj 1 broja 1? Koji je najoštriji mač proizveden u kovačnici Saše Jakšića Žike? Ne samo da se ne zna, nego nikada nije ni pokrenuta prava diskusija na ovu temu. Bojim se da pitanje od tolike važnosti ne trpi ovoliko ćutanje u našim akademskim krugovima. Stoga ja, hrabar i progresivan kakav jesam, preuzimam na sebe taj nezahvalan zadatak rangiranja Grandovih đaka. Ipak, prevelika arbitrernost prilikom presuđivanja, uprkos silnom autoritetu koji nosi ime potpisnika ovih redova, bila bi pogrešna, neprecizna i nadasve nepravična.

Iz tog razloga, predstavljam vam ZGIK. Šta je ZGIK? U pitanju je skraćenica od “Zvezde Granda Index korisnosti” i dobija se sofisticiranom matematičkom formulom sabiranja 7 parametara koji čine uspjeh odnosno vrijednost izdanka Grandove škole.  Upoznajmo parametre:

#1. “PUT” = plasman u takmičenju

Stvar ne može biti jednostavnija. Nagrađujemo pjevačice i pjevače za sirovi talenat, tj. za sve ono što su uradili u “predigri” i za naklonost publike koju su zaradili prije nego što su ih u ruke uzeli kompozitori, tekstopisci, producenti, stilisti i tarot majstori. Bodujemo ih na sledeći način: pobjednik sezone dobija 10 bodova, desetoplasirani dobija 1 poen. Iskoristite poklonjenu trojku iz Logike u trećem Gimnazije i povežite koliko bi bodova mogao osvojiti drugoplasirani, petoplasirani ili osmoplasirani.

#2. “D” = dugotrajnost

U suštini, nije isto da li si došao do vrha u prvoj ili u sedmoj sezoni. Ovde je važno kada se Grandovo jaje “izleglo”. Pioniri moraju da budu na cijeni jer osim što je najteže bilo probiti led i utabati put ostalima, teže je i ostati u “žiži interesovanja” deceniju i jače u poređenju sa onima koji su se pojavili prije tek dvije ili tri godine. S obzirom da je do sada bilo 10 sezona Zvezda Granda (poslednju 11. nećemo računati jer njeni pupoljci nisu stigli još ni da snime prve singlove) i ovde ćemo se poslužiti metodom računanja prethodnonavedenog parametra. Učesnici prve sezone će dobiti po 10 poena, druge 9, itd.

#3. “H” = hitabilnost

Bodovanje je ponovo na skali od 1 do 10, ali ćemo ovaj put iz objektivnih razloga primjeniti duple aršine. Za polaznike starijih generacija gledaćemo brojnost hitova u poređenju sa godinama staža, dakle ako hoćete desetku, za npr. deceniju karijere morali ste snimiti dvocifren broj pjesama koje pošten čovjek zna u bilo koje doba dana i noći. Za mlađe generacije ćemo uzeti procenat uspješnosti, pa ako imate recimo 4 do sada izbačena singla, za čistu desetku je neophodno da svi oni, narodski rečeno, budu “mega hitovi”.

#4. “BNH” = bezvremenost najvećeg hita

Ocjenjivaćemo magnum opuse, odnosno “lične karte” svakog od pjevača. Odredićemo od 1 do 10 koliko su njihovi najveći hitovi zaista veliki, da li će “plesati” samo jedno ljeto ili će se urezati u genetski kod naroda.

#5. “PK” = pravac karijere

S obzirom da rangiranje vršimo sad, moramo da odredimo i gdje se čija karijera nalazi upravo ovog istorijskog momenta. Da li letiš ili padaš, da li se tvoja zvijezda polako gasi ili sija nikad sjajnije? “Iskakanje iz frižidera” je desetka, “odakle mi je poznat ovaj lik” je kec.

