HIT DVE NEDELJE

::: DISCLAIMER ::: NAPOMENA ::: PROČITATI PRVO :::

Merna jedinica za ocenjivanje je SARS i ide unazad. Najviša ocena je 0, a najmanja 5. Npr. Get Lucky bi dobio 0 Sarsa, a 5 bi dobilo, pa nešto od SARSa. Da, znamo, odlična je fora.

::: DISCLAIMER ::: NAPOMENA ::: PROČITATI PRVO :::

 

Nataša Bekvalac feat Coby – Mala Plava

Po JuTjub komentarima šesnaestogodišnjakinja, koje traže refren sa porukom, ali i po oduševljenju 30+ ekipe, čini se da je Nata prilično lepo zagazila u vode popa za odrasle. To samo pokazuje da je oduvek išla par koraka ispred svih, ali da, nažalost, uglavnom nije nalazila saradnike koji bi je ispratili, pa rezultati i nisu bili baš neki. Sada je tu Coby, sa standardnom matricom i iznadstandardnim instrumentalnim refrenom, kojeg se ni svetski kralj Cigana Diplo ne bi postideo. Da začini priču, na tekstu i pratećim vokalima pridružuje se i Bojana Vunturišević, čisto da se malo proširi moguća baza slušalaca. Ozbiljna priča.

Ocena: 1,2 Sarsa

 

Vizelj – Kadilak

Nije slučajno Lu Rid rekao za ove momke da su prava eksplozija dekadencije i bezobrazluka. Ponekad je sve što vam u životu treba bučni i melodični rokenrol, posoljen šljokicama i zaliven šampanjcem. Vizelj nas opet nije razočarao, ali nas jeste malo prijatno iznenadio duvačima u refrenu. Za ful iskustvo, napisali su i jedan autentični Boni i Klajd tekst. Toliko su se zaigrali da su im masoni iz JuTjuba u jednom trenutku skinuli spot. Šta nam bre rade! Na masone mislimo. Mada, svašta nam radi i Vizelj.

Ocena: 1,2 Sarsa

Jana Vuković – Ćutanje

Nova zvezda na domaćoj indie r’n’b/elektropop sceni. Kada bi takva scena postojala. Ali to je do scene, ne do Jane, koja je isporučila jedan pravi moderni pop benger, kakav se dugo čeka od nekih njenih poznatijih koleginica, očigledno ne previše veštih da nam predstave nešto novo i hitično. Tu je i zanimljiv spot, koji samo čeka da se zavrti na svim mogućim mestima. Samo se pesma zove Ćutanje, ali vi ne ćutite i razglasite na sve strane.

Ocena: 1,4 Sarsa

 

Slonz – 02:30

Retko kad se odlučimo da ovde predstavimo pesme koji nisu singlovi, ali i retko kad se pred nama nađu ovako velike, monumentalne i epske pesme. Ako kliknete na link, suočićete se sa jedanaest minuta i trinaest sekundi muzike, gde će vas Slonz sa lakoćom provesti kroz nekoliko faza i raspoloženja. Realno, ne dešava se mnogo dobrih stvari i pola tri noću, ali ako ih ima, ova pesma je jedna od njih.

Ocena: 1,4 Sarsa

 

Kralj Čačka – Spusti svetlost na put

Priznajemo da uglavnom nismo fanovi onoga što radi samoproklamovani kralj onog grada iz zapadne Srbije odakle je došlo mnogo košarkaša. Dugo se čekalo da se čuje nešto novo iz njegove kuhinje i moramo da priznamo da nam je ovo dobro. Možda malo ozbiljnije, više strejt, ali nama uhu bliže, kao pesma sa nekog novog HBO true crime spektakla. Ako ništa, sigurno ćemo preslušati album. A i to je nešto.

Ocena: 1,5 Sarsa

 

Bekfleš – Jugoslovenka

Nakon dugog većanja, saglasili smo se da je Jugoslovenka verovatno najbolja pesma koju su omiljeni nam raspadači iz Novog Sada izbacili ove godine. Posle sprdnje na milion tema, sada je na red došla i jugonostalgija. Valjda. Ili je ovo kao i sve velike pesme, pesma o ljubavi. Ili je sve to zajedno. Kako god, u manje od tri minuta stala je posveta svim fanovima i subkulturama koje prate bend od Triglava do Đevđelije, uz istovremenu posetu i Lepoj Breni i Peđi D Boju. Treba to znati.

