HIT DVE NEDELJE

::: DISCLAIMER ::: NAPOMENA ::: PROČITATI PRVO :::

Merna jedinica za ocenjivanje je SARS i ide unazad. Najviša ocena je 0, a najmanja 5. Npr. Get Lucky bi dobio 0 Sarsa, a 5 bi dobilo, pa nešto od SARSa. Da, znamo, odlična je fora.

::: DISCLAIMER ::: NAPOMENA ::: PROČITATI PRVO :::

 

Damir Avdić – Nuspojave

Lagano, lagano. Od kako se St iz Goribora skinuo s dopa i dobio dete, a Rambo Amadeus otišao u kreativni zapećak i nekreativan kurac, ostao je samo “balkanski psiho” da brani ludačku genijalnost bez dlake na jeziku, koja se ne plaši da čak dođe i do granica neslušljivosti. Po starom običaju, dao nam je nekoliko rečenica koje mogu komotno da stoje na zidovima, na parolama sa demonstracija, ili u knjigama lektire. Ovo je hit od osam i po minuta, šta vam više treba.

Ocena: 0,5 Sarsa

 

ESC Life – Fill The Void

Znate ono kad napišemo “novi singl benda tog i tog”, a tehnički se radi o nekih desetinu megabajta podataka, koje daj bože da smo platili na Bendkempu, a ne svukli za džabe sa Jutjuba. E pa, prijatelji iz Hrvatske se vraćaju pravim singlom, što se vrti na gramofonu, što i jeste ceo spot, a to, iako nismo neki vinil fetišisti, deluje jako efektno. Ispunili su nam i sva muzička očekivanja (a kod nas su ih i ranije postavili jako visoko), otprašili jedan pravi pankrokenrol, naterali nas da se setimo kako neke slične bendove nismo poslušali godinama, a i da shvatimo koliko nam se oni sami što skorije slušaju uživo. P.S. Čiji god da je gramofon, carski je.

Ocena: 1 Sars

 

Kene Beri – majemi pefkohori

Leto je gotovo, ali letnje teme nisu, pa nam Kene Beri donosi pesmu koja slavi poznato srpsko letovalište, koje su mladi su stavili po strani zbog raznih Bojana i Ciganlija. Mada, možda i nije kasno da uplatite neko miholjsko letovanje. Poslušajte tekst za savete za odmor, a i da čujete koji je sempl, baš je poslastica.

Ocena: 1,2 Sarsa

 

Tonka – Bolji smo

Tonka je uzela predah iz bračnog i bendovskog života, otisnula se u solo vode i to uopšte ne deluje loše. Pesma ne vuče na radove Pavela i Ramireza, iako se Aljoša potpisuje kao autor teksta i glazbe. Super je i što se Tonka razigrala, za razliku od statičnih pojavljivanja u spotovima matičnog benda. Čekamo album, ili makar EP.

Ocena: 1,8 Sarsa

 

Stuttgart Online – Ljudi od reči

Nismo fanovi ovog benda, ali im je ovo jedna od boljih stvari koje su napravili. Nismo fanovi ovog benda, ali ima gruva, ima melodije, a Slačala zamalo pa peva. Nismo fanovi ovog benda, ali i kraj spota prilično dobro izgleda, iako malo liči na onaj Repetitorov, kad bi da zakopaju njenog dečka u pustinji. Nismo fanovi ovog benda, ali pesma dosta podseća na Artan Lili, čiji takođe nismo fanovi. Nismo fanovi ovog benda, ali valjda okupljaš staru postavu kad ti ne ide, a ne kad ti je drugi projekat na vrhuncu. Nismo fanovi, ali moramo da budemo realni.

Ocena: 1,6 Sarsa

 

Dogs in Kavala – San u snu

Sintagma “san u snu” vuče na neki linčovski termin, što i odgovara jer su Psi iz Kavale svojom psihodelijom uspeli da nam u glavu ubace nekoliko, što audio, što vizuelnih, nadrealnih slika. Pesma neće baš biti koncertni i radijski hit, ali je bend trenutno sigurno u top tri mladih sastava, tako da retko šta mogu da naprave, a da mi to ne pohvlaimo.

