Tegla najavljuje: Festival Todo Mundo 2016 (19.-25. april)

 

Ako nas redovno čitate, znate već za našu ljubav prema narodnjacima sa svih meridijana – od Gvadalahare, do Grdelice. Koji god da nam world music padne pod ruku, sigurno ćemo ga preslušati. I da, izjednačavamo pojmove narodnjaci i world music, šta nam glupo. Pošto ste pročitali ove tri potpuno nebitne rečenice uvoda, vreme je da krenemo sa predstavljanjem (što se kaže, jubilarnog) petog izdanja beogradskog world music festivala Todo Mundo.

 

Tradicija jeste sigurno pokazatelj kvaliteta, ali organizatori, Dom omladine Beograda i Udruženje „Ring Ring“, ne spavaju na lovorikama, već nam isporučuju reprezentativan pregled dešavanja u “svetskoj muzici”. Pored sale DOB-a, festival će se ove godina proširiti i na Fakultet muzičke umetnosti, kao i na Studio 6 Radio Beograda.

 

Upravo u “šestici” i kreće cela priča, a nastupa Sergio Godinho Trio (utorak, 18. april). Mesta za koncert su već popunjena, ali ga možete pratiti 19. aprila od 21.00 na RTSovom Trećem TV kanalu i na Radio Beogradu 3. Taman da se u udobnosti kuće, uz opuštajuće portugalske melodije, pripremite za ludilo koje vas očekuje za vikend.

 

Glavni program odvija se u Domu omladine Beograda. U subotu, 23. aprila, s početkom u 20 časova, čućete dva velika world music imena. Prvi je na redu maestro na kemenčeu Shervin Mohajer. Da, morali smo da guglujemo šta je kemenče.

 

Nakon tradicionalne muzike Irana, svoj novi album predstaviće Damir Imamović Sevdah Takt. Damir je sigurno poznat svim ljubiteljima modernog sevdaha, talasa koji se velikom brzinom probija na ovim prostorima, a unuk Zaimov i sin Nedžadov, na pravi način spaja iskustva starih majstora sa novijim zvukom.

Cena ulaznice za subotnje veče je 800 dinara.

 

Nastupi u nedelju, 24. aprila počinju u DOB-u već u 19:30, a imaćete prilike da ih čujete čak tri. Za zagrevanje tu je ženski kvartet Madame Baheux iz Beča, koji sopstvene kompozicije kombinuje sa muzikom Srbije, Makedonije i Bosne.

 

Söndörgő je mađarski bend, koji neguje muziku južnoslovenskih naroda, tako da spremite se za pravo bećarenje uz tambure.

 

Za kraj večeri tu je eksperimentalni duo iz Libana – Praed, koji uspeva da spoji elektronske eksperimente, sa nečim što najbolje može da se opiše kao libanska svadba.

Ulaz za sva tri nastupa je 600 dinara.

 

Festival se završava u ponedeljak, 25.04. u 12 sati na Fakultetu muzičke umetnosti, gde će već pomenuti Söndörgő održati muzičku radionicu. Ulaz je slobodan!

 

Četiri dana programa, velika imena i cijena sitnica, osnovni preduslovi da se proveselite ko ljudi, a da možete da lažete sebe, da niste slušali narodnjake. Dodatne informacije na zvaničnoj stranici festivala.

Autor: Radomir Zvoncek

Rate this post

COMMENTS

WORDPRESS: 0