Tegla preporučuje: 22. Festival autorskog filma (25.11. – 3.12.)

Spremamo se za novi Festival Autorskog Filma

14639812_10154647936333498_7668215644791560398_n

U školi smo učili da je jesen plodna i da sakupljamo plodove koje smo zasejali tokom godine. Ne znam zašto sam ovako počeo, ali kulturna ponuda ovog grada na jesen jeste baš plodna. Možda zbog toga. Taman što se završio jedan festival kvalitetnih i arty filmova, počinje drugi. Novo, dvadeset drugo, izdanje Festivala autorskog filma je pred nama. Sa dvadeset dve već počinješ da imaš stavove i da razmišlajš svojom glavom, ali ovaj festival to  ipak radi već neko vreme. Pregršt nekomercijalnih i food for thought filmova očekuje nas i ovih devet dana, od 25. novembra do 3. decembra.

Festival svečano otvara novi film Kena Louča Ja, Danijel Blejk, koji je pobedio Kustu ove godine na Kanu i uzeo Zlatnu Palmu. Istorija je do sada pokazala da filmovi Kena Louča nisu moja čašica rakije, ali ajde, daću mu još jednu šansu (tipa, šestu po redu). Proučio sam pažljivo program i evo nekoliko mojih predloga, za koje se nadam da vredi stati u red ispred blagajni Doma Omladine, DKC-a, Kinoteke, Fontane, Studentskog Grada, Kolarca, Parobroda i UK Palilula.

Toni Erdman

Verovatno jedan od najzanimljivijih naslova ovog festivala, ako ne i najzanimljiviji. Nemačka rediteljka Maren Ade donosi priču o Vilfredu, koji posećuje svoju ćerku u Bukureštu, a sa sobom vodi i svog alter ega Toni Erdmana, lika koji prdi, psuje, podriguje, susedima mater psuje, i koji po liku dosta podseća na Tommy Wiseaua, autora i glavnog glumca jednog od najdivnije užasnih filmova svih vrmena The Room.

Neukroćeno

https://www.youtube.com/watch?v=MVbZfdg62Os

Ovaj film i po naslovu, ali i po opisu, upućuje na to da ćemo gledati horor, ali računajući da je ovo FAF, ne smemo samo to da očekujemo. Priča je sledeća – maloj siromašnoj porodici u život upada enigmatična devojka, koja ih ubeđuje da se u obližnjoj šumi nalazi nešto što nije sa ovog sveta, a što im može biti odgovor za sve probleme. Kao neko ko živi pored Zvezdarske šume, i oduvek se pita šta sve tamo ima, meni ovo zvuči poprilično creepy.

Slatki snovi

Ime Marco Bellochio mi je užasno poznato, međutim i posle posećivanja njegove IMDb stranice nisam baš najsigurniji odakle. Možda zbog prezimenjaka koji je igrao za Empoli, ili Brešu. U svakom slučaju, Bellochio ima novi film, Slatki snovi, koji je imao premijeru na Kanu ove godine. Priča o liku koji od ratnog izveštača iz Sarajeva postaje sportski komentator, a proganjaju ga smrt oca i majke.

Album

Na festivalu će biti nekoliko rumusnkih filmova, čak i od onog lika, tvorca žanra rumunski filmovi o abortusima. Međutim, to vam neću preporučiti. Umesto toga, evo turskog filma Album, gde su Rumuni koproducenti, a radi se o paru koj pravi lažni foto-album rođenja svog deteta, kog bi trebalo da usvoje. Niko ne sme da zna zašto je dete usvojeno. Kupljen sam ovim kratkim sinopsisom i trejlerom.

Sirovo

Francuzi su poznati po hard core hororima, od kojih vam se prevrće stomak nekoliko dana pošto ih pogledate. Ne znamo da li će ovaj film imati takav uticaj na vas, ali radnja je sledeća – mladu vegetarijanku prisilno podvrgnu kanibalskom ritualu. Tu stvar kreće da se lomi, mala kreće da jede sirovo meso, pa da vidimo dokle će to da dotera.

Gimme Danger

https://www.youtube.com/watch?v=qrQD32w2hHM

Šta ovde da se kaže. Džarmuš snimio film o jednom od najvećih bendova svih vremena – The Stooges. Kritike i nisu neke, ali koga briga. Džarmuš je snimio film o jebenim Stoogesima.

Domovina  (Irak, godina nulta)

Za kraj, film koji mi ne pada na pamet da gledam, ali vi slobodno, ako ste hrabri, i filmski entuzijasta. Irački film Domovina (Irak, godina nulta) traje 334 minuta. Znači nešto više od pet i po sati teške ratne priče. Pozitivna stvar je što se daje u DKC-u, čija su sedišta mnogo udobnija od sedišta u Domu Omladine. Pa izvol’te ko ‘oće!

Za ostale informacije posetite faf.rs

Autor: Miloš Dašić

Tegla preporučuje: 22. Festival autorskog filma (25.11. – 3.12.)

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar

    Kusta se ove godine takmičio u Veneciji; harmonikaš koji mu je radio muziku bio mi je poslodavac, pa znam.