Najbolji domaći filmski panduri

 

Bajaga je pevao da sve nas vidi svemirska policija. Ako ste i vi kao Momčilo, nekad bežali od srebrnog metka i srebrnog magnuma, sigurno vam organi reda i mira nisu najomiljenije osobe na svetu. Ipak, dobri filmovi znali su da vam približe srcu različite likove, pa tako i tvrde pandure, mekoga srca. Kada bi vam neko od njih zatražio ličnu kartu na ulici u pola pet ujutru, teško biste ga odbili.

Načelnik Komatina (Sergej Trifunović; Montevideo, Bog te video)

https://vine.co/v/OVdMY7txLtJ

Možda ste i zaboravili da je Komatina načelnik beogradske policije, a ne sportski radnik profila Tomislava Karadžića. Ljubitelj fudbala, rakije i sočne psovke, očigledno zna kako se čuva red u prestonici, pošto mu u zatvoru uglavnom leži samo jedan pijanac. Najveću muku zadaju mu pizdarije mladih reprezentativaca, prema kojima se na kraju ipak ponese očinski i pošalje ih na prvi Mundijal. U alternativnom scenariju, možemo da ga zamislimo kako početkom devedesetih lupa šamare članovima raznoranih kriminalnih klanova i umesto na splavove, šalje ih u salu na mali fudbal.

Ognjen Strahinjić (Nikola Simić; Davitelj protiv davitelja)

https://vine.co/v/OVd7Q6YrDir

Inspektor za krvne i seksualne delikte u gradu kome fali samo serijski ubica, kako bi postao metropola. Strahinjić se, pod uticajem francuskih kul pandura, tiho vozi kroz grad policijskim kecom, pokušavajući da uhvati davitelja, a egzistencijalističke dileme rešava kroz razgovor sa svojim mačkom Žoržom. Tuga za poginulim kolegom vodi ga u potpuno ludilo i neuspeo pokušaj da se obesi. Da parafraziramo kraj filma – Neki se inspektori rode pod srećnom zvezdom, a neki ne.

Inspektor Bešević (Petar Božović, Crni Bombarder)

https://vine.co/v/OVdZQzvTrV1

Sa Ognjenom Strahinjićem deli mržnju prema rok muzici, iako se u jednom trenutku navuče na novi album američke nojz pank grupe Butthole Surfers. U filmu predstavljen kao negativac, Bešević je samo čovek koji radi svoj posao. I malo ga nerviraju ta deca koja su u teška vremena rešila da budu slobodna. Operativac je starog kova i možemo da ga zamislimo kako opstaje u svim režimima i možda čak i predvodi jedinicu za hvatanje haških optuženika. Svaka sličnost sa stvarnim događajima je potpuno namerna.

Boki i Pajko (Velimir Bata Živojinović i Boro Stjepanović, serijal Ćao inspektore)

https://vine.co/v/OVdmTYFj9EO

Iako u nazivu filmova piše da su inspektori, Boki i Pajko su obični prašinari iz Donjeg Milanovca. Dane provode rešavajući ukrštene reči i “jureći ženske” (prim: citat), u toku svoje karijere hapsili su švercere, italijanske mafijaše, pa i vampire i vanzemaljce. Razočarani uplivom Službe u rad Republičkog MUP-a, prelaze u privatne detektive i po ukidanju sankcija odlaze u Čikago. Legenda kaže da su bili direktna inspiracija za film Tango i Keš. Sve u svemu, prosečan životni put policajaca iz Donjeg Milanovca.

Pandur (Nebojša Glogovac, Munje!)

https://vine.co/v/OVdKXwhTdaJ

Bezimeni heroj petooktobarskih promena. Policijski rezervista i najveći fan Duleta Savića, u stilu Legije prelazi na stranu pobednika i pomaže mladom bendu da povrati pare i nađe devojke. Ko je sve tada bio pandur pokazuje to da mu je od posla draže da pije pivo ispred benziske pumpe. Završio ili u Portugalu, gde je Afrika da pljuneš, ili u Zabeli gde kao čuvar pazi gorepomenutog Ulemeka.

Radoslav Rale Milenković (sve pandurske uloge)

https://vine.co/v/OVdOFgZ7nKE

Rale je, iako glumac, a ne lik, mesto na listi zaslužio nizom uloga inspektora i običnih policajaca koje nosi kao Prljavi Hari i Kodžak zajedno. Poznat i kao srpski Harvi Kajtel, u Holivudu bi pripadao listi glumaca onaj-iz-onog-filma. Bilo da hapsi Beogradskog fantoma ili predvodi paravojne formacije u Bosni, Rale je negativac koga ne možete da mrzite, baš zato što vas glumom natera da ga toliko mrzite. Rođen za ulogu u kojoj nosi dugačak mantil, baca polupopušenu cigaretu i izgovara Go ahead punk, make my day.

Boban Đorđević (Dragan Jovanović, Stršljen)

https://vine.co/v/OVdq7PglJVB

Šef specijalne policijske jedinice na Kosovu 1998. Pokazuje da je sport blizak domaćim organima reda jer preferira košarku. Agentima Interpola voli da se predstavlja sa Yes, Đorđević, like basketball. Na stolu umesto slike žene ili devojke drži Saletovu sliku u dresu reprezentacije, a bacanje košarkaške loptice na nesposobne saradnike, pomaže mu da očuva nerve. Tvrd pandur u teško vreme. Verovatno bi ga danas videli na mestu ministra policije, kad bi ministri policije bili sposobni ljudi.

Boško Simić (Ljubiša Samardžić, Policajac sa Petlovog brda)

https://vine.co/v/OVdbA00vijI

Teško je biti pošten policajac u doba rata i sankcija, a naročito ako vam na vratu stoji čopor razularene dece. Boško je hapsio kriminalce u rasponu od sitnih secikesa do međunarodnih kradljivaca slika. U stilu Džejmsa Bonda, balansira između lepih dama u nevolji i još lepših dama iz podzemlja. A da, onu silnu decu je napravio u četiri braka. Pošto mu je Magnum weapon of choice, a uspešan je sa ženama, ostaje samo da pitamo – Boško Simiću, koliko vam je tačno veliki kurac?

Autor: radomirzvoncek

5/5 - (4 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0