#6. “CL” = celebrity lookalike

Svako ima nekog sa kime ga upoređuju, čijim ga nasljednikom nazivaju, na koga nas podsjeća. Da li je to zbog izgleda, glasovnih sposobnosti, stila oblačenja, nečeg četvrtog, potpuno je nebitno, bitno je samo koliko je taj neko moćan u našim očima, jer pogađajte koliko bodova možete dobiti ako u vama vidimo novog  Zdravka Čolića, a koliko ako ste nova Tijana Dapčević.

#7. “BP” = bonus poeni za vannastavne aktivnosti

Ovo ne zahtjeva posebno objašnjenje osim da bonusi mogu biti kako pozitivni, tako i negativni. Niko ne može dobiti bonuse po više od 2 pozitivna i 2 negativna osnova, a maksimalan broj bodova po bonusu je 5, kako njihov uticaj na ukupan zbir ne bi bio nesrazmjeran.

Tako izgleda “igra”, a do kojeg nas je rezultata ona dovela saznaćete u redovima koji slijede. Preko 90 učesnika prošlo je naš skener, a s obzirom da borba za opstanak ne zanima nikog, predstavićemo vam samo čelo tabele, popularni krem de la krem. Dame i gospodo, top 10:

 

10. Bane Mojićević

PUT: 1. mjesto – 10 poena

D: 1.sezona – 10 poena

H: 5/10

BNH: “Još je ne zaboravljam” 5/10

PK: 5/10

CL: Marko Bulat 5/10

BP: Pobjeda u TLZP +3

ZGIK: 43

Plasman u top 10 duguje prije svega šampionskom početku, ali sve nakon toga bilo je, u najmanju ruku, razočaravajuće. Od kolega iz sezone, Slavica Ćukteraš i Tanja Savić su napravili značajno bolje karijere, a mogli bismo se složiti da čak i Darko Filipović ima jaču “ličnu kartu” od pjesme. Možda bi promjena saradnika bila rješenje za izlaz iz limba u kojem se nalazi.

 

09. Topalko

PUT: 2. mjesto – 9 poena

D: 4. sezona – 7 poena

H: 5/10

BNH: “O svemu mi pričaj ti” 6/10

PK: 5/10

CL: Tozovac 6/10

BP: Pobjeda na Farmi +5

Pobjeda na Grand Festivalu +5

Muvanje s Majom Nikolić -3

ZGIK: 45

Od njegove karijere smo očekivali da bude Manjifikova “Pukni zoro”, a dobili smo Topalkovu “Pukni zoro”. Polako pada u sjenu sopstvene ćerke.

 

08. Katarina Grujić

PUT: 8. mjesto – 3 poena

D: 7.sezona – 4 poena

H: 10/10

BNH: “Lutka” 10/10

PK: 10/10

CL: Mira Škorić 5/10

BP: Najbolji silikoni Granda +5

ZGIK:47

Katarina Grujić je biser koji ima samo jednu manu, a to je da će vječno biti upoređivana sa Aleksandrom Prijović. Ako se slažemo da je Prija Ceca našeg vremena, onda Keti može biti samo Mira Škorić.

 

07. Milica Pavlović

PUT: 8. mjesto – 3 poena

D: 6.sezona – 5 poena

H: 10/10

BNH: “Mogla sam” 10/10

PK: 10/10

CL: Beyonce 10/10

BP: Završila fakultet +3

ZGIK: 51

Objektivno, jedna od trenutno top 3 Grandove zvijezde, ali u ovom rangiranju ju je koštao ne baš briljantan plasman u samom takmičenju i kasna pojava na sceni. Dokaz da i egzaktna nauka ima svoje felere, za razliku od Milice koja je Boginja.

 

06. Tanja Savić

PUT: 3. mjesto – 8 poena

D: 1.sezona – 10 poena

H: 10/10

BNH: “Zlatnik” 10/10

PK: 4/10

CL: Tanjica je unikat 10/10

BP: Ciganka +4

“Vokabulator…” -2

ZGIK: 54

Kako je to divno definisao  Stefan Simić “Tanja Savić je Grant Hill Grand Produkcije”. Da se nije udala i otišla u Australiju, sad bi bila Lebron James.

