Kilobajt informacija nedeljno

U najnovijim IT vestima saznajte kako iPhone korisnici uređuju internet i šta su moljci dali industriji telefona, koja inače planira da uređaji budu tanji od papira. Naravno, i ko će da dovede do smaka sveta.

 

YouTube dozvoljava uspravni video

„Ako neće breg Muhamedu, Muhamed će bregu“, kaže stara izreka koja suštinski ne znači mnogo, ali se može primeniti na trenutnu situaciju sa čelnicima YouTubea i korisnicima. Umesto da smo svi zajedno istrajali u nameri da video bude prikazivan vodoravno, kako dobri gospod nalaže, dozvolili smo, prvenstveno, korisnicima iPhonea da pobede. Od sada će video biti prikazivan onako kako je sniman, a to znači uspravno. Sad ostaje opcija da se borimo da to ne postane standard i da svi koji snimaju video klipove određuju u kom smeru svet treba da ide. To je kao kada bi neki bloger postao predsednik? Pa inaguracija bi bila bahaćenje i lečenje kompleksa.

 

AI slučajno napravio novi jezik

U kategoriji „sve smo bliži smaku sveta“ nova vest stiže iz Facebooka, u čijoj je laboratoriji primećeno nešto što nas sigurno približava Matriks situaciji. Kada postanemo baterije za mašine sa crevima u želucu, setimo se sedmice kada su dva chatbota iz Facebooka kreirali svoj jezik, koji ljudima apsolutno ništa ne znači, ali su se oni odlično razumeli. Ljudima je taj razgovor delovao kao „ja i opet ja, ja, pa ja“, nešto kao agent Smit iz pomenutog filma, ali eto sad je to zanimljivo i super, dok vrag ne odnese šalu.

 

Kamera tanja od papira

Jedan od razloga što su telefoni ove „debljine“ su kamere na njima, tačnije sočiva koja se koriste, ali su naučnici Caltecha navodno uspeli da reše ovaj gorući problem. Oni su umesto sočiva isprobali optičke snopove. „Ljudi, ukoliko zamislite to, već koriste jednostavne snopove. To su, naravno, uši. Ukoliko ste na nekoj žurci i razgovarate sa nekim koje dosadan, počinjete da slušate ostale zvukove. Tako smo mi napravili snopove za fotografisanje“, kaže pretenciozni direktor ove kompanije. U svakom slučaju, čekamo telefone tanje od papira, jer to je potrebno ovom svetu.

 

Moljci sređuju ekrane

Još jedan gorući problem biće rešen u skorijoj budućnosti – odsjaj na ekranima. Grupa naučnika iskoristila je moljce kao inspiraciju da kreira displeje koji neće imati imati problem sa dnevnim svetlom. Navodno, moljci imaju oči „toliko tamne da će vam slediti dušu“, a to je dobro jer je crna onda stvarno crna. Ekipa Univerziteta u Floridi spremila je nanostrukturu koja će biti fleksibilna, tamna i što je najbitnije, sama će da se čisti. Sve što je potrebno ovom svetu.

Autor: Shakraf

4.5/5 - (2 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0