HIT DVE NEDELJE

::: DISCLAIMER ::: NAPOMENA ::: PROČITATI PRVO :::

Merna jedinica za ocenjivanje je SARS i ide unazad. Najviša ocena je 0, a najmanja 5. Npr. Get Lucky bi dobio 0 Sarsa, a 5 bi dobilo, pa nešto od SARSa. Da, znamo, odlična je fora.

::: DISCLAIMER ::: NAPOMENA ::: PROČITATI PRVO :::

 

Vojko V – Ne može

Prvi deo trilogije “Vojko, Dvojko, Trojko” je ispred nas. Genijalnost albuma zaslužuje poseban tekst, ali bi bio greh da se ne osvrnemo na hit (mozda i najveći) Ne može, pesmu zbog koje vam niko ove nedelje nije odgovorio potvrdno na bilo koje pitanje. Vojko kao Majkl Daglas u Falling Down svakodnevno trpi sranja koja ga dovode do tačke pucanja. Vojko ne počne doduše da puca iz automata, već se pank pokličom NE MOŽE, najebava mater svima koji su zaslužili.

Ocena: 0, 7 Sarsa

 

Omladina voli rejvove – U blatu festivala

Eto letnjeg hita! Arafat je posle NDB pesme skontao da mu odlično leži ovakva elektronska matrica i nastavlja u sličnom bitu, sa angažovanom i ciničnom porukom, ovog puta u okviru projekta Omladina voli rejvove. Realno, svako ko je proveo pola sata na nekom od obližnjih festivala, prepoznaće nešto od prijava u pesmi. A neki će prepoznati sve, i bananu na tri dana i Englez andol plaća. Možda i prvi put da se u istoj pesmi nađu reference na Vladislava Petkovića Disa i Jasnu Milenković Jami. Kažemo, letnji hit!

Ocena: 1 Sars

 

Frikardo – Chance

Došli smo nekako do subotičkog DJ-a Frikarda i oduševili se što se neko bavi ovakvom muzikom kod nas, pa da možemo da ga metnemo na listu. Frikardo vrti i pravi soulfull house i disko, uz koji ćemo fino đuskati i čilirati pored bazena. Ok, nemamo bazen, ali kad bi imali bazen, slušali bismo Frikarda.

Ocena: 1,2 Sarsa

 

Fighting Windmils – Bird, Disco Bird

Uvek se obradujemo kada naletimo na ovakav biser, pa još makedonski. Bukvalno do juče nismo znali za postojanje ovog benda, a sada ne možemo da prestanemo da vrtimo njihov najnoviji album. Ima tu dosta džeza, malo se provuče po koji etno motiv na klarinetu, malo rok, surov, dračevski, kako su sami sebe opisali. Pesma napravljena oko solaža Čarlija Parkera. Nemamo pojma koje su deonice u pitanju, ali nam nije ni potrebno da bismo uživali u pesmi. Pitaćemo Roberta Benjinija kada ga vidimo.

Ocena: 1,2 Sarsa

 

Св. Псета – Живот

Omladina je besna, jer takva i treba da bude. Nekad se iz besa rodi i zanimljiva kreacija, kao u slučaju ovog benda. Instrumentalni dvojac, gitara i bubanj, u brojnim minijaturama dominira odličnim albumom Колико само тајни… Zvuk na tragu Fugazija i Minutemena, ali sa tvistom i ćirilicom i Makavejevim u spotu. Nije za svakoga, al’ ko može, isplatiće mu se.

Ocena: 1,5 Sarsa

 

Majka Mara – Diši duboko

Nešto novo na pop sceni. Majka Mara je trio koji na pop dodaje džezi soul momente. To bismo inače odmah otpisali kao muziku za kafiće u četiri popodne, međutim čvrst stav koji se pojavljuje u tekstu, gde ova vesela devojčica pokazuje zube, ipak nas navodi da možemo da očekujemo nešto drugo, nešto luđe, ali opet upakovano u finu ambalažu. Jedino ostaje žal što tekst nisu ispratile modernija produkcija i muzika, jer smo sa ovakvim vokalom, muzičarima i porukom mogli lepo da se nakačimo na r’n’b hajp koji je godinama veliki u svetu.

Ocena: 1,8 Sarsa

 

Pepe – U očima hit

Od kako smo #kamatu proglasili za hit, inboks su nam napali muzičari iz bratske jugozapadne države. Pepe ipak izlazi iz klasičnog modela repera gde je sve žurka zezanje ili “jebem mater ovakvoj državi”. Sveže zvuči i matrica i njegov pogled na aktuelni trenutak. Pesma nije hit, ali mislimo da nije ni bio cilj da se zavrti u klubu, dok masa gori, već da vas polako vozi dok razmišljate o životu.

