Najbolje serije 2014. godine

Samim tim što je dodela “Emmy” nagrada održana jednog avgustovskog ponedeljka, objektivnom gledaocu se nameće utisak da je dodeli ove prestižne nagrade došao kraj u smislu relevantnosti. Epizode True Detective, Fargo, Orange is the new black dospevale su na Torente rano ujutro svakog ponedeljka, tek par sati pre nastavka reprize srpske serije od 9 ujutro, koje je, čini se, srpski publikum nepravedno zapostavio. Stoga, u ovom tekstu će biti rangirano Top 10 serija koje je RTS emitovao od 9 ujutru. Subjektivno.

10. Košarkaši

https://vine.co/v/OFaj7zD6uQ0

 Nebojsa Glogovac tumači ulogu trenera u one man kampanji vađenja košarkaškog kluba sa Novog Beograda iz zone ispadanja i posrednika u rešavanju unutrašnjih konflikata koje njegovi igraci proživljavaju. Slobodna pretpostavka je da su Mačori Nebojše Glogovca predstavljali to što je sada Mega Vizura (Mega Leks) pa iz toga proizilazi da je Nebojša Glogovac u Košarkašima bio futuristički prikaz Dejana Milojevića, koji je 2012. podigao Mega Vizuru.

Spoiler alert: Sve na kraju ispadne ok.

9. Kazneni Prostor

https://vine.co/v/OFIw5M0jteY

 Predstavlja jednu od serija koju je RTS puštao ili radnim danima od devet ujutru ili u pauzi između dva meča u Dejvis Kupu, zavisno od toga koliko se setova odigra u dubl meču i ujedno prvi srpski pokušaj sitkoma u dve sezone bez nasnimljenog smeha poput The Office ili Parks and recreation.

Spoiler alert: Sve na kraju ispadne ok

8. Neki novi klinci

https://vine.co/v/OFITXWXBpBw

Prva i jedina sezona serije je izasla 2003. kao najsvežiji produkt iz manufkature porodice Kovač kada se sada aktuelni sukob između Aleksandre i Kristine nije ni naslućivao. Serija obiluje brojnim cameoima, a prva održana Beovizija u Srbiji u seriju dovodi srpski pokusaj Backstreet Boysa – Peti Element. Budući da su svi bili naloženi na Marlenu, srazmerno tome su svi najviše mrzeli Željka iz Petog Elementa cije je ime Marlena ispisala na desnom ramenu

Spoiler alert: Peti element se raspao.

7. Kraj Dinastije Obrenović

https://vine.co/v/OFIUTjBDOPE

Logično je verovati da je kratka vladavina kralja Aleksandra Obrenovića morala biti ekranizovana van okvira klasičnog dokumentarca zato što se Majski Prevrat i u osnovnoj i srednjoj školi obrađivao krajem školske godine kada ni malim ni velikim maturantima nije bilo do toga da paze na času istorije. Slobodno se može nazvati srpskom Igrom Prestola dokle god Dragan Bjelogrlić ne realizuje Nemanjiće u tom maniru. Dva elementa za povezivanje Kraja Dinastije Obrenović sa Igrom Prestola su prisutna: 1. okrutni ženski suveren u vidu Drage Mašin i 2. talentovano glupi kraljevi srodnici, Nikola i Nikodije Lunjevica

Spoiler alert: Majski Prevrat.

6. Gore Dole

https://vine.co/v/OFItxUmLHB1

Drama u dve sezone o porodici Jakšić startovala je sa prikazivanjem 1996. i ostala upamćena po svom u prošloj epizodi delu u kom se uvek mogao videti pijani penzioner, student koji se krije da ne bi otišao u vojsku i dete koje čisti pseći izmet ispred svoje kuće. Drama Gordana Mihića donosi susretanje s pojmom stara beogradska porodica, postoji element predratnog dede, ali je stan sa visokim plafonima u krugu dvojke, u slučaju porodice Jakšić, zamenjen vilom na Dedinju. Sa visokim plafonima.

Spoiler alert: Dejtonski sporazum.

