TOP 5 najboljih tekstova u 2015. (van Tegle)

 

Prošlu godinu ćemo definitivno pamtiti po tome što smo konačno pokrenuli ovaj naš sajt, gde skoro pa svakodnevno razglabamo na svakojake teme. Međutim, to ne znači da smo prestali da pratimo šta se piše na drugim portalima, iako ponekad delujemo kao ekipa koja se divi sama sebi i drka na svoje fotke. Elem, godina je bila jako dobra i uspeli smo da skupimo nekolicinu odličnih tekstova za koje ne bismo imali ništa protiv da su se našli na Tegli. Takoreći, ovde krajnje udvarački nastupamo i pod parolom Željka Samaradžića on te voli duže ja te volim više, zovemo ove dobre ljude da ostave svoje (ne)plaćene portale i blogove i posvete se pisanju za nas. Mi to nećemo sad platiti, ali svakako će moći da računaju na svoju autorsku emisiju jednog dana kad preuzmemo TV Art.

Pogled iz Srbije – Košarka na filmu

http://www.kosarka.si/pogled-iz-srbije-kosarka-na-filmu/

he-got-game-628x354

Za početak, tekst koji je opušteno mogao da se nađe na našem sajtu, jer mi obožavamo da spojimo dve naše ljubavi – sport i film. Pritom pominje se omiljena serija nekolicine nas One Three Hill (Go Ravens! i #TeamLeyton). Mladi Stefan Đorđević, kao i mnogi uspešni Srbi, poput Tesle ili Bodiroge, morao je da počne karijeru u pečalbarstvu, tako i ovaj junoša umesto za neki naš portal, piše za slovenački kosarka.si. Stefane, kad preuzmemo TV Art, nudimo ti poziciju Tegeltije Tegle, dakle emisija formata – pravoslavni košarkaški magazin.

U Vazduhu * Pop Trash – Najluđe koreografije sa ovih prostora

http://citymagazine.rs/clanak/top-10-najlude-koreografije-sa-ovih-prostora

DJ-Krmak-2-1000x500

Prvo sam hteo da ovde stavim top 10 pesama za raskid, iliti kako ga je autor Ivan Andonov nazvao Trash soundtrack za ljubavne patnje  pošto sam dosta tih pesama vrteo ove godine because of reasons, a i realno ne možeš posle raskida stalno slušati Sinead O’ Connor i Boys 2 Man, mora nekad Žika Antić i Boris Bizetić. Međutim, skontao sam da je tekst čak iz davne 2014. godine, pa da bih ispoštovao ideju, pomenućemo tekst o koreografijama. A i red je da se ispravi taj blam i da se  na ovom sajtu nađe ineki plesni tekst (pa makar i u ovakvom vidu). Andonov je veliki poznavalac trasha, tako da je ovde okupio sjajnu igračku ekipu. Od ekipe kultne hrvatske emisije Noćna mora preko Lepog, do velikog reditelja i plesača Radomira Belaćevića. Pošto znamo da si veliki fan putopisa Ivane, nudimo ti da na TV Artu postaneš Teglin Sloba Mićić, ali da na svoja putovanja povedeš i nekog originalnog ludaka sa ovih prostora, npr bilo koga iz dinastije Bizetić.

Istraživanje: Ko su Srpski Kardašiansi #RIJALITIEDIŠN

http://svilenebube.com/2015/09/03/istrazivanje-ko-su-srpski-kardasiansi-rijaliti-edisn/

seka-i-kim-pocetci

Još od kako se onomad Brankica Stanković zainatila da raskrinka fudbalsku mafiju i zbog toga dobila 24/7 policijsku pratnju, nije se pojavio kvalitetan komad istraživačkog novinarstva. Sve dok naravno Svilene Bube nisu rešile da jednom za svagda postave ko je ko od Kardašijana na našem estradnom nebu. Jedina razlika je što ne verujem da im treba pratnja posle ovog teksta, možda eventualno ako Karamela može da pripreti zbog epiteta srpske Kejtlin Džener (u vreme dok je pisan tekst još uvek je bio poznat kao Brus). Ono što znamo je da je tekst došao do Seke Aleksić i da je ona prihvatila ulogu Kim Kardašijan, glave porodice. U svakom slučaju Bube, kad jednom započnemo imperiju na TV Artu, vi ćete imate moć Milice Mitrović i dobijate emisiju tipa U Trendu sa Sneki Daki, naravno sa osvrtom na to šta je te nedelje pila Ana Nikolić.

