Idemo na INmusic (19.06 – 21.06)

Spremamo se za novi In Music festival u Zagrebu

Pisali smo pre neki dan kako nam ove godine sezona letnjih festivala kreće nešto ranije, u kasno proleće, ili kasnu Primaveru (pošto primavera znači proleće na španskom, jelte). Međutim, prvi dan leta ćemo dočekati na jednom od naših omiljenih festivala, INmusicu u Zagrebu. Ako ovaj tekst čitaju organizatori drugih, nama su festivali kao deca i svi su nam omiljeni. Ako čitaju samo ovi iz Ina, za vas gajimo posebno mesto u srcu.

INmusic se ove godine održava od 19. do 21. juna u Zagrebu, na Jarunu, koji je (zašto da ne pomenem za one koji nisu bili) nešto kao zagrebačka Ada Ciganlija. Tako da možeš da probaš da se brćneš, mnogi su, ja ne, i čuo prošlih godina argumente za i protiv. Već tri godine, od kako postojimo, sarađujemo fino za ekipom iz Zagreba, mada smo odlazili i pre postojanja Tegle, tako da već znamo par forica kako da se dobro provedemo i da se ne izgubimo (gistro, prošle godine sam se odvažio da idem sam bez da pratim masu, i završio negde na granici sa Austrijom). Za INmusic me veže sećanje na prvi odlazak u Hrvatsku nakon raspada bivše nam države, prvo viđanje nekih od omiljenijih bendova ikada (stajao sam na četiri metra od Karen O!), a tu su mi, u redu za kebab, saopštili da je umro Majkl Džekson. Tako da su očekivanja podignuta na visok nivo.

Festival se održava od ponedeljka do srede, što naravno može da bude problem u pronalaženju slobodnih dana, mada opet, javite da ste bolesni (ionako vam je posao dosadan, ne volite šefa, plata vam je mala i psujete Vučića tri puta dnevno). Dajte sebi oduška i zapalite na Arcade Fire.  Ako ste studenti, nadoknadite to u septembarskom ispitnom roku.

Sve ostale servisne informacije koje vas zanimaju pronađite na inmusicfestival.com i vidimo se tamo. A pre toga, preletećemo malo preko programa, da vidimo šta nam zabavno ove godine Zagrepčani nude.

 

VELIKA CRNA SLOVA NA POSTERU

Nećemo pojedinačno da predstavljamo bend po bend, jer ih zaista ima mnogo, pa ćemo da ih podelimo u grupe po veličini fonta na posteru. Ove godine nastupaju četiri benda, koji kao da su izašli sa liste želja prosečnog posetioca Kišobran žurki – Arcade Fire, Alt J, Kings Of Leon, Kasabian. Nisam neki fan gledanja istih bendova godinu za godinom, mada se ovima baš radujem. Ok, nešto manje Kasabianu. Ali ću u roku od dvadeset dan dva puta gledati Arcade Fire, a nadam se još neki put do kraja leta. Oni dolaze pred izlazak novog albuma, pa se nadamo da ćemo čuti neke sveže stvari, dok stojimu u redu za WC ili pivo, spremajući se da skačemo i pevamo uz stare hitove. Alt J je bend oko koga se konstantno u raspravama lome koplje da li su odlični ili užasni uživo. Mi zastupamo ideju prve grupacije. Kings of Leon će se pobrinuti da se na festivalu čuju i hitovi koje već zna i vaš stric koji hoće da bude kul.

 

Srednja crna slova na posteru

Iako su  hedlajneri ti koji prodaju karte, izvođači iz ove grupe oboje festival, i obično budu ti čije se svirke prepričavaju. Najinteresantnije ime, zbog kojeg će verovatno dosta ljudi preći Drinu na jedan dan, jeste Michael Kiwanuka, koji je sve bacio na dupe prošlogodišnjim albumom Love & Hate, na kom je fino izmiksovao crno nasleđe soula, sa džezom i folk akustičnom scenom. Keltska punk sedmorka Flogging Molly je opet na Balkanu, da nam zapeva pijane balade, a i dokazano je da ovdašnji narodi imaju crtu koja ih veže sa Ircima, kad violina zacvili neke Poguese. Repetitor će standardno da odvali (javlja nam se!), Rundek promoviše 15 godina Apokalipsa, pa će biti dosta mahanja rukama u vazduhu, da ne kažem zraku, i bosog plesanja, a Bambi Molesters i Chris Eckman dolaze sa zajedničkim preduzećem The Strange. Th’ Legendary Shack Shakers nam spremaju country/rockabilly ludilo, u kom će nas za sat vremena, muzikom preseliti u Nešvil.

 

 

mala crna slova na posteru

Dolazimo do bendova koje otkrivate na festivalu i posle ih hajpujete po društvenim mrežama, kao da ste ih slušali ceo život. Najzanimljiviji su svakako Publice Service Broadcasting, Britanci koji spajaju indie i elektroniku, sa semplovima informativnih emisija i propagandnim materijalom. Izdvojićemo još i Haus, mladu londonsku četvorku koja meša sve današnje moderne žanrove, Throes + The Shine – jedinstveni spoj gitare i kudura, kao i hrvatski Gatuzo, bend koji je imenom rešio da oda poštu jednom od najomiljenijih italijanskih fudbalera svih vremena.  

Autor: Miloš Dašić

4.7/5 - (3 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0