Tegla preporučuje: MENT festival

Godina jedva da je počela, a mi se već spremamo za festivale. Ko je blizu Ljubljane, neka svrati. Da posle zajedno pričamo kako smo otkrili mnogo dobre bendove, dok niko za njih nije znao.

Ko prati naše festivalske tekstove i putešestvija, primetio je da nam sezone kreću sve ranije. Po ulicama se još uvek smucaju Deda Mrazovi, novogodišnja svetla su još na banderama, a mi već krećemo u nove pohode. I to put Slovenije, zemlje koju nismo posećivali ni turistički ni festivalski. Cilj naše destinacije je MENT – showcase festival, koji se već četvrti put održava u Ljubljani. Preko 60 izvođača iz cele Evrope će nam se predstaviti u tri zimske večeri, od 31. januara do 2. februara. Pritom, većina tih bendova je još uvek nedovoljno otkrivena, na početku karijere, tako da imate priliku da se hvalite kako ste gledali “tog i tog poznatog izvođača” pre nego što je rasporodao turneju i umro od prekomerne upotrebe opijata. Što naravno nikome ne želimo. Ovo drugo, barem. Naravno da nije sve u muzici, ima nešto i u priči. MENT je i konferencija, i tokom tri dana biće organizovana razna predavanja. Program, pre svega, ima za cilj širenje korisnih znanja. Muzički izvođači će steći praktično iskustvo u osvajanju stranih tržišta i u efikasnom vođenju svog benda, te između ostalog saznati kako da uključe fanove u priču i uspešno razviju svoj YouTube kanal.

Verovatno ćemo u danima posle MENT-a smarati o tome šta smo videli, predviđati veliku karijeru i uspehe bendovima iz Estonije i Belorusije (koje verovatno nikada više nećemo ni čuti ni videti). Međutim, gledajući program, već smo zapamtili par imena, posetili njihove Bandcamp i YouTube stranice, pa evo čemu se najviše radujemo. Naše Dogs in Kavala, Threesome i Igralom ćemo samo pozdraviti i mahnuti im, uz sportski pozdrav – vidimo se na pivu na festivalu.

 

Algiers

Da krenemo od hedlajnera, ako takvih stvai uopšte ima na showcase festivalima. Alžirci su nakalemili sjajan soul vokal sa post punk gitarama i već nekoliko godina su secret handshake ljubitelja muzike. Lagano preskaču iz zatvorenih političkih muzičkih građevina do laganijih pop melodija, a da ni ne primetite da ista pesma i dalje traje.

 

Young Fathers

Uz Alžirce najveće ime. Na saundtreku za Trainspotting su bili zastupljeni masom pesama, ali ih to nije izbacilo u epicentar dešavanja, kao što se svojevremeno dogodilo kolegama iz prvog dela. A možda je tako i bolje, jer su i dalje van spotlighta, pa bez da im iko smeta mogu da stvaraju sjajan miks hip hopa, indija i r’n’b-ja.

 

Fran Palermo

Mađarska nema more, ali ima vojnu mornaricu. To je odavno poznata činjenica, ali pored mornarice imaju i tropsku, iliti morsku muziku. Fran Palermo sviraju klasičan nezavisni indie rock, ali ga boje duvačima i ostalim veselim instrumentima. Realno, ovaj bend ima najveći komercijalni potencijal da ga neki mali Perica posluša i zavoli.

 

Sheep Got Waxed

Za njih je neki lik rekao da zvuče kao a mix of techno, footwork, a Death Grips kind of trap, and George Michael played by the early Beatles.” Ok, malo je preterano, ali su Litvanci sigurno poslastica za sve koji vole malo da puste mašti na volju i spoje nespojivo.

 

Avoid Dave

Avoid Dave je najbolji estonski bend koji sam ikada čuo. E sad, ostaviću vas u zbunu da li sam ikada čuo neki drugi estonski bend. Taavi Paomets je dugo radio sa lokalnom estradom i pravio im pop pesme, a onda je oko sebe okupio bend s kojim ukrstio pop senzibilitet i indie elektroniku, koja mu više leži.

 

Zala Kralj

Iako ime zvuči kao grafit potpis nekog beogradskog džibera, u pitanju je devojčica iz Slovenije, kojoj je prvo pojavljivanje bilo u pesmi producenta Gašpera – Valovi. Ne znam da li je ova stvar hit u Sloveniji, jer ako nije, trebalo bi da bude, naročito jer ova mala ima dara i prelepu boju glasa.

 

Ulfur Ulfur

Islandski trap. Realno, ovo može da bude najveće sranje na svetu, opet bismo otišli da vidimo, jer da li ste ikada pomislili na islandski trap, a tek da li ste ga slušali.

 

Svemirko

Bend kome se najviše radujem(o), jer ga ne videsmo onomad u KC Gradu zbog raznoraznih obaveza, a našao se na visokom trećem mestu naše godišnje liste. Svako opisivanje Svemirka je istovremeno i tačno i pogrešno, jer ok je navesti sve moguće uzore od Mac DeMarca, Ariela Pinka i Olivera Mandića, ali opet i ne zvuči baš to tako. Realno, pusti plej pa vidi.

 

Darla Smoking

Nešto kao turski Forest Swords. Kad kažem turski, više mislim na vrstu muzike, nego na geografiju, pošto su momci undergroud vedete elektronske scene iz Slovenije. Jedan je zadužen za ritmove, drugi za semplove, a sve zajedno daje sjajan kombo muzike, orijentalnog filinga i plesa.

 

Farveblind

Za kraj, nešto samo za plesni podijum. Nazvaše ih Chemical Younger Brothers, a mi nemamo ništa protiv tog opisa. Danci imaju samo dve pesme i karijera im tek predstoji. Moramo da primetimo da im, pored neospornog kvaliteta, i geografski položaj donosi bolju pol poziciju, nego ma primer nekom bendu iz Moldavije.

Autor: Miloš DašićDa 

4.5/5 - (2 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0