Top 10 Teglinih saveta za ovogodišnji Exit

Predstojeći Exit nam je 15. po redu, pa smo rešili da svoje iskustvo i znanje prenesemo na druge

Za malo toga možemo da tvrdimo – u ovo se baš razumemo. Ok, lažemo. Uglavnom smatramo da smo veliki poznavaoci svega, neskromni smo i prvo pričamo, pa onda proveravamo da li je tačno. Međutim, festivalski provod i davanje saveta za isti, itekako kontamo. E sad, iako se vraćamo upravo sa nekih festivala, za neke strane se spremamo, kod kuće je uvek najbolje, što zbog bezbroj prečica, što zbog toga što je uvek dobro kad čuješ od izvođača Serbia are you ready for the future? Naravno da se radujemo još jednom Exitu, iako smo već odavno matore drtine i red je da se malo uozbiljimo. Odvojićemo četiri dana u julu, kad ćemo okrenuti par brojeva telefona, koje retko zovemo ostatkom godine, i tražiti da nas prime na konak u nekom ćošku dečije sobe. Umesto onih standardnih tekstova kojima vam predstavljamo sam festival, ovog puta ćemo malo drugačije. Svoje višedecenijsko iskustvo odlaska na ovaj festival ćemo iskoristiti da posavetujemo mlađe od sebe. Tako da slušaj ‘vamo! Ovo je Teglin vodič za sjajnu bleju i preživljavanje Exita 2017.

 

#10. Krenite na vreme u Novi Sad

Možda je ovaj savet tek na desetom mestu, ali verujte nam, samo krenite na vreme. Pod “ krenite na vreme” mislimo, ili dan ranije, ili na dan festivala, ali u jutarnjim časovima, ako želite da u krcatim vozovima izbegnete priče kao što su “Jaoooo ništa nisam dala u junu, a dečko nije sad sa mnom jer ima julski rok“,“ Ko je Đule Van Gog?”, “Meni Dens arena najjača“.  Imajte u vidu da ovaj tekst pišu Exit veterani, ali ako spadate u neke mlađe generacije, onda je voz Beograd – Novi Sad u 19:15 h  idealan za vas.

 

#9. Ustvari, krenite dan ranije

Uvek je super otići dan ranije, ako ništa drugo barem da zablejiš sa domaćinima koji su rešili da te prime za dž na kauču, da zajedno popijete koje pivo, ili nešto drugo (ti naravno plaćaš, ipak ćeš mu praviti gužvu u wc-u naredna četiri jutra). Međutim ove godine, svi idemo dan ranije, jer dolazi jedan od onih bendova koje nismo skinuli sa bucket liste, a realno svi smo ih u jednom momentu slušali, The Killers. Bilo da ste još pre desetak godina pokušavali da razaznate koliko novi tip njegove bivše liči na njegovu kres šemu iz februara, ili ste više kasnije se pitali da li smo plesači ili ljudi, verovatno vas je obradovala vest da ovi kul mormoni iz Las Vegasa dolazi na Petrovaradin. Poslušaj samo savet što će ti čiča dati, znam da je prvi dan, i da si ti kao pušten sa lanca, ali pazite, imate još četiri dana ispred sebe, mojne da izgorite od uzbuđenja.

 

#8. Ne kupujte rakije u epruvatama od prelepih prodavačica

Svako ko više od dve godine posećuju Exit, zna šta pričamo. Prelepe devojke, obučene u suknjice, koje vas sa širokim osmesima startuju na ulici kao da su videle čoveka svog života, ponudiće vam srk rakije iz epruvete za iznos za koji bi vam neki deda zasadio šljivu, kajsiju ili neku treću voćku, sačekao da izraste a zatim spremio kazan rakije. Posle su česte situacije u kojima iste te devojke vidite na moru koje su platile od vaših para,  praveći se da vas ne poznaju, a toliko su vam se obradovale 20 dana ranije.

 

#7. Years and Years

Bilo da dolazite do nove muzike preko internet portala, YouTube relateda, radio stanica, ili kupovinom u buticima, morali ste da nagazite barem jednu pesmu benda Years and Years. Elektro pop sladak toliko da trnu zubi od njega, ali vrlo vrlo zabavan. Pritom su i vizuelno totalni show. Realno, King će verovatno biti jedna od himni festivala.

 

#6. Svratite u Bircuz Lipa

Da nije ove kultne kafane u ulici Svetozara Miletića 9, vi biste verovatno danas bili uskraćeni za sajt Tegla.rs. Još davne 2009. u ovom lokalu, rodilo se prijateljstvo između autora ovog teksta, a sve ostalo je istorija. Bircuz Lipa je mesto gde se dovode najintimniji prijatelji, na po koju čašicu ruma, pre nego što se nađete sa ostalima i krenete put tvrđave. Osoblje jako ljubazno, stari televizor radi sa sva tri kanala u ponudi, a i konobarica vas neće mrzeti ako je zamolite da vam napuni telefon.