Ocena: 1,9 Sarsa

 

Ljuba Ninković – Vreme

Ljuba Ninković na nekom Džoni Keš sranju. Reći ćete – Teglo ne seri, ali brate, ovo je vrh. Baš onako odmereno, matoro, da staneš i zamisliš se, a onda budeš u fazonu – do jaja bre, imam još barem 30 godina da se klackam. Poslušaćemo sigurno i ceo album, pa javljamo da li je Ljuba stvarno prevazišao sam sebe. A pošto je ovo već verzija stare pesme njegovog benda S vremena na vreme, predlažemo mu da ostane u fazonu obrada, ali da krene na mlađe alternativne sastave, kao već pomenuti Keš. Tegla Records će to da izda.

Ocena: 1,5 Sarsa

 

Krešo Bengalka feat. Stipe Srdela – Nokturno

Krešo je najtvrđi i to verovatno nijedan MC sa ovih prostora neće skoro prebaciti. Opet ne trepće, opet je lud od svega, opet ne jebe živu silu, ali realno, kad pustite njegovu traku, to i očekujete. Ne sad neku novu temu, tipa ptičice, cveće, ljubav. Problem je samo kad se pojavi neki “feat”, koji to ne može da isprati, a to je skoro pa uvek, jer treba stati u istu pesmu sa Krešom. Ali ok, dovoljan kvalitet da se odvrne do daske u hudu.

Ocena: 1,8 Sarsa

 

Vuku – Sama

Uvek smo za to da novi svetski trendovi prodru u domaću muziku, pa i taj trap r’n’b ili kako se već zove, te smo bili spremni da takve pokušaje častimo virtualnim potapšom po ramenu. Međutim, posle nekoliko opcija, red je da ipak uspostavimo neki nivo, a to je da nije dovoljan samo pokušaj. Ok, nije ovo neslušljivo i sigurno će naći svoju publiku, ali stvarno nismo dobili ništa novo što bi nas nateralo da se pesmi vratimo još koji put. A možda smo samo matori konji.

Ocena: 3,3 Sarsa

 

Petar Pan – Strah

Uglavnom zaboravljeni, ali za neke i kultni bend iz ’90-ih se reaktivirao. I zvuči baš tako, kao bend iz ’90-ih koji se reaktivirao. Pa ko voli nek izvoli, nema laži nema prevare, ima ovde i da se zapeva refren i da se poskoči, a oni koji su ih slušali pre 25 godina će sigurno biti još zainteresovaniji da čuju šta Petar Pan ima da kaže.

Ocena: Bio jednom jedan rokenrol

 

Dubioza kolektiv & Dino Dvornik – Treba mi zraka

Smrt je jedna užasna stvar jer, na primer, možeš da budeš Dino Dvornik, a onda dođe Dubioza Kolektiv, pa kao da ti oda poštu i nastavi tvoje nasleđe, uzme nešto nedovršeno što si snimio i od toga napravi svoje standardno sranje. Ostavite bre čoveka na miru!

Ocena: 5 Sarsa

 

Kanda, Kodža i Nebojša – Jamajka

Jamajka, Korto Malteze, Če Gevare, i drugi simboli slobode naduvanih dvadesetogodišnjaka, su izgleda ostali simboli slobode i naduvanih četrdesetogodišnjka, koji ih sad prodaju nekim novim dvadesetogodišnjacima. Sva sreća, pa je sve manje publike koja to i kupuje. I evo, posle 20 godina, rešili da pomenu Jamajku, čisto da se setimo da su nekad bili rege bend.

Ocena: 4 Sarsa

Autori: Miloš Dašić, Momčilo Dašić, Radomir Zvoncek

HIT DVE NEDELJE

COMMENTS

WORDPRESS: 0