Idemo na In music (20 – 22.6)

 

Pre neko jutro me je probudila poruka koleginice sa svilenebube.com koja je glasila – gde ćemo da spavamo u Zagrebu na In Musicu? Tako da je valjda vreme da se polako spremamo za ovaj najpopularniji hrvatski festival za nas padavičare. A i padala je kiša tog dana, a na Inu, istorija je pokazala, velika je verovatnoća da će padati kiša.

Iako sam i prošle godine pisao o ovom festivalu i bio baš napaljen da idem, da ne kažem nabrijan, pošto nikad nisam kontao šta to znači. Međutim, neke druge okolnosti su se isprečile, pa nisam prisustvovao ovom Zagrebačkom festivalu. Zato sam ove godine nabrijaniji (???) nego ikad.

Festival se održava od 20. do 22.6 u Zagrebu, na Jarunu. To vam je naselje, ali i jezero. E pa na tom jezeru je žurka. Nešto kao naša Ada Ciganlija. Ali to sam već pričao prošle godine.

Festival je od ponedeljka do srede i to naravno uvek predstavlja problem zbog pronalaženja slobodnih dana, ali morate da razumete, tad je u Hrvatskoj praznik. To smo jedne godine saznali na teži način, jer smo otišli do grada da pazarimo neke knjige kojih nije bilo kod nas i sve je bilo zatvoreno.

Što se tiče smeštaja, imate kamp, koji je u okviru festivala i odlično je uređen. Prošle godine sam rekao da je u junu možda malo hladno za kupanje, ali neki redovni posetioci su me ispravili i rekli su da je voda prilično fina za to doba godine. Samo, “Don’t drink and dive”. Što se mene tiče, ja se nadam da ću odsesti u zagrebačkom delu Tegline redakcije (Pozdrav Renato!).

Preletećemo malo kroz do sada objavljeni program. Već ima nekolicina jakih aduta, s tim što program još uvek nije zaključen. Pa da počnemo! Ako vas zajebemo u preporukama, isto kao i prošle godine dođemo vam pivo na Beer festu. Neko jeftino pivo.

 

Florence and The Machine

Prošle godine svima omiljena Cvetana je slomila nogu i nije mogla da se pojavi na festivalu, ali je obećala da će se vratiti, i to obećanje je spremna da ispuni. Prošle godine kad sam najavljivao festival, rekao sam da nisam njen fan, ali u međuvremnu sam je video uživo i to postao. Florence nudi fantastičnu svirku i šou, bljuje vatru na bini i fudbalskim žargonom ostavlja srce na terenu. Svira sve, novo, staro, kao i kolaboracije sa modernim haus djevima, u njenom ruhu. A ako ste fan zvuka hrabrih i jakih žena majka kraljica kantautora, na festivalu je i PJ Harvey, prvakinja menstrualnog roka.

 

Kooks

Iako sam već matora konjina i neko vreme ne pratim šta rade ovi momci sa modernim frizurama, moram da priznam da sam prva dva albuma baš sluašao i neke pesme su bile hitovi na tim nekim indie večerima pre 5,6 godina. Tako da po onom principu zabava će biti da čujemo Naive i She Moves In Her Own Way, a dok budu svirali nove stvari idemo po pivo i u wc.

 

Wilco

Wilco mi je u jednom momentu života sigurno bio u top 3 omiljena benda. Onda su svi živi jednom otišli u Beč na njihov koncert, ja nisam imao para i od tuge sam prestao da ih slušam. Dobro to, a i što im poslednja dva albuma nisu bili baš nešto. Već sam čuo za priče ljudi koji će Wilca slušati u Kotoru za dž, sa sve planom da se švercuju u vozu i bla bla. Tako da ako imate 17 i prvi put u životu ste pročitali Haklberi Fina, onda uradite to. Ako ne, In music je pravi termin za Wilco.

 

The Heavy / The Coral

Ako mi je ičega žao od prošlogodišnjeg neodlaska na festival, to je što nisam gledao Death Cab for Cutie. In Music ima običaj da dovede bendove za koje ste uvek u fazonu da nikad neće doći u ove krajeve. Pod parolom – ko to ovde sluša? E pa ove godine su dva takva benda. Za The Heavy možda niste čuli, ali sigurno znate neku od njihovih stvari, jer vrlo često su podloga za trejlere i reklame. Sa druge strane, Coral nismo slušali 100 godina, imaju novi album, pomalo tameimpalast. Meni nije legao, ali zato ćemo svi čekati hitove kao što su Dreaming of You i In the Mornning.

 

Gutterdammerung feat Henry Rollins

Nisam baš najsigurniji da kapiram kako će ovo da izgleda, ali stvar je utoliko bolja. Neke od najautentičnijih glava današnjeg rokenrola se pojavljuju u ovom nemom filmu. Lemmy , Grace Jones, Iggy Pop, Joshua Homme, Tom Araya i Henry Rollins, koji će doći sa bendom i izvoditi pesme. Gospodin Rollins, aka Najjači čovek na svetu, glumi sveštenika u ovom filmu, koji se neće emitovati u bioskopima, već samo na velikim svetskim festivalima, pa ne propustite ovakav spektakl, kad nam je već tu u komšiluku.

 

Slučajno ili namerno nisma pomenuo sledeće izvođače : Jake Bugg, Skunk Anansie, Django Django, Pennywise, Yeasayer, The Bambi Molesters, Gustafi, Gretta, Chui, Žen… a spisak se uskoro produžuje!

 

Autor: Miloš Dašić

Rate this post

COMMENTS

WORDPRESS: 0