Tegla preporučuje: FLUX radio

Radio izgleda nije umro, kad se na njega loži studentarija.

Pažnja, pažnja, novi radio je u gradu! OK, biće tu samo desetak dana, ali i to je sasvim dovoljno da čujete neke nove glasove, ideje i stavove. FLUX je studentska radio stanica koja u svom interesu, kako je ekipa to lepo sročila,  ima kreiranje medijskog prostora za mlade autore, producente i ljubitelje radija. Svojom programskom koncepcijom i muzičkom selekcijom, FLUX za cilj ima da pokaže da je radio mnogo više od jukeboxa-a A-list hitova, ali i da stvori priliku mladim ljudima da kroz nove forme i razne načine obrađuju različite teme.

FLUX možete da slušate na zvaničnoj stranici, emitovanje počinje 10. novembra – tad kreće muzika, a od ponedeljka 13. i sve ostale emisije, koje možete videti iznad u programskoj šemi. Mi kažemo – zanimljiv koncept, a kako volimo da pre svega popričamo po koju sa ljudima, pozvali smo direktorku ovogodišnjeg FLUX-a, Milenu Janković.

 

1. Zašto baš FLUX? Je l’ to ima neke veze sa strujom, ili vam je Flux omiljeni reper iz Kaluđerice?

FLUX je zbir električnih talasa koji prolaze kroz jednu površinu i time želimo da pokažemo da znamo nešto o fizici, a zapravo je istina da smo morali da konsultujemo Vikipediju da bismo odgovorili na ovo pitanje. FLUX radio se od prošle godine zove FLUX, ranije je to bio FIST radio koji je funkcionisao u okviru Festivala Internacionalnog Studentskog Teatra, a sada živi svojim malim samostalnim životom.

2. Naglašavate da je program namenjen mladima. Da li će zaista da bude samo za razuzdanu omladinu, ili će moći da uživaju i živahne starkelje?

Vodimo se logikom “mladi za mlade” zato što verujemo da tako najbolje možemo da odgovorimo na medijske potrebe svoje generacije. Živahne starkelje uvek vrebaju iz mraka, mi ćemo ih prihvatiti oberučke i naterati da slušaju o našim studentskim problemima.

3. Na koji način planirate da budete provokativni i da li to uključuje grupu Riblja čorba i audio inserte sa Bitefa?

Planiramo da se zalažemo za to da se gostima u studiju služi samo vinjak.

4. Da li tokom priprema za emitovanje baš dosta citira “Crni bombarder”? I koji vam je omiljeni citat?

Zapravo ne, mislim da je to postalo “pase” posle prvog FLUX (ex-FIST) radija.

5. Kad Teglu optuže da krade neku ideju, obično odgovorimo da je u pitanju uticaj, ili omaž. Kome vi “dajete omaž” ovim projektom?

Dajemo omaž radiju kao takvom, jer pokušavamo da dokažemo da radio može da bude zabavan, uzbudljiv i dobro promišljen, a ne samo jukebox na kom se puštaju hitovi.

6. Da pretresemo malo programsku šemu. Da li je zaista potrebno tri sata Predigre?

Predigre nikad nije dosta! Za vreme Predigre pričamo o kulturnim industrijama, novim tehnologijama i poslovima, hologramima i ostalim superkul stvarima za koje nam je objektivno potrebno bar još toliko.

7. Pretpostavljamo da je Reflektor sportska emisija o večernjim utakmicama, u maniru SOS kanala. Ili je ipak nešto drugo?

Vrlo blizu – pričamo o faulovima koje mediji prave u obraćanju svojoj mladoj publici.

8. Ako vam se emisija zove NGO-NLO, da li to znači da se nevladin sektor pojavljuje jednom u 10 godina i otima krave u Teksasu? I da li vam u uređivanju pomaže neko iz “Trećeg oka”?

Otprilike – ideja koja stoji iza ove emisije je da rasvetlimo nevladin sektor i vidimo da li su oni samo strani plaćenici ili imamo neke koristi od njih. Kolege iz Trećeg oka angažujemo honorarno pred samu realizaciju programa kao savetnike za dovođenje gostiju.

9. Pošto je Generacija: Mi, da li će emisiju moći da razume i “generacija vi”?

Samo ako razume zašto se marketing preselio sa bilborda u WC, da li se žensko telo u spotovima objektivizuje ili osnažuje, kako su crtaći koje smo gledali kao mali uticali na naše shvatanje o svetu i šta nas sve čeka u budućnosti.

10. Drago nam je da vraćate stare termine u modu. Pošto je Žvaka emisija o ljubljenju, je l’ da?

Žvaka je light deo programa – pričamo o tome kako da najjeftinije putujemo, kakve sve splačine pravimo za ručak u nedostatku keša i kako društvene veze utiču na naš ljubavni život. Trebalo bi da ubacimo i ljubljenje, sigurno će nam povećati slušanost.

11. Koga možemo da očekujemo u FLUX sesijama, i da li zaista neće biti Riblje čorbe?

Nažalost ne, čini mi se da to znači da nas niko sa Tegle neće slušati? Trudimo se da promovišemo novu domaću autorsku muziku što drugim rečima znači da ako nas odjave ljudi iz popularnih bendova zovemo drugare iz srednje koji sviraju gitaru.

12. Da li je student zapalio žito?

Ovo ćete morati da pitate generaciju “Vi”!

13. Kako se neko odluči da upiše FDU, a ne neki fakultet za normalne?

Vrlo je jednostavno – umesto da sediš u amfiteatru sa još 700 ljudi, sediš u sali za projekcije i gledaš neki film, predstavu ili koncert. Studirati FDU je zapravo lifehack.

14. Da li je radio mrtav? I ako nije mrtav, kako nije mrtav?

Radio je skoro pa mrtav, ali želimo da verujemo u njegovu renesansu. Jedna stvar koju bih istakla kod radija je da je skoro pa više zabavan da se kreira nego da se konzumira.

15. Da li radio talasi zrače? Da li su antene za radio signale zapravo HAARP?

Da i jesu, a i zašto bi inače postojala onolika livada pored FDU-a osim da se emituje FLUX radio i započne zračenje cele nacije??

16. Za kraj – šta biste mogli da preporučite od domaćeg radio sadržaja koji nije FLUX i koliko ćevapa možete da pojedete (priznajemo i redakcijski prosek)?

Radio BG 202 je uvek dobar izbor, internet radio stanice su odlične za svačiji ukus, a što se tiče ćevapa – više gotivimo šiš.

Autor: Tegla.rs

3.7/5 - (4 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0