Lista najboljih domaćih EP izdanja 2018.

Toliko se stvari pojavilo u domaćoj muzici ove godine, da smo morali da razbijemo listu na nekoliko delova. Krećemo od EP albuma, koji su izgleda postali trend. Maloletni čitaoci neka se obrate uredništvu, da im objasnimo šta je to EP.

Da li je vreme albuma gotovo, ili je samo lakše okačiti par pesama na Bandcamp radi bolje promocije. A i kraće stvari više odgovaraju brzini vremena u kojem živimo. Mada to neće biti tema nekolicine redova pred vama. Samo zbog pojave mnogo izvođača, rešili smo da liste ovogodišnjih domaćih i stranih blaga pop kulture započnemo sa najboljim EP-ovima domaće ‘’zabavne’’ muzike. S obzirom da pišemo o kratkim albumima i ovo će biti najkraća lista od svih koje slede, pa smo rešili da izaberemo samo pet. Otud nije bilo mesta za neke jako dobre bendove i autore koje volim(o), ali kontamo da će ih izostavljanje sa liste inspirisati da naprave najbolji album 2019. godine (neće). U svakom slučaju, ovo je moja lista najboljih kratkih albuma iz najkraće godine ikada. Ne ozbiljno, baš je bila kratka godina, sećam se kao da je juče bilo da sam prao trenerku u januaru, a evo sad već peglam košulju za doček nove Nove godine.

#5. Tankman – Opportunities On Hold

Možda je do mene, pošto mi jako prijao prvi EP grupe/autora Tankmana, s obzirom da mi se čini da sam se odmaknuo od mindseta u kom bi mi ova varijanta indie roka bila zanimljiva. Ipak, Tankmen uspeva da sa par ’90s pesama punih himničnosti održi pažnju i natera nas na nekoliko ripita ovog kratkog albuma. Pogodno za preslušavanje subotom popodne u pabu, dok desnom rukom držiš 0,5 čašu piva, a levom mašeš radi boljeg iskazivanja svog mišljenja. U istoriji, Tankman je batica koji je revolucinarno stao pred tenkove. Goran nije revolucionaran, a i ne treba da bude. Realno, nekad je potrebno i samo imati kul pesmu i dobru melodiju.

 

 

#4. Sitzpinker – Podlo Poštovanje

Da nema momaka sa prvog mesta, onda bi ova dva dečaka i devojčica bili okićeni lentom najboljeg mladog benda 2018. Međutim, ovaj srednjoškolski sastav prži kao mator, ali verovatno se ne bi isticali u moru bendova sličnog usmerenja i žestine da ne umeju da spuste loptu i zaigraju na nešto emotivniju foru i oslone se na melodiju i melanholičnost Dunjinog vokala. Poslušajte pesmu Da li kao potvrdu prethodne rečenice. Ako nastave u ovom smeru, pred njima su uspešni dani i sve veća gužva pred binom.

 

#3. Džem Od Šipka – Iste Stvari

Ovo bi trebalo da bude bend trenutka, ako već pratimo sve moguće psihodelične tendencije u alternativnoj muzici. Ali nećemo sad o tome koliko se ovde ne sluša ništa od muzike. Džem od šipka, iliti DŽOŠ, voze tu lepljivu muziku za njihanje, dok se pred vama otvaraju zvučni portali kroz koje vas oni voze sa otvorenim prozorima ili skinutim krovom. Album nastao u noći Srpske nove godine priziva duhove svojih uzora i prebacuje ih u modernu rokenrol priču 2018. Hit je naravno Iste stvari, ali teško da ste mogli da čujete nešto isto kao ovaj bend prethodne godine.

 

#2. Vizelj – Superspektakl

Pošto su uplaćeni svi paket aranžmani, prošli svi vozovi brzih bendova Srbije i jutro nije promenilo ništa, rečima Vizelja, cela scena se slupala na Ibarskoj u kolima. I sad kad smo je sahrani i dali joj 40 dana, možemo na miru da gledamo šta je sve ostalo, a ostali su ovi momci, i u toj konstelaciji zvezda, oni su na vrhu. Pustinja je verovatno najveća bombetina koju su sačinili u svojim kratkim, ali plodnim karijerama, mada su i u ostalim pesmama primetni napredak i zrelost (što doduše nije bilo teško, jer su na prvom albumu povraćali i pevali o klošarima iz Bigza). Uz Kadilak, koji se našao van ovog izdanja, Vizelj iz 2018. može da se nađe u ekipi najboljih, bez onog predznaka “mladi”.

 

#1. Gazorpazorp – EP #1

Repetitor je, pokazalo se, najuticajniji srpski bend trenutka, s obzirom da posle njihovog desetogodišnjeg rada imamo niz bendova koji su pokupili inspiraciju iz svega što su oni uradili u svojim proteklim delovanjima. Ako pitaš prosečnog uživaoca srpske alternativne scene koji novi bend pohvaliti, u 80 odsto slučajeva ćeš na prvom mestu naleteti na bend koji možda neće lepo umeti da izgovore, ili akcentuju, ukoliko nisu fanovi Rika i Mortija. Gazorpazorp su kao furija protutnjali na svom prvom EP-u prepunom besnih urlika i teških rifova, popkulturnih zaostavština, ali i refrena sa stadionskim hookovima, koji, priznaćemo, nisu baš prisutni u ovoj vrsti muzike. Poslušajte Jedan Kratak Dijalog pa će vam se samo reći kad krenete da pevate sa ovim momcima, koji nose ime sa previše suglasnika.

Autor: Miloš Dašić

4.4/5 - (15 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0