Kilobajt informacija nedeljno

U redovnom pregledu IT vesti saznaćete nešto o novom Windows apdejtu, zaštiti podataka, slaganju odeće na internetu i novom duplom Samsungu. I zašto sve to nekome treba.

 

Windows 10 je dobio apdejt

Drugi najpopularniji operativni sistem na svetu (prestigao ga je Android) nedavno je dobio novo ruho. Za sve one koji imaju Windows 10, mogu besplatno da ga nadograde i ništa. To je to. Dobro, ima par novina, ali suštinski nema preterano velike razlike u odnosu na stadnardnu “desetku”. Prva je što sada “navodno” možete da smanjite broj podataka koje Microsoft prikuplja o vama i o vašem računaru. Druga je mogućnost grupisanja ikonica u Start meniju, kao da će to neko nekad da koristi. Najvažnija promena, zbog koje je ova nadogradnja dobila ime “Creators Update” je novi Paint. Bez brige, stari ostaje isti, verovatno još neko vreme, ali taj novi sada daje mogućnost pravljenja 3D objekata. Još jedan ozbiljan pokazatelj da džabe Microsoftu svo to prikupljanje podataka, jer ne znaju kako mi koristimo Paint.

 

Novi zakon o prodaji informacija

Ovu vest mi je rekao naš programer, tako da ako laže, svi ispadamo budale. Američki kongres je izglasao zakon koji dozvoljava internet provajderima da prodaju naše lične podatke trećim licima. Dakle, firme će sve one podatke koje do sada ne znaju o nama, moći da dobiju za par centi po osobi. Ono što mene zanima je kako je to regulisano kod naših provajdera. Činjenica je da ovde te podatke o osobama možete saznati pozivajući njihovog prvog komšiju, ali čisto bi bilo lepo da znamo. Ako ste paranoični, imate par opcija da se zaštite – napravite VPN, ili instalirate HTTPS Everywhere. U suštini, uživajte u poslednjim danima privatnosti na internetu, dok Kinezi ne krenu da vladaju u toj oblasti.

 

Google za modno neosvešćene

Dok Kinezi ne krenu da vladaju svetom, bavimo se lepšim stvarima, tipa kako Google ulazi u sve pore života. Njihove brojne ideje u poslednje vreme nisu bile baš najsjajnije, ali su došli do jedne koja će pomoći onima kojima je vrhunac mode Tika Špic. Uskoro će krenuti nova mogućnost pretrage za “uparivanje” odeće. Naime, kada pronađete odgovarajući par cipela i ne znate da li se one slažu uz neke pantalone ili kaiš (navodno to je neki problem), Google vam daje savete i linkove za dobitnu kombinaciju odeće. Ovo je najozbiljniji dokaz da je moda otišla predaleko i da je vreme da neko povuče crtu i kaže “hajd’ dosta je, mogu samo ove četiri boje”.

 

Samsung telefon sa duplim ekranom

Južnokorejska kompanija je tek krenula u promociju svog novog telefona S8, ali naravno da ekipa naučnika već razvija sledeće modele. Do sada je bilo pokušaja da se prave iskoraci u dizajnu ili tehnologiji, ali sve se to završavalo neslavno. Samsung planira da do kraja leta proizvede nekoliko prototipa telefona koji će bukvalno imati šarke na sredini ekrana i moćiće da se savije 180 stepeni. Deluje stvarno kul, ali neminovno je pitanje “koji će nam to?”. Neće moći da se savije skroz pa da stane u džep, čak ni za gledanje filmova, igranje igara, nema nikakvu poentu. Sad kad sam ovo napisao, nek me neko udari za godinu dana kada to bude hit i kada ja budem kupovao taj telefon.

Autor: Shakraf

5/5 - (3 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0