Zašto je Kralj izgubljenih stvari najbolja pjesma svih vremena?

https://blogougodni.wordpress.com/2015/11/11/zasto-je-kralj-izgubljenih-stvari-najbolja-pjesma-svih-vremena/

Prvo da napomenem da Grand, kao i većina tih narodnjačkih Jućub kanala ne dozvoljavaju embedovanje svojih pesama, pa otud šerujem link iz ove emisije, ne iz nekih ličnih preferencija, bože sačuvaj. Ove godine, mi smo uzeli tu odgovornost na sebe da proglasimo najbolju pesmu XXI veka. Gospodin Blogougodni, koji je nekima poznat i sa Tvitera kao Grajan Šoukros, na svom blogu se uhvatio još zajebanijeg posla i rešio da proglasi najbolju pesmu svih vremena. Neki bi se prihvatili sigurnih varijanti – neke pesme Riblje Čorbe pre udara alkohola u mozak pokojnog Borivoja Đorđevića, iliti neke od Breginih balada za svadbe i sahrane, ili bi krenuli na najbolje pesme Rundeka dok čekića na uže i gan, ili se kurčili kako su Idoli najbolji bend svih vremena jer su čitali knjige jugoslovenskih disidenata. Ne, Graja proglašava za najbolju pesmu ovaj instant kafanski klasik kog se ne bi stideli ni Kvaka, ali ni Oliver Dragojević i koji bi jedino pored Saše mogao da iznese pokojni Rođa.  Grajo, na TV Artu dobijaš neki late night show, Minimaks meets nihilizam Džorža Konstance. Goci iz Goci Benda i ex Žare i Goci može da bude bandleader.

Južni Vetar – najveći jugoslovenski bend / Šta je to u našim venama

http://www.beforeafter.rs/muzika/juzni-vetar-najveci-jugoslovenski-bend/

http://www.beforeafter.rs/muzika/sta-je-u-nasim-venama/

juzni-vetar-cover

Za kraj, ostavio sam dva teksta istog autora, pošto nisam mogao da se odlučim koji je bolji. Realno, slične su teme, a i oba su na nivou doktorskih disertacija. U prvom tekstu Ognjena Lopušine čitamo životnu storiju o nekim drugim osamdestim. O godinama kad se rađao jedan od najboljih bendova svih vremena o kom nećete čitati u Enciklopedijama Ex Yu roka i čiji članovi neće dobiti ulice i trgove sa svojim imenom kad ih ne bude bilo. Priču o Miletu Basu, njegovim saradnicima Perici i Savi, kao i velikoj četvorci Mile, Šemsa, Dragana i verovatno najveći ikad Sinan, u trenutku izlaska nije na Fejsbuku šerovala samo ekipa koja i dalje izlazi na EKV tribute u Dangubu. Veliki tekst o velikim imenima. U drugom tekstu Ognjen se bavi, kako kaže, Svetom Petkom balkanske pop muzike. Tekst obuhvata Cecinu karijeru od momenta kad je pretila da je cvetak koji neće ubrati lako,  pa do poslednjih momenata kada pravi poslednju himnu ispraćaja u vojsku širom Srbije. Posle je Ceca postala udovica, a i vojska je ukinuta. Da li sam već pomenuo da gospodin Lopušina zaslužuje titulu doktora posle ova dva eseja. Jesam, nema veze, valja pomenuti. Ognjene, na Tv Artu ti nudimo jedan isprofilisani late night show poput Bisera Vanje Bulića, gde bi doveo u goste sve ove legende o kojima si pisao.

Autor: MimiKraljMamba

COMMENTS

WORDPRESS: 0