5. Ono kao ljubav

https://vine.co/v/OFaLrbm0mY2

 Posle domaće obrade Sex and the city oličenoj u seriji Lisice, usledila je obrada engleske serije Coupling. S tom razlikom što su muskarci u Ono kao ljubav daleko veći papučari nego u Lisicama. Ova obrada Gorčina Stojanovića od 20 epizoda je Srbiji donela još jedno ubeđivanje da Nikola Kojo zna da peva i krunisanje kralja svih podcenjenih glumaca ovog sveta – Srđana Miletića

Spoiler alert: EKV se raspao.

4. Vruć vetar

https://vine.co/v/OFaEPQh7Brj

Sigurno je da Ljubiša Samardžić početkom 80.-ih nije ni sanjao da će mu uloga Šurde u Vrućem vetru doneti nagradu za najboljeg glumca svih vremena u Mađarskoj i da će pred 100.000 ljudi biti dočekan na Nep stadionu u Budimpešti. Lik Borivoja Šurdilovića je prošao sve etape razvoja iz bilo koje pesme Šabana Šaulica – odlazak iz rodnog grada, neodobravanje važnih životnih odluka od strane oca i ljubavne uspone i padove. Ali, kako je sve ispalo dobro po junaka iz Šaulićevih pesama, tako je sve ispalo dobro i po ovog simpatičnog ženskog frizera iz Vlasotinca.

Spoiler alert: Prestala dodela stanova preko sindikata u Jugoslaviji.

3. Otpisani/Povratak Otpisanih

https://vine.co/v/OFrEU5ha0it

 Stiče se utisak da je ceo serijal o Prletu, Tihom i ostalim drugovima Partizanima, stvoren kao budući odgovor na televizijski uradak koji bi prikazao četnike u Drugom svetskom ratu. Prosto je, dok Prle i Tihi izvode samoubilačke oslobodilačke akcije u Otpisanima, Nenad Okanović u Ravnoj Gori bezbrižno pušta zmajeve na livadi, 1-0 Partizani. Otpisani su uspeli u tome da i negativci izgledaju kul, pa je Kriger mogao komotno da bude iskorišćen u svrhu kreiranja Džejms Bond negativca.

Spoiler alert: Prle sada snima reklame za kafu, Tihi je samo gostovao u Utisku Nedelje.

2. Složna Braća

https://vine.co/v/OFa3F1xOwZ1

Kao spin off Top liste nadrealista, Složna Braća predstavljaju rešavanje konflikta oko 0,0657 km kv. teritorije tadašnje Jugoslavije koja je posle Dejtona potpala pod patronat UN. Serija je zbog svoje povezanosti sa Dejtonskim sporazumom postala odrednica u razgovorima oko preferencija u izboru omiljene ere domaćih estradnih superstarova (Volim Cecu do Složne Braće, posle toga poštujem iz straha, Lepa Brena je neopravdano posle Složne Braće upasivila svoj scenski nastup)

Spoiler alert: 24.3.1999.

1. Lisice

https://vine.co/v/OFaY9aiaXvI

Neverovatno je kako je malo devojaka odgledalo srpski rimejk Sex and the city, jer svaki normalan muškarac je posle ove serije poželeo da na bar jedan dan bude devojka i da u svom kafiću po ceo dan govori o muškarcima sa svoje tri neudate drugarice. Teško je shvatiti kako se imalo para za jednu sezonu Ravne Gore i dozvolilo da Lisice ostanu nerazjašnjene. Prvo mesto zbog loženja na političku korektnost, jer su Lisice odigrale veliku ulogu u emancipaciji žena.

Spoiler alert: I Žika i Damir su oženjeni sada. (Žika više nije)

Autor: stari smrad

5/5 - (2 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 3
 • comment-avatar

  “Volim Cecu do Složne Braće, posle toga poštujem iz straha” TO!

 • comment-avatar

  Ovaj lik iz Lisica je ISTI MIMI Boktejebo

 • comment-avatar
  aus Berlin 8 years ago

  “jer svaki normalan muškarac je posle ove serije poželeo da na bar jedan dan bude devojka i da u svom kafiću po ceo dan govori o muškarcima sa svoje tri neudate drugarice.” Hahahaha! Fenomenalno. :’)