Ocena: 1,6 Sarsa

 

Paydo Komma – Mustafa

Svako ko je bar jednom prošao pored nečga što je bar ličilo na žurku, zna da je Mustafa pesma uz koju se žene penju na stolove i termo peći i đuskaju kao da sutra ne postoji. Tako je uvršćivanje tog klasika Bebi Dol u repertoar vrlo promišljen potez za svaki bend. Nišlije su se fino setile da je malo modernizuju, zamrače je, daju joj neki svoj šmek. I sve je to u redu, ali pošto mi nsmo malopre pomenute žene sklone alpinizmu, a i ova pesma nam realno izlazi na nos, nećemo baš moći da se isprsimo sa ocenom. Ali vi poslušajte, slobodno.

Ocena: 2,5 Sarsa

 

Krašo Bengalka – Otpor

Krešo je na autopilotu već neko vreme i kao da se više trudi oko vizuelne prezentacije svog rada, nego oko pesama. I Otpor ide u tom smeru, besomučno se ponavlja par onelinera, što na kraju dovede do toga da više ni ne znače ništa, a i matrica zvuči kao ona pesma pre, a i ona pesma pre toga, a možda i ona iza nje. Krešo, mnogo si stvari dobro uradio, imaš i ti pravo da se odmoriš malo.

Ocena: 3,8 Sarsa

 

Galija – Kad bi otišla iz ovog grada

Ako ste se ikada pitali kako bi grupa Galija zvučala kada bi intenzivno slušala The National, ova pesma bi mogla da vam da odgovor. Ako niste, zapitajte se zašto nikada niste razmišljali o nečemu tako ločičnom i potpuno nesumanutom. Ipak, kako biste bili sigurni da pred vama nije Met Berninger, već definitivno Neša, SPS poslanik iz Niša, ovde se od stihova poznatih pesnika ne pevaju Kits, Jejts i Ginzberg, nego Matija Bećković. Ovu epopeju o kozjim stazama, promrzlim jabukama i sajdžijama verovatno nećete čuti na sledećem Beer festu, jer realno, ako ste tamo, otišli ste da čujete Digni ruku digni obadve. 

Ocena: 3 Sarsa

 

Damir Avdić – K K F U

Skoro uvek je lepo čuti Damira Avdića kako ulazi u sukobe sa svojim neprijateljima, što stranim, što domaćim. Kažemo “skoro uvek”, pošto je ovde baš mogao bar još nešto da nam kaže osim standardnog: kapitalizam – loše, ono šta ja pričam – dobro. Nema baš slogana koji ćemo moći da citiramo u narednim mesecima.

Ocena: 3 Sarsa

 

Artan Lili – D.E.P.R.A.

Neproduktivna, depresivna lenjost. Čudan izbor reči za refren pop pesme. Nije baš da može da se zapeva u reklamama, niti na večerinkama firmi na kojima ovaj bend ume da zasvira. No, da zanemarimo mračnu epizodu u koju su upali, i možda bespotrebno podsećanje koliko je sada sve sranje, Artan Lili nastavlja sa sopstvenom logikom izbacivanja pesama, i keči melodijama, što ih definitivno čini specifičnom pojavom na domaćoj sceni. I čini da smo izgleda malo zaboravili na onu bezobraznu igru reči, kako smo ih nekad zvali.

Ocena: 2,2 Sarsa

 

Mile Kekin i Bajaga – Atlantida

O ne. Moglo je sve da ostane na međusobnom high fiveu od letos, kad su Bajagi zabranili koncert, a Pivo je stalo na stranu svog kolege. Ali ne, morali su da naprave patetičnu pesmu o dva brata sa Atlantide. A jebem mu mater baš!

Ocena: 5 Sarsa

Autori: Miloš DašićRadomir Zvoncek

3/5 - (6 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0