Gledali, a nismo platili – recenzije filmova

Osim što ćete saznati kakav je zaista novi Blade Runner, možete da snimite i neke naslove za Noć veštica.

Blade Runner 2049

Ok, prvi deo je genijalan. Ima sve – priču, glumu, estetiku i jednu od najvećih filmskih improvizacija za kraj (mada ima i Harisonovu naraciju izgovorenu preko kurca, jer je i sam bio svestan da je veliko nepotrebno sranje). Dakle, ne treba se upuštati u trku sa tim i to je najvažnije da znate pre nego što pogledate 2049. Režiser je talentovan i zna svoje sranje, doduše zna i da izvrće stvari, ali i to je neki talenat, dok te ne uhvate. E sad, pošto je prvi bio briljantan na 2049 se svalila lavina negativnih komentara, po principu dobar je film ali… Evo nekoliko:

Film je spor!
Film nije spor, idi gledaj The Fast and the Furious ako ti je ovo sporo.

Product placement.
Totalno irelevantno za napraviti zamerku i pokazuje da uopšte nisi razmislio o tome zašto je nešto prikazano i gde, iako ti je reditelj dao dovoljno vremena da vidiš detalj i razmisliš. Da, u istom tom filmu za koji si rekao da je spor.

Žene roboti su seksualizovani, ili šta god!
2049 nije film koji je pisan po knjizi Džudit Batler, već film koji, na svoj način, istražuje granice živog i neživog u trouglu prirode, kulture i arteficijalnosti.

Likovi su plitki i nerazrađeni.
A baš svi u prvom delu jesu suprotno od toga?

Idi u bioskop. Kupi velike kokice. Uživaj. Pokušaj da provališ kako test radi. Ne razmišljaj o tome ko zna da glumi, ko ne. Kasting je odličan. Vrati se kući peške. Preobrati još nekog.

Gledati sa likom koji gleda porniće da bi se smejao, jer vidi lik jebe u čarapama. Čisto da vidiš da li neko može da ti upropasti ovo.

Autor: ljubimac

 

The Babysitter

Bliži nam se Noć veštica, pa se i broj izdanja horor filmova po danu eksponencijalno povećava. Ove godine, žanrovski trend ponovo su bebisiterke, pa su nam striming servisi pružili čak dva ostvarenja u kojima su devojke sa tim zanimanjem glavni likovi. Prvi o kojem govorimo, rađen je za Netfliks, što pokazuje da i pored velikih gubitaka, ova kompanija i dalje žarko želi da se probije u filmskom svetu. Ništa nije prepušteno slučaju. U rediteljsku stolicu doveden je iskusni tezgaroš McG, okupljena je ekipa mladih i lepih glumaca, uz nove dečije zvezde, a za priču je izabrana stara postavka o osobi kojoj poverite dete, a za koju se ispostavi da je psihopata. Pošto je ovo urađeno kao horor komedija, ne očekujte baš mnogo psihološki napetih momenata, već pravi rolerkoster krvi, crevaca i gikovskog humora. Ako vam prvih pola sata, dok ne počne prava radnja, film i bude malo naporan i deluje kao do sada već sto puta viđena stvar, probajte bar još malo da izdržite. Mislim, jeste sto puta viđena stvar, ali je realizovana dovoljno nadahnuto, da nećete zažaliti što sto potrošili sat i po. Zla dadilja je dovoljno upečatljiva i ne oslanja se samo na to kako izgleda (a mnogo dobro izgleda), prateći likovi su ostvarili nekoliko interesantnih epizoda, a glavni klinac je šarmantan, i bude vam drago što, dok pokušava da sačuva živu glavu, uspe i da uđe u svet odraslih. Za sve vas kojima to nije dovoljno, sigurno se Rozmarina beba negde reprizira po sedamdesethiljaditi put.

Gledati sa ljudima koji su zaista i imali bebisiterke, da vam potvrde da li se ovakve stvari zaista događaju. Pošto nećete naći takve ljude u krugu od hiljadu kilometara, slobodno gledajte sami.

 

Better Watch Out

Još jedan bebisiterski horor i film koji je prilično podelio kritičare tokom prikazivanja na festivalima. Neki su odlepili, a neki su tražili pare nazad. Ako ste se zapitali zašto je iznad slika, a ne trejler, mislim da je mnogo bolje da u gledanje uđete bez ikakvih suvišnih informacija, jer će vam bilo kakva šira naznaka zapleta sigurno upropastiti gledanje. Ono što mogu da vam kažem je da se radi o napadu na kuću u kojoj su dadilja na životnoj prekretnici i klinac koji je smrtno zaljubljen u nju, i imate jedno četrdesetak minuta napete igre mačke i miša. To šta se dogodi posle je razlog zašto u recenzijama imate utisak da su ljudi gledali dva različita filma, remek delo i đubre, ali ok, istina jeste negde na sredini. Trebaće vam baš da ponavljate ovo je film, ovo je film da biste progutali neke delove fabule, ali kada to prevaziđete ima tu dovoljno tenzije i inventivnih načina za izazvati nečiju smrt. A ima i baš smešnih crnohumornih momenata. Možda sam vas navukao bezveze pa me mrzite, ali probajte da pogledate. Spreman sam da preuzmem odgovornost.

Gledati sa ljudima koji su želeli da imaju dadilju, kako bi mogli da je gledaju kako se vata sa dečkom. Znači sa svim heteroseksualnim pripadnicima muškog pola na svetu.

 

Leatherface

Počeli smo nastavkom, završavamo prikvelom. Teksaški masakr motornom testerom je jedno čudno živinče od franšize. Započeta je remek delom horora i kinematografije uopšte, nastavljena vrlo dobrom horor komedijom, a onda otišla u neke potpuno druge dimenzije, iliti, bolje rečeno, u finu pizdu materinu. Rimejk s početka dvehiljaditih je potpuno zanemario psihološki teror i grozomorne scene originala i Kožno lice postavio kao klasičnog slešerskog bugimena, Džejsona ili poznijeg Fredija. Ljudima se to izgleda dopalo, pa smo dobili i sledeći film u nizu, koji je u stvari prikvel tog rimejka, a onda je snimljen novi naslov, koji nema veze sa ta dva, nego je nastavak originalnog filma, koji ovde dobija svoj prikvel. Ako ste svarili ovu ne zna se ko pije ko plaća hronologiju, da progovorimo koju o samom filmu. Pa i nije nešto. Da ga nisu potpisali francuski makabristi Mori i Bustijo (poznati po remek delu Inside) verovatno se ne bi potrudio da ga pogledam. Ima tu malo tragova njihove veštine, ali nedovoljno da bi film podiglo na malo viši nivo. Verovatno im je ovo bio uslov za neki sledeći projekat, pa kao ajde. Nema ovde ni previše strave, ni previše krvi, pa vam ni otkrivanje porekla poremećenog mesara neće značiti nešto preterano. Ima jedna odlična scena (prepoznaćete je valjda kad je vidite), ima odlična epizoda Stivena Dorfa kao poludelog pandura i ima osećaj da niste baš pogledali kompletno sranje. I to je manje-više to. Nekome možda i toliko dovoljno.

Gledati sa fanovima zatupastih horor rimejkova i ributova, znači sa velikim delom horor fanova.

Autor: Radomir Zvoncek

 

 

3/5 - (2 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0