 

05. Milica Todorović

PUT: 1. mjesto – 10 poena

D: 2.sezona – 9 poena

H: 7/10

BNH: “Tri čaše” 9/10

PK: 8/10

CL: Miley Cyrus  8/10

BP: Najgledaniji spot na Youtube-u +5

Spot je za pjesmu sa MC Yankoo-om -1

Pjevala u operi +5

Pjevala u Kustinoj operi -3

Malo više vremena trebalo joj da pronađe svoj stil, svoje mjesto i da zasija na pravi način, ali sada je definitivno jedno od najjačih imena domaće estrade. Žao mi je samo što su se oni tračevi o ljubavnoj aferi sa Bojanom Lexingtonom ispostavili kao neistiniti.

ZGIK: 57

 

04. Rada Manojlović

PUT: 2. mjesto – 9 poena

D: 3.sezona – 8 poena

H: 9/10

BNH: “Alkotest” 8/10

PK: 8/10

CL: Lepa Brena 10/10

BP: Brena joj odradila zube +5

Miljenica Ivice Dačića +2

Fejk veza sa Milanom Stankovićem -2

ZGIK: 57

(Kao što možete primjetiti, Milica i Rada imaju isti broj bodova, tie-breaker u ovom slučaju je učinak nakon završetka samog takmičenja, odnosno broj bodova kada se oduzmu dvije prvonavedene kategorije, a tu je rezultat  40:38 za Manojlovićevu)

Hej momci u plavom imam lošu vest, od svih navedenih, njen sam definitivno najmanji fan. Puno je tu, da parafraziram Jelenu Karleušu, ljaksofonije u glasu za moj ukus, ali da Rada zna šta radi i kako radi, to joj se nikako ne može osporiti.

 

03. Amar Gile

PUT: 1. mjesto – 10 poena

D: 7.sezona – 4 poena

H: 10/10

BNH: “Prekasno” 10/10

PK: 10/10

CL: Saša Matić 10/10

BP: Vratio Peđu Medenicu na velika vrata pjevajući njegove pjesme u takmičenju +4

ZGIK: 58

Gile je postao sve ono što smo očekivali da će biti Topalko, pa još puta pet. Ako postoji pjevač novijeg datuma zbog kojeg će se pisati grafiti i yt komentari sadržaja “… vrati mi jetru” onda je to definitivno on.

 

02. Milan Stanković

PUT: 4. mjesto – 7 poena

D: 3.sezona – 8 poena

H: 10/10

BNH: “Ego” 10/10

PK: 10/10

CL: Justin Timberlake 10/10

BP: Raskinuo sa Grandom i iz toga izašao još jači +5

Nastupao na Evroviziji +2

Nastupao na Evroviziji loše -2

Fejk veza sa Radom Manojlović +2

ZGIK: 62

Milan je zaista prešao Justinovski put od osporavanog “pederčića” do jedne od najvećih muzičkih faca domaće scene kojoj niko ne može “a” da kaže. Nek se drži Jale Brata i Bube Korelija i nema zime.

 

01. Aleksandra Prijović

PUT: 4. mjesto – 7 poena

D: 7.sezona – 4 poena

H: 11/10 (realno)

BNH: “Totalna anestezija” 20/10 (ne vidim ništa sporno)

PK: 11/10 (objektivno)

CL: Ceca 10/10

BP: Upala u klan Živojinović +5

Njen deda izjavio “Filip neće da je ženi jer je Ciganka, hoće samo da je jebe” -2

ZGIK: 66

#QueenPrijović

Autor: Grajan Šoukros 

Zvezde Granda Power Rankings

COMMENTS

WORDPRESS: 0