Predstavljamo festivale u okruženju – INmusic

Ako ste ove godina planirali odmor na moru, onda vam ne mogu puno pomoći, ako krenete u bilo kom pravcu sigurno ćete naleteti na neko more. Ok, jedino bi morali da se malo više iscimate sa pronalaženjem mora ako krenete ka severu. Tako da ako ste u fazonu da umesto izležavanja po ceo dan i brćkanja u plićaku skačete u prašini, valjate se u blatu i da vam bubne opne pucaju zbog toga što ste rešili da se nađete sa ortakom kod zvučnika, Tegla ima par predloga za vas. Svake nedelje predstavljaćamo vam festival u regionu na koje vredi potrošiti nešto para, jer je agencijski rečeno provod zagarantovan. Ako vam preporučimo nešto, i ispadne sranje, jbg, verovatno smo se i mi ispalili, ali platimo vam pivo na Beer festu. Neko jeftino pivo.

Za početak, krećemo sa festivalom u regionu koji za sad ima najatraktivniji line up – INmusic. Ovaj festival u Zagrebu, održava se od 22. do 24 juna, iliti lipnja (učimo strane jezike). Mesto festivala je Jarun, to mu dođe nešto kao naša Ada Ciganlija, tako da je mogućnost kupanja tu, s tim što je nekako hladnjikavo još za to. Ali, hej, festival je. Posle ćeš moći da dosađuješ svima kako si uskočio u jezero.

Kvalitet kampa se dosta popravio i proširio. Poslednji put kada sam bio u njemu, to je bila jedna poljanica sa strane. Doduše, dobra stvar što je kamp u okviru festivalskog prostora, pa uvek možeš da odeš i da se vratiš.

U slučaju da ostaješ u gradu, potrebno je da se malo cimaš, jer ima 10+ stanica od svakog dela. Parkinga ima i nije skup, ali da li ste realni da dolazite na festival kolima. Pre dve godine postojao je problem sa gužvom oko kupovine pića, prošle godine to se dogodilo sa štandovima sa hranom. Hajde da verujemo da je treća sreća, pa da su organizatori to rešili.

Ono što uvek predstavlja problem je što se festival održava radnim danima, pa je teže iscimati slobodne dane. INmusic će se sigurno svideti onima koji nisu fanovi festival sa million bina, jer ovde ih ima minimalan broj (tri do pet), pa samim tim nema puno preklapanja sa programom. Isti taj program je ove godine nakrcan što sa nekim proverenim adutima koje ovdašnja publika voli, što sa nekim stvarima koje prvi put dolaze na ove prostore. Evo šta izdvajamo za sad, pošto line up još uvek nije popunjen,

Florence and The Machine

Iskreno, nisam neki fan Florence i njenog Rage Againt The Machinea (pun joke intended), ali ona je baš velika trenutno i ipak moram da priznam da mi se ova njena nova What kind of man baš sviđa. Vuče malo na onu gitarskiju ranu fazu sa Kiss with a fist. Elem, greota je propustiti ovakvu zvezdu trenutno kad je tu na 442km od nas (da, znam da nema 442 do Zagreba)

Death Cab for Cutie

Ovome se veći deo Tegle jako raduje i realno nisam verovao da će Death Cab stići nekad ovde. Jedini emo bend (‘ajde nazovimo ih tako) za koji me nikad nije bilo sramota da naglas kažem da ih slušam. Dok ovo pišem, trkam se se internetom u nalaženju linkova za njihov album, jer je sveže procureo i brzo se gase. Tako da novi album Kintsugi se promoviše ovog leta i to je jedna od retkih stvari koje ne smem da propustim ove godine.

Placebo

Uvek je nekako fino kad naletiš na neku stvar Placeba, a da ih nisi slušao prethodno neko vreme. A ja baš dugo nisam slušao Placebo, možda još od one svirke na Exitu koja nije ostala u lepoj uspomeni, tako da evo šanse za popravni. Brajan Molko i drugari ne promovišu ništa ove godine i više dolaze da im dupe vidi put, što ne mora da bude loše. To verovatno onda znači best of repertoar i manjak gušenja novim stvarima koje bi me verovatno mrzelo da preslušavam gajbi pre svirke.

FFS (Franz Ferinand + Sparks)

Franz Ferdinand sam tri puta slušao uživo, svaki put sam se super proveo. Ovde dolaze kao deo supergrupe sa matorim bendom Sparks o kojima sam slušao bajke u intervjuima drugih muzičara, ali ih nikad nisam slušao. Tako da još uvek je poprilična misterija da li možemo da očekujemo samo nove pesme ili će se zasvirati i po koja stara narodna. U svakom slučaju ovo je premijera u Evropi, pa otud’ i malo pojačana zanimacija za ovu svirku.

Future islands

https://www.youtube.com/watch?v=1Ee4bfu_t3c

Future Islands je jedan od tih bendova koji skoro svake godine sviraju u Hrvatskoj, tako da se ti bendovi osećaju ko domaći pa pruže nešto zabavnije certove nego na ostatku turneje. Slušao sam ih pre par godina na Tereneu u Šibeniku i iz iskustva mogu da kažem da dižu atmosferu. Iako ste bukvalno tog momenta čuli za njih, teraju vas da krenete sa loženjem. Pritom, pevač je prezabavan, izgleda kao neki mesar koji je ostao zarobljen u izlasku u prigradksoj diskoteci iz 1987. godine.

Slučajno ili namerno, nisam pomenuo sledeće izvođače La Roux, Of monsters and Man, Paolo Nutini, BRMC, Eagles of Death Metal, Kate Temest… U svakom slučaju pogledajte na ovom linku.

Autor: MimiKraljMamba

Rate this post

COMMENTS

WORDPRESS: 3
 • comment-avatar
  crnihibiskus 7 years ago

  Kao veteran InMusica kampa, samo bih naglasio da nije previše hladno za kupanje, naprotiv.

 • comment-avatar
  rep i dens 7 years ago

  jebo ti ovo, kroaci nemu pojma. đe su ovdi košin, stereo emsis, roni šajz, banko de gaja i šalome de baja?

 • comment-avatar

  […] sam i prošle godine pisao o ovom festivalu i bio baš napaljen da idem, da ne kažem nabrijan, pošto nikad nisam kontao šta to znači. […]