A ko je ta Maya Berović? – koncert i priključenija

Nekada smo se delili po političkim i sportskim linijama, a sada se dve Srbije određuju po tome da li znaju odgovor na pitanje iz naslova. Pošto smo uvek bili pomiritelji i ujedinitelji, nadamo se da ćete svi posle ovog teksta moći da nastavite svojim putevima.

Maja Berović održala je prvi solistički koncert u Beogradu, drugog novembra u Štark Areni, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Pre nego što kažem nešto o koncertu, osvrnuo bih se na njenu karijeru i na njen put do samog vrha i pune Arene,  pošto se ljudi i dalje pitaju ’ko je ta Maya Berović’.

Karijeru je počela u Grandu 2007. godine, pesmom Džin i Limunada, koja se izdvojila sa prvog albuma Život Uživo. Grand nije bio zadovoljan, pa su se vrlo brzo razišli. Karijeru je nastavila u nekim manje poznatim izdavačkim kućama u rodnoj Bosni. Izbacila je dva manje zapažena albuma Crno Zlato (2008.) i Maya (2011.), s tim što je sa poslednjeg albuma pesma Djevojačko Prezime privukla pažnju koja joj je malo otvorila vrata povratka i omogućila neka pojavljivanja van DM Sat-a.

Usledio je povratak sa albumom Djevojka sa Juga (2012.), koji je izdala za City Records, promenila je imidž (koji je u međuvremenu postao najbitniji u muzičkoj industriji), modernizovala zvuk i polako krenula da gradi ime. Sa pesmom Alkohol je nastupila na Grandovom festivalu 2014. godine, privukla je veliku pažnju i važila za favorita (na kraju nije pobedila, ali pesma je postala hit). Usledio je album Opasne Vode (2014.), par hitova, i kao rezultat toga krenula je da nastupa po klubovima i splavovima u Beogradu, gde su njene pesme nalazile svoj put do publike. Tako je počela da se izdvaja iz mase i B ranga pevačice, koji ju je do tada pratio. Druga faza njene karijere, u kojoj smo sada, kreće 2016. godine sa izbacivanjem pesme Pauza. I tada je bila na raskrsnici. Da li nastaviti istim tempom, sa manje više sličnom muzikom, istim imidžom, ili rizikovati i udaljiti se od stila ’popfolk kafanske pevaljke’.

Izabrala je rizik i na leto 2016. godine izbacila pesmu To Me Radi (koja sada broji 55m pregleda na youtube-u). Pesmu je uradio tada nepoznati bosanski dvojac Jala Brat i Buba Corelli, gde smo takođe mogli i njih da čujemo prvi put. Pesma koja je ne samo uzdigla nju, uvela njih u mainstream, nego je i promenila našu scenu, i uvela ovaj sadašnji trend (kome nisu odolele ni Severina, Dara Bubamara, Milan Stanković, Jelena Karleuša, Aco Pejović…), neku mešavinu dance muzike, hiphop-a, reggae prizvuka, uz nezaobilazan ’mumble rap’ Jale i Bube (koji je sada aktuelan i u Americi). Na leto 2017. izbacuje šesti studijski album Viktorijina Tajna (koji su uradili upravo Jala i Buba) i postaje ne samo zvezda leta, već je hitovima Harem, Broj, Balmain, Mala lomi i dr. obeležila celu godinu. Postala je household name širom regiona, omladina ju je prihvatila oberučke, i navela čak i ljude poput mene koji nisu pratili ni slušali domaću muziku da obrate pažnju zahvaljujući njenom novom modernom zvuku. Kada je bila gost na koncertu Saše Matića (mart 2018.) najavila je Arenu za kraj godine. Mnogi su se začudili ovom koraku, mislili da je još rano, da nije spremna, da nema dovoljno hitova, ali Arena više nije bila tako nedostižna kada je na leto izbacila i sedmi studijski album 7 (takođe radili Jala i Buba) koji ne samo da je ponovio uspeh prethodnog albuma, već ga je i nadmašio. Pesme su se zavrtele preko noći (najveći hit sa albuma po kome i koncert nosi naziv Pravo Vreme već ima 51m pregleda na youtube-u, pesma Neka Stvar je ’srušila internet’ meme-ovima i parodijama zbog sada već čuvenog Ti lutaš bebo stiha, Sama je privukla pažnju provokativnim spotom). U godini u kojoj su Arenu radili veterani poput Lepe Brene, Saše Matića, Šabana Šaulića, Dare Bubamare, Seke Aleksić, Marije Šerifović, Majina arena je izgledala kao preveliki zalogaj, a sada se može reći da je bila i jedan od najvećih uspeha. Dolazimo napokon do tog drugog novembra i samog koncerta. Maju su podržale mnoge kolege, jedna od prvih koja je pristigla bila je Svetlana Ceca Ražnatović, koja je došla u pratnji svoje ćerke, za njom su došle i mnoge mlađe koleginice, ali koncert je ubrzo trebalo da počne, pa nisam dalje ispratio dolazak ostalih.

