Lament nad Freaks & Geeks (1999/2000)

 

Pilot epizoda ovog teenage dramedyja počinje scenom značajne izjave ljubavi člana školskog ragbi tima svojoj devojci čirlidersici rečima: Ashley, It’s just… I love you so much it scares me. Ali, nisu sve stvari ovako divne, kako se u prvi mah čine. Kadar ljubljenja ragbiste i njegove devojke se spušta ispod tribina fudbalskog terena uz rif Van Halenove Runnin’ With The Devil, gde glavna protagonistkinja Lindsay Weir otvara mehur koncentrisanog realizma u seriji izjavljujući God I hate high school, čime nagoveštava tempo sledećih 18 epizoda.

Smeštena u školsku 1980/81 godinu, u srednjoj školi McKinley u predgrađu Detroita, serija prati Lindsay Weir (Linda Cardellini) i njenu tranziciju iz geeka, matletičara u freaka i društvo freakova (James Franco, Seth Rogen, Jason Segel, Busy Phillips), i paralelno, prvu godinu srednje škole njenog mlađeg brata Sama Weira (John Francis Daley) koji sa svojim geek drugarima, Billom (Martin Starr) i Nealom (Sam Levine) doživljava socijalne debakle, istovremeno obožavajući Billa Murraya i Dungeons and Dragons.

Freaks and Geeks

Pomenuta visoka koncentracija realizma u seriji dolazi od činjenice da su kreatori Judd Apatow i Paul Feig svaku epizodu i prikazane neprijatnosti i probleme, crpili iz svojih ličnih iskustava, a priča je inspirisana mini-serijom Berlin Alexanderplatz, koja takođe govori o borbi underdoga i usponu potcenjenih likova. Režija je poverena Jakeu Kasdanu, tada 24-orogodišnjaku, sa čijim radom Feig i Apatow nisu ni bili upoznati. Prateći proste instrukcije snimanja, sa nedostatkom boje, u miksu sa zelenom i sivom rasvetom, Freaks & Geeks su dobili pravi šmek američkog severozapada osamdesetih. Sve pomenuto je donelo afirmaciju od strane kritike ali ne i lukrativne rejtinge koji su imali drugi, nerealniji TV portreti američkih tinejdžera poput Beverly Hills 90210. Uobičajenim teenage mukama (skeptični ili ambiciozni roditelji, socijalne neprijatnosti i sve okolnosti prijateljstva), Freaksi su pristupili osvežavajućim načinima, stvarajući atmosferu indie filma poput Dazed and Confused. Pričajući priču o kompromisima grupe autsajdera sa grupom freakova i socijalnoj hijerarhiji, Freaksi su brendirali Judda Apatowa kao melanholika, koji je stvorio savršen miks nostalgije i humora.

Iako emitovana od septembra 1999. do jula 2000, fiktivno finale smešteno u 1981. dobacilo je do najviših visina pop kulture. Posmatrajući filmove iz osamdesetih koji su standardizovali prihvatljiv prikaz srednje škole u Americi osamdesetih, poput filma Breakfast Club gde se u subotu, 24. marta 1984. Molly Ringwald sastala sa još četiri učenika/stereotipa u svojoj školi na odrađivanju kazne, ili filma Heathers, smeštenog u oktobar 1988. gde Christian Slater u ulozi sociopate JDa pomaže Veronici (Wynona Ryder) da nikako ne napusti lanac kruženja mržnje i revanšizma sa fatalnim ishodom, Freaks & Geeks bi svakako dospeli u prva 3 mesta liste Top 10 filmova koji su najveštije prikazali sve klišee srednje škole.

Kada je reč o kastingu, sve je moglo biti drugačije. Originalna mičigenska osmorka se iskristalisala nakon, ispostaviće se, dobrih odluka Judda Apatowa, koji je pretrpeo insistiranja producenata NBCja koji su imali u planu angažovanje selebritija u kaskadersko-gostujućim ulogama. Britney Spears je trebalo da odigra desetominutnu ulogu konobarice, što je odbijeno, mada je ona imala solidan omaž Freaksima u svom spotu za Hit Me Baby One More Time. Tako se ispostavlja, gledajući kroz objektiv 2015. godine. Rivalstvo za ulogu Sama se svelo na Johna Francisa Daleya i Jessieja Eisenberga, Busy Phillips je došla na audiciju za ulogu Lindsay Weir, a dobila problematičnu Kim Kelly. Lauren Ambrose iz serije Six Feet Under, kao i Kaley Cuoco (Big Bang Theory) su pokušale takođe da dobiju ulogu Lindsay, dok je Shia Labeouf izgubio u duelu sa Samom Levinom, za ulogu Neila Schweibera, koju je Levine dobio vrhunskom imitacijom Williama Shatnera.

