Timovi koje smo voleli

Priznajem da sam se u dve životne faze stoprocentno slagao sa Džonijem Štulićem. Prvi put negde na sredini srednje škole, kada su Štulićevi stihovi u pesmama Azre, budili u meni zaljubljenu tinejdžerku. Druga se dogodila kada sam posle ispadanja Srbije sa fudbalskog Mundijala 2010. u Južnoj Africi, pročitao njegovu izjavu da je fudbalska patnja plemenita, ali iracionalna.
Kao što u svakoj seriji postoje likovi za koje navijaš, tako je i u sportskom svetu. Prvi i poslednji put sam sa navijanjem otišao u iracionalno, kada se Derby County, posle par godina provedenih u engleskom Championshipu, vratio u Premiership. Derby je osvojio svega šest bodova za tri meseca u ostrvskoj eliti, pa sam ja nekako kapirao da treba pomoći, makar to bio i skromni kec na tiketu. Derby County – West Ham konačan rezultat 0:5, bila je poruka da su ispali pre hajdučkog mitrovdanskog rastanka i da zaista moraš biti ludački hrabar, da staviš na tiket meč Premiershipa u terminu od 13:45.
Prvi znak zrelosti, je kada prestaneš da se previše unosiš u praćenje sporta. Kada ne prolaziš kroz agoniju sa igračima tvog tima koji je izgubio, i ne zamišljaš ih kako su posle dolaska kući samo sedeli besciljno ispred televizora u gaćama. Tužni.
Svima treba taj jedan tim, koji će tokom sezone kupovati fanove brzinom, snagom, tehnikom i potezima, zbog kojih pomisliš da baš ta ekipa treba da ima svoju crkvu.
Timovi koje nabrajamo su svakako bili uspešni, ali su svojevremeno pokupili i posebne simpatije u Srbiji, dok se na njihove protivnike, jače na papiru, gledalo kao na primerke ljudske vrste, nad kojima je uspeo genetski inženjering.

1) Sacramento Kings (1998-2004)

https://vine.co/v/OEOrebnnxJH

Arco Arena, Webber, Divac, Stojaković, Bobby Jax, White Chocolate, Adelman – Zamalo Kraljevi. Mogli su da igraju zatvorenih očiju, ali svih 6 sezona, koliko je Srbija bila budna uz Kingse, staju u jedan veliki Tako blizu, a tako daleko kliše. Perpetualna erekcija zbog loženja na Kingse, zauvek je nestala trojkom Roberta Horryja u poslednjoj sekundi polufinala play-off serije 2002.

2) Liverpool FC. (2005- )

https://vine.co/v/OEOguJ2IqWX

Srbi navijaju za Liverpool kao da je Sacramento Kings. Inicijalna kapisla za bio je, možda i najbolji meč u istoriji fudbala, koji su odigrali Liverpool i Milan maja 2005. Lpool se sa 0:3, vratio na 3:3 i dobio Rossonere na penale. Od tog trenutka, Redsi su u Srbiji dobili isti tretman, kakav je Nikola Ðuričko imao u Kenguru u onoj voždovačkoj kladionici. Era navijanja za Liverpool će možda biti okončana ovog leta, jer Steven Gerrard odlazi iz kluba, pa možda dobijemo i novu eru. Eru Srba koji svakog dana kukaju zbog odlaska Gerrarda iz Liverpoola.

3) Manchester United (sezona 1998/99)

https://vine.co/v/OEOgtMuXMQv

Jedino dobro što je Srbija dobila u vreme bombardovanja je finale Lige šampiona iz 1999, odigrano na Nou Kampu. Ondašnji Bayern München je bio nešto kao Godfather trilogija – moćno, uz bezopasnu dozu straha koju su ulivali Effenberg i kompanija. Posle jednog od najvećih comebackova viđenih u istoriji fudbala (0:1 u 6. minutu za Bajern, 1:1 u 91. i 2:1 za United u 92.), Beckham, Yorke, Scholes i Giggs postali su ljudi koje, ako uhvatiš u seksu sa tvojom devojkom, samo odstupiš, izviniš se i pitaš da li im možda treba masaža radi opuštanja.

4) San Antonio Spurs (sezona 2013/14)

https://vine.co/v/OEOHvEjg0KX

Prva pretpostavka posle osvajanja prstena NBA lige u junu 2014. je da su Spursi proslavili titulu šuterskim treningom. Toliko su bili dobri. Srbima je značilo i to što su u redovima Teksašana zapaženo igrali belci, pa su Marco Belinelli i Tiago Splitter, bili deo nostalgije za Divcem i Stojakovićem iz Sacramento Kings perioda. Na drugoj strani bio je Miami Heat, a u Srbiji postoji drevno verovanje da ako navijaš za njih, zapravo si mrtav iznutra.

5) Fudbalska reprezentacija Turske na SP u Japanu i Južnoj Koreji 2002.

https://vine.co/v/OEOwWDqFKXj

Sve što se dešavalo u prvoj fazi Mundijala 2002. predstavlja čistu ljubav. Senegal je poslao kući tada aktuelne svetske prvake Francuze, a Argentina, kao drugi favorit, nije prošla grupu u konkurenciji Engleske, Švedske i Nigerije.
Koliko su se Srbi primili na Turke u leto 2002. govore podaci da su se u seriji Crni Gruja dva janičara zvala Hakan i Šukur. Kušadasi je postao ozbiljan konkurent Budvi i Halkidikiju u izboru letovanja, a 2003. nismo poslali Tošeta Proeskog sa Čija si na Eurosong kako bi Turska pobedila.

Autor: starismrad

Rate this post

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    Boža 7 years ago

    Ispravite grešku u tekstu. Trojka Roberta Horija je bila 2002, a ne 2000. Hteo sam tad da propadnem u zemlju. Da su dobili taj meč u Staples centru Kingsi bi otišli na 3:1 u pobedama i u Arco areni bi samo potvrdili pobedu i kasnije osvojili titulu. New Jersey Nets-i nisu bili konkurencija.