Koncert je počeo oko 20:30h, Maja se na binu spustila u zlatnom kavezu i koncert započela pesmom Harem. Zatim je poželela svima dobro veče i zahvalila se publici što je došla u tolikom broju. Nastavila je sa hitovima, pa su usledile Alkohol, Sama, Ruski Rulet, svaku pesmu je pratila i određena koreografija u Majinom stilu, puna energije i harizme na bini. Publiku je bacila u trans kada je bez muzike započela pesmu Neka Stvar koju je zatim publika preuzela i horski pevala do samog kraja. Usledila je balada Načisto, sa poslednjeg albuma, koju je izvela u akustičnoj verziji uz pomoć publike.

Zatim je pesmom Dečko za Provod podigla publiku na noge, nastavila je istim tempom sa Nisam Normalna, obe pesme veoma karakteristične po svom beat-u i catchy refrenima. Nepravedno potcenjena, melanholična Sahara sa poslednjeg albuma bila je sledeća, meni lično omiljena (a kako sam pročitao i Maji). Usledila je Pauza, himna svih devojaka, a za njom i Džin i Limunada u potpuno novom aranžmanu, pesma koja je doživela pravu renesansu poslednjih godina sa porastom Majine popularnosti. Na scenu je tada izvela i prvog gosta večeri, mladog repera Leona sa kojim je snimila pesmu Legalna prošle godine. Kada sam pročitao da će on biti gost, nisam bio oduševljen, ali razuverili su me, zapalili su Arenu nastupom. Leon je inače poznat i po svom talentu za breakdance, jedina je zamerka što se nije malo više forsirao na bini.

Na oduševljenje publike nastavila je baladom Broj, najvećim hitom sa prošlogodišnjeg albuma. Sa prvim taktovima pesme To Me Radi na scenu je izvela prijatelje i saradnike Jalu Brata i Bubu Corelli-ja koji su napravili pravu pometnju. Nastavili su u istom tempu i izveli sve zajedničke pesme – V.I.P. sa Jalom, Balmain i Mala Lomi sa Bubom i Jalom i za kraj su ostavili hit leta Pravo Vreme koju je izvela sa Bubom. Zatim je Maja otišla sa scene, a Buba i Jala su na iznenađenje fanova, a i same Maje koja je kasnje rekla da nije znala da će do toga doći, izveli svog gosta, trenutno najtraženijeg pevača/kompozitora Coby-ja i zajedno su izveli njihovu pesmu Ona’e koja je u Areni napravila pravu navijačku atmosferu. Prva polovina koncerta je bila fokusirana na novije pesme, uglavnom sa poslednja dva albuma, dok je druga bila za malo starije, pa je tako izvela pesme sa početka karijere poput Crno Zlato, Djevojačko Prezime, Mama Mama, Djevojka sa Juga koju je čuvala za sam kraj, Javi šta ti je u Glavi, Čime me Drogiraš. Zora, Ljubomora, Ledena Kraljica i Proleće sa poslednja dva albuma su takođe našle svoje mesto ovde, a sa njima i Izvini Tata, poslednja pesma koju je snimila bez Jale i Bube, pesma koja inače ima jako dobar spot, ali nije nešto zaživela nakon To Me Radi, mada publika ju je sa oduševljenjem dočekala. Nakon skoro dva i po sata pevanja, i svih hitova koje je izvela u trenutku sam zaboravio koja pesma joj je ostala da sa njom zatvori koncert. Ispostavilo se da je to Dilajla sa poslednjeg albuma 7. Malo čudan izbor, s obzirom na to da nije prva pesma na koju pomislite kada čujete ime Maje Berović. Ali himničan refren pesme je upravo došao do izražaja u velikom finalu. Publika je skandirala ’Majo mi te volimo’ ona im uzvratila ’Maja voli Vas’ i zatim se vratila i izvela opet pesmu Harem, sa kojom je i otvorila koncert. Zahvalila se publici na fenomenalnoj atmosferi, i pozdravila je do nekog sledećeg viđenja.

Po završetku koncerta razmisljao sam malo o bini i samoj produkciji, davno je prošlo vreme stajanja iza mikrofona i pevanja. Danas se uvek traži više. Bina jeste bila velika, video bim se otvarao i posebni snimci su pratili neke pesme, ali što se tiče same produkcije koncerta, bila je sasvim skromna i u Majinoj senci. Ali činjenica da za vreme koncerta nisam ni primetio da nešto fali, da nešto treba da se dogodi, govori dosta o tome koliko je držala pažnju svojom energijom, gostima, X faktorom i hitovima. Moram da napomenem da je ozvučenje bilo jako dobro, mnogo bolje nego na drugim koncertima na kojima sam prisustvovao ranije ove godine. Takođe želim da se zahvalim i Tegli koja mi je omogućila da pratim koncert iz jednog drugog ugla, a i da upoznam Maju nakon koncerta.

Autor: Nebojša Rajković

4.3/5 - (21 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0