15 godina kasnije, jedna generacija može nadahnuto da govori o cameo pojavljivanjima u prvoj i jedinoj sezoni Freaksa:

1. Lizzy Caplan je pre borbe protiv plastičarki u filmu Mean Girls odigrala ulogu Sare, konvencionalno kul devojku iz McKinleya, zaljubljenu u Nicka Andopolisa.

11721905_10204939501502696_1638444187_n

2. Ben Foster, mentally challenged, kako je opisivao sebe, je odigrao stiskavac sa Lindsay u pilot-epizodi uz Boat On A River grupe Styx.

3. Rashida Jones bi vam nakon sedam sezona serije Parks And Recreation, gde je bila slatka i zbunjena, u ulozi dežurnog badassa u Freaksima bila čudna, najblaže rečeno.

11733854_10204939504702776_992535535_o

4. Jason Schwartzman je odigrao metroseksualca koji valja lažne lične karte.

5. Shia Labeouf je slomio ruku glumeći školsku maskotu.

11716107_10204939506702826_610752691_n

6. Ben Stiller je, nakon saznanja da će Freaksi biti otkazani, pristao na pro bono pojavljivanje u ulozi telohranitelja potpredsednika Amerike.

Soundtrack je, najzanimljivije, bio najveći deo budžeta. 18 epizoda je uključilo sekvence od 120 pesama, od uvodne teme Bad Reputation Joan Jett, zatim Van Halena, Alicea Coopera, The Whoa i Grateful Deada, što je zahtevalo dosta komplikovane papirologije oko autorskih prava i odložilo izdavanje DVD seta. Čitajući o ovoj zbrci, bilo mi je jasnije zašto Sergej Trifunović u seriji Ono Kao Ljubav peva isključivo domaće pesme izvođača koji ne bi zamerili ništa oko upotrebe intelektualne svojine.

Tokom svojih velikih karijera, cela postava Freaks & Geeksa je bar u jednom trenutku bila freak ili geek, i tako opravdala karakterizaciju Judda Apatowa: John Francis Daley je u seriji Bones tumačio psihologa; Linda Cardellini je radila voiceover Ursule u video-igri Gladis; James Franco je napisao i izdao knjigu kratkih priča Palo Alto; Seth Rogen je još sa 13 godina napisao hit komediju Superbad iz 2007; Busy Phillips je član losanđeleske trupe Thrilling Adventure Hour, inspirisane radio dramama; Jason Segel je radio kao ko-scenarista filma The Muppets: Most Wanted; Martin Starr trenutno ima ulogu programera u najboljoj aktuelnoj geek seriji Sillicon Valley; Sam Levine je na iMDB.com u biopicu o Steveu Jobsu zaveden kao Apple Designer #1.

Krajem devedesetih, zasićenost geek momentima u pop kulturi, zahtevala je još geek momenata. Freaksi su u tome uspeli kreiranjem lika Jeffa Rossoa, hipi pedagoga McKinleya koji je jednako dobar čovek i one-man tribute band Aliceu Cooperu, kao i likom Milly, pobožne štreberke koja usred žurke seda za klavir i obrađuje Jesus Is Just Alright benda Doobie Brothers.

11731329_10204939510142912_1998513025_o

Posle samo jedne sezone od 18 epizoda, Freaksi su otkazani. Pored Arrested Developmenta, Firefly i Lisica, koje su ostale nedorečene, otkazivanje Freaksa je jedno od najtužnijih preranih završetaka serija. Kvalitet i brojke su govorile suprotno, uzevši u obzir da su Freaksi imali gledanost od sedam miliona gledalaca po epizodi, dok je još jedan projekat kuće NBC, Parks And Recreation, imao brojku od tri miliona i zadržao se sedam godina na toj nacionalnoj američkoj televiziji.

Ipak, za 18 epizoda, ponuđeno je par vrednih životnih lekcija, poput one da, ako praviš žurku, uvek sakriješ maminu vazu koju je donela kao laureat sa Radničkih Sportskih Igara 1997. u Sokobanji kao najbolji pivotmen. Zatim, da tapaciraš podrum ukoliko planiraš da besomučno sviraš bubanj, i nikako ne radiš laboratorijske vežbe iz hemije u svojoj sobi. I 15 godina nakon otkazivanja, duh Freaks & Geeksa je tu, i živi kao porodica Weir – skladno, harmonično i sa velikim međusobnim poštovanjem.

Autor: StariSmrad

Rate this post

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    senka 9 years ago

    <3 za tekst