HIT DVE NEDELJE

::: DISCLAIMER ::: NAPOMENA ::: PROČITATI PRVO :::

Merna jedinica za ocenjivanje je SARS i ide unazad. Najviša ocena je 0, a najmanja 5. Npr. Get Lucky bi dobio 0 Sarsa, a 5 bi dobilo, pa nešto od SARSa. Da, znamo, odlična je fora.

::: DISCLAIMER ::: NAPOMENA ::: PROČITATI PRVO :::

 

Bojana Vunturišević – Kese etikete

Najzanimljivija potrošačka korpa od početka godine. Ne znamo da li je u pitanju kritika konzumerizma i kapitalizma, ili je samo odlična pesma. A čak nije ni samo odlična, nego jedna od odličnijih u 2017. Ne bismo da objašnjavamo mnogo, kako bismo vam ostavili više vremena da slušate pesmu.

Ocena: 1,1 Sarsa

 

Rameni – Crni sivi

Imamo osećaj da MKDSL i Vikler izbacuju dve pesme dnevno. Kad radite tim tempom, nešto bude odlično, ali nešto mora da bude i bezveze. Dobro je što ova prva stvar u okviru projekta Rameni, više vuče ka prvoj varijanti. Ne znamo da li je bila namera, ali uvodna melodija podseća malo na The Message Grandmaster Flasha, tako da kafkijanska egzistencijalna priča o sivom CV-ju, dobija i svoje utemeljenje u hip-hop prošlosti.

Ocena 1,7 Sarsa

 

Una Gašić / Ana Ćurčin / Ana Avramov / Marina Milošević – Ako humrem danas bebo (Bekfleš)

Volimo kad neke od naših omiljenih autorki obrade pesmu koja nam je bila hit godine. Onda istripujemo kao da smo mi imali neke veze sa tim. Naravno da nismo, ali možemo malo da se ložimo, šta nam glupo.

Ocena: 1,4 Sarsa

 

Bekfleš – Noviśad

Dok su ih drugi obrađivali, najveća klika mladih repera stigla je da napravi još milijardu pesama, a sada se uključila i u takmičenje za Pesmu evrovizije. Kao. Još jedan hit!

Ocena: 1,6 Sarsa

 

Fitnes – Idemo negde, idemo kući

Braća Furunović nastavljaju da neguju svoje sporedne projekte, pa su odlučili da izbace novu stvar pod firmom Fitnes. Zvuk bismo najlakše mogli da opišemo kao njihove izvorne Popečitelje, sa malo manje fanka, i malo više rokenrola. Ipak, pesmi ne nedostaje ni gruva, ni melodije, pa se čini da pomenuta braća nikako ne mogu da omanu.

Ocena 1,8 Sarsa

 

Chui feat. Josipa Lisac – Tebi putujem

Lako je Hrvatima, oni kad prave jazzy/lounge/trip-hop stvar, mogu da pozovu Josipu ili Yayu. Mi moramo da se zadovoljimo Tanjom Banjanin ili Ružicom Čavić. Kombinacija mladosti i isustva super funkcioniše, zvuči to svetski, mada je malo generički i možda fali još emocije, da stvar bude kompletna. Ali opet, Josipa je mama, a likovi kidaju svirku.

Ocena: 2 Sarsa

 

Novembar i Nikola Vranjković – Magla

Već smo se ponadali da je ovo obrada Josipine Magle, ali dobro, ne može sad baš sve. Vranjkovićevi stihovi su se odlično uklopili na melodiju niških pankera, pesma zvuči i energično i mistično u isto vreme. Ovo je neka magla koja guta ljude, kao kod Kinga, ili Karpentera. Kao kad vas proguta mrak. Demokratski mrak.

Ocena 1,9 Sarsa

 

Blanquito Cojones – 555 333

Shvatite da je govno udarilo u ventilator, kad neka internet pojava dobije i svoju pank pesmu. Verovatno su gospoda iz orkestra Cojones želela da ukažu na sav besmisao ideja obnovitelja Dušanovog carstva Miroljuba Petrovića, ali vreme je da on ode na đubrište Jutjuba, zajedno sa Šuntavilo i Što si mućk’o kolu likovima.

Ocena: 5 Sarsa

 

Edo Maajka – Ne mogu disat

Osim svojim stihovima, kao rep varijantom Zabranjenog pušenja, Edo je fanove pridobio i odličnom muzičkom podlogom, koju neguje od prvih dana. Kad se te dve stvari spoje, dobijemo njegovu fenomenalnu pesmu, ali je ovde lirički deo podbacio, iako je muzika fenomenalna. ‘Ajmo malo te reči Edo, verujemo u tebe!

Ocena: 2,5 Sarsa

 

Pacifik – Led

Možda mlađim čitaocima ne znači mnogo, ali “gitarista Kristala” je titula koja je nekad mnogo značila. Kad prvi put pustite pesmu, deluje kao još jedna povratnička stvar nekog tamo lika iz devedesetih. Međutim, nešto vas natera da je čujete ponovo i onda skapirate da nosi neku toplinu, zbog koje će vam dugo ostati u ušima. Ima taj neki osećaj, kao da se devedesete nikad nisu završile. Ok, ovo može da zvuči pogrešno, ali je pesma dobra.

Ocena: 2 Sarsa

 

Žuti – Hit stvar

Već smo propratili prelaz Žutog sa tvrdog uličnog repa, na komercijalniji zvuk, a kad na početku pesme čujete već legendarno “Coby, jesi ti čitao Kafku”, znate šta možete da očekujete. Žuti je jedan od retkih koji je uspeo da zadrži fazon, čak i kad pokušava da privuče širu publiku, kida preko fenomenalne matrice, refren dugo ostaje u glavi, pa se nadamo nastavku ove saradnje.

Ocena: 1,8 Sarsa

 

ŽeneKese – Drveće

Čini nam se da jedan od najboljih bendova Popboksove scene nikada nije ostvario svoj puni potencijal, pa se nadamo da će to sada uspeti. Novi singl zvuči možda malo ozbiljnije, nema onih ranijih verbalnih avantura, niko ne juri Gagarina, nego nas jednostavno pozivaju da izađemo napolje, na lepo vreme. Mada, mi ćemo ovo da shvatimo kao poziv na neke demonstracije.

Ocena: 1,7 Sarsa

Autori: Miloš Dