Tegla predstavlja: Dizajnerke.rs

Odlučili smo da počnemo da se razumemo i u dizajn, ali nam je bio potreban neko ko zna o čemu se tu radi. Zato smo u goste pozvali Oliveru Miletić, koja na sajtu dizajnerke.rs predstavlja najbolje umetnice u tom poslu.

“Ocrtavanja ženske istorije srpskog dizajna i razmatranje pozicije žena u profesionalnim krugovima u Srbiji predstavlja jedan od ciljeva ovog projekta. Ova tema je zapostavljena i u feminističkim krugovima, a ovim radom mogu se pokrenuti i dalja istraživanja o položaju žena u kreativnim industrijama.” Ovako je dizajnerka Olivera Miletić na sajtu započela predstavljanje svoje ideje, ali pošto nas mrzi da čitamo, odlučili smo da je pitamo samo ono što nas baš zanima. Lepo se snašla, iako smo standardno pokušavali da budemo duhoviti.

 

Šta su Dizajnerke.rs i zašto si pokrenula taj sajt?

Dizajnerke.rs su sajt koji sam pokrenula kao deo master rada, ali sam odlučila da nastavim i posle. U pitanju je baza biografija, intervjua i radova dizajnerki na prostoru Srbije. Ideja je nastala kada sam, tokom razgovora sa kolegama, shvatila da niko od nas ne može da navede dizajnerku koja nije aktivna danas. Kada sam počela da istražujem, shvatila sam da ne postoji literatura i da moram da krenem od nule. Posle godinu dana uspela sam da skupim osnovne informacije o desetak dizajnerki i da pokrenem projekat.

Da li će biti sajt Dizajneri.rs?

Moguće. Istorija dizajna je inače zapostavljena kod nas – podaci o dizajnerima su malo dostupniji i to bi sigurno bio malo lakši posao.

Da li je sledeći korak pravljenje video igre po ugledu na Mortal Kombat, gde će svaka dizajnerka biti neki lik?

To bi bilo savršeno. Ali mislim da bi bilo dosadno bez dizajnera. Uostalom, girl power, da imamo protiv koga da se borimo.

Koji bi bio tvoj fataliti?

Bacanje psd fajlova od 2GB.

Da li je dizajn boys club i ako jeste kako si im jebala mater?

Mislim da nije. Kod nas je možda samo ograničen na mali broj ljudi, na konkursima se pojavljuju ista imena, izložbe prave isti dizajneri i dizajnerke. Više mi se čini da je samo klub kom nema pristup svako. Ali to je opet problem ostatka, manjka inicijative i volje.

Da li je krajnji cilj da preuzmete ceo dizajn a da muškarcima ostane samo građevina?

Ne kapiram zašto ne bismo mogle da preuzmemo i građevinu.

Ko ti je omiljena dizajnerka svih vremena?

Kliše, ali Pola Šer. Da nisam kukavica otišla bih sutra do Pentagrama i upoznala se. Ali pošto jesam, samo ću da nastavim da je uhodim online.

Šta bi promenila u dizajnu našeg sajta?

Pa prvo da vas pohvalim jer napokon koristite web font! 🙂 I imate sva slova. Možda anketu. I boje. I logo.

Da li su te nekada zvali da nešto dizajnira jer im treba “ženska ruka”?

Naravno, i onda ukapiraju da mogu da dizajniram i pakovanja za delove za kola. Ne mislim da dizajn može biti rodno određen, ali klijenti često to ne shvataju.

Da li postoje muške i ženske boje?

Ako pitaš prosečnog roditelja u Srbiji, odgovor je verovatno da. Ja iskreno ne verujem u to. Ali svi znamo koliko je vremena trebalo da prosečan muškarac u Srbiji prihvati roza boju počne da je nosi. I dalje je to život na ivici.

Da li muvaš likove rečenicom hoćeš da te nacrtam?

Ne znam da crtam.

Koliko je teško imati sajt u Srbiji?

Najteže.

Koliko plaćaš hosting jer mislimo da nas programer laže?

Programer sigurno laže.

Da li je američka zastava bolje dizajnirana od naše?

Bojim se da, makar izgleda, da su se malo više iscimali, da.

Za koga nikada ne bi radila?

Mislim da je svaki projekat bitan na neki način. Uvek naučiš nešto – recimo da sa nekim ljudima ne želiš da radiš više. Sigurno ne bih ponovila neke saradnje… ali mislim da uvek može da se izvuče nešto korisno.

Za koga bi radila za džabe? Khm khm tegla.rs?

Verovatno za neku NVO ili prosto za neki projekat za koji vidim da ima smisla i u koji verujem. Kao što je očigledno tegla.rs

Autori: Tegla.rs

4/5 - (4 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0