 

#5. Liam Galagher 

Kao što nam Exit skida jedno po jedno ime sa bucket liste indie rok izvođača s početka dvehiljdaitih, tako nas časti i likovima koje su naša starija braća i sestre gotivili devedesetih, a mi smo to loženje nasledili kroz diskove pokojnih im bendova. Oasis nažalost ne svira jer ona dva velika muzičara i idiota, braća Galager, neće baš zajedno u kolo, ali barem imamo mogućnost da čujemo Liama ove godine, i njegove verzije pesama koje su ga proslavile u matčnom bendu, plus nove stvari. Ako si jedva punoletan, i ne znaš ko je daleki rođak čuvenih Galaghera iz serije Shameless, zableji malo na Mainu taj dan, prepoznaćeš barem jednu pesmu sa VH1, ili onu drugu koja je sad postala himna i viral video nakon napada u Mančesteru.

 

#4. Okupljanje u Dunavskom

Nećemo izmisliti toplu vodu ako kažemo da treba zablejati u Dunavskom parku pre odlaska na festival, ali to moramo učiniti zbog mladih koji su stekli poverenje svojih roditelja, pa sad prvi put idu na Exit, kao i da vam damo neke korisne savete. Dakle deco, uzmite vaše “sokiće” i pravac Dunavski park, u nezvaničan check point exitaša . Atmosfera je uvek na nivou, iako je poslednjih par godina zabranjeno da se sedi na većem delu zelene površine parka, pa zna da bude malo gužva kao u noćnom trieskecu. Useful tip – ponesite neki Autan, jer se komaraci tamo pretvaraju u hijene.

 

#3. Izgubi se na festivalu

Dođi sa što većom ekipom ,ali nateraj sebe da nešto poslušaš sam. Izgubi se na tvrđavi, zalutaj na neki mali stejdž. Poaslušaj ska bend iz Slovačke za koji verovatno nikad više posle nećeš čuti, ili neke Afrikance koji će napraviti bolju atmosferu za vas 30, nego Sinan za pun Taš, ili nekog DJ-a iz Nemačke, kome je to verovatno šesti nastup u životu i želi da polomi vas nekoliko namernika.

 

#2. Dance Arena

Svaki put kad odemo na neki strani festival skontamo koliko je Dance arena big thing, i koliko je taj prostor poseban. Drugi festivali izgleda ne pridaju toliko pažnje elektronskim stagevima. Od četiri dana na festivalu, svako će naći baš onaj koji će ga najbolje odvozati. Nekima će naravno i sva četiri dana biti malo. Naša preporuka je prv, tj. 7 jul, kada možemo videti jednog od najvećih, takoreći stadionskog DJ-a, Pola Kalkbrenera (ne mešati ga sa mlađim mu bratom Friciom). Istog dana nastupa i Recondite, čovek koji će verovtno oznojiti preko 20 hiljada ljudi te večeri, jedno od najvrelijih imena sa Resident Advisor liste najboljih za prethodnih nekoliko godina. Savet je da se čak iako niste nešto u ovom tripu, barem jedno veče spustite dole, i dočekate zoru. Izlazak sunca iznad Arene je jedan od onih once in lifetime događaja, a za koje imamo sreću da nam se dešavaju barem jednom godišnje.

 

#1. Index sendvič

Naravno da je Index sendvič na prvom mestu. Ako ne probate Index to vam je kao da ste otišli u Pizu, a niste videli krivi toranj, ili kao da ste otišli u Šipovo, a niste videli Zmaja. Za nas koji ne živimo u Novom Sadu, će novosadski indeks sendvič uvek biti najbolji, iako verovatno postoji bezbroj mesta u Beogradu i drugim gradovima koji prave bolje.

 

Utisci koji nisu na listi:

Znate ono kako smo rekli da morate imati jednu zoru na Dance areni. E pa mora i jedna zora na Fusionu. Uz domaći bend. Ali neki veliki. Sa hitovima koji se pevaju iz sveg glasa, iako glasa više nema. Satnica još nije izašla, ali verujte mi da će neki dan zatvoriti baš takav omiljeni nam izvođač. Šta još? Iskulirajte na rege stageu, ili na zidiću ispred Fusiona. Odslušajte neki drum na Mainu posle dva. Drvo kod Maina je inače zvanična ambasada Beograda u Novom Sadu, za ta četiri dana, tako da ako želiš da vidiš nekog čiji broj nemaš, verovatno ćeš ga tamo sresti. Isto važi i ako planiraš da izbegavaš nekoga, onda beži odatle. Hidriraj se i unosi puno tečnosti. Ne kupuj sranja od nepoznatih ljudi, možda ti uvali neki paracetamol, a možda i nešto baš otrovno. U svakom slučaju je sranje. Ako dolaziš na Exit, ostavi se priče da je ranije bilo bolje, i da je koncert Ramba Amadeusa iz 2002. najbolji ikada, i uživaj u ovome što je ispred tebe. Vidimo se tamo!

Autori: Miloš Dašić i Stefan Ćorić

4.6/5 - (9 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0