Ocena: 1,9 Sarsa

 

Paper Animals – Guts and Bones

Realtivno novi bend, sa, koliko nam se čini, prvim spotom. Sve je ovde kul, muzika fina, pevačicin glas pod uticajem drage nam Ivane Smolović (što je uvek kompliment), ali je uz ovako poletan spot trebalo da ide malo veći i pevljiviji hit. Možda je na naš sud uticalo i pevanje na engleskom, ko zna. U svakom slučaju pratićemo, može od ovoga da ispadne nešto.

Ocena: 2 Sarsa

 

Tonči i Madre Bedessa ft. Huljigani – Šta se to čuje

Što reče naš prijatelj Renato, dopisnik Tegle i Splićanin na privremenom radu u Zagrebu : ‘’4/10, gledljivo ako naleti na televiziji, daleko od remek dela’’. Ne bismo tome ništa dodavali.

Ocena: 4/10, gledljivo ako naleti na televiziji, daleko od remek dela.

 

Bekfleš – 100 % Čovek

Naravno da razumemo kako je Bekfleš uvek na ivici parodije, ali sada su došli na korak do pesme koja komotno može da senađe na albumu Ruka Olovna Bakija B3. Not that there’s anything wrong with that, ali se onda samo zapitamo da li parodija ustvari želi da postane to što se parodira? U svakom slučaju, možda bi trebalo da se povuku na par meseci, jer ovo izbacivanje pesme po pesme, što njihovih, što ostalih iz “kite i jaja” produkcije, postoje pomalo monotono i zamorno.

Ocena: 2,6 Sarsa

 

Azza – Nevreme II

Šta je bre sad ovo?!?! Lo-fi chillwave iz spavaće sobe, sa nerazumljivim vokalom. Valjda smo to ostavili stranoj muzici da prekine još 2014, a ne da prisvajamo fazon nekoliko godina kasnije. Od podataka o izvođaču, ispod spota stoji samo da možemo da skinemo album za dž. Nećemo.

Ocena: 4 Sarsa

 

The Local Blue – Tunnels

Dragi ljudi iz PMG Recordings su odlučili da u svoj bogati katalog elektronskih i ostalih bendova pod dubokim DFA uticajem stave i neki post rock. Lokalni plavci (ovo kad se prevede baš zvuči kao da je neki prigradski fudbalski tim, tipa Radnički ili Proleter) gaje spejsi psihodelični post rok, koji kod publike koja nije skroz u tom điru, kao što smo mi, nekad prošljaka nekad ne. Nažalost ovog puta, to nije bio slučaj.

Ocena: 2,8 Sarsa

Miligram – Vampir

Ovo definitivni nije Miligram koji volimo i branimo u žučnim raspravama sa gomilom matorih kulova, koji su progutali motku tamo nekad ’85. i od tad valja samo kičme kičme disciplina. Znali smo da se sprema malo drugačiji zvuk, ali posle prva dva onako singla, dobili smo jedan koji nije čak ni to. Malo se plašimo šta će da nas dočeka na albumu.

Ocena: 4,5 Sarsa

 

Jinx – Ako si rođen u pogrešno vrijeme

Bend najlepše žene na Balkanu već neko vreme kuburi sa ovakvim pesmama, odnosno imamo osećaj da je poslednjih nekoliko singlova jedna te ista pesma. Razlika je samo što su na jednoj valjda imali Gopca. ‘Ajde malo, sredite se tamo, poslušajte nešto novo, nije muzika stala tamo krajem ’70-ih u Memfisu. Biće lepše svima.

Ocena: 3,1 Sarsa

 

Ničim Izazvan – Aurora

Toliko smo se uvukli u bubble, da nismo primetili da ovi još postoje, a ne da postoje, nego su sve veći i veći. Čak ne moraju više da se šlihtaju nekom Rundeku, ili drugom dinosaurusu, kako bi im došlo više od 50 tridesetogodišnjih PR-ica na koncert. Ako, neka svira ko, gde i štaoće, mi ćemo s vremena na vreme da obratimo pažnju na ovaj, i slične neuspele abortuse ex-YU roka, pa da se vratimo u svoj bubble i slušamo Sveta Pseta.

Ocena: 5 Sarsa

 

Parampaščad – Život moj

Bend sjajnog imena, koji nas je prošle godine privukao odličnim singlovima. Sada imaju i novi, i nažalost, nije nam na nivou ranijih pesama. Momci su pokazali da mogu mnogo bolje, nego da voze ovakav zastareli zvuk i muzička rešenja, koje su i bendovi koji su stvarali u devedesetim napustili. Pratimo i dalje i čekamo album, gde će, nadamo se, ovo biti samo filer pesma.

Ocena: 2,9 Sarsa

Autori: Miloš Dašić, Radomir Zvoncek

3.7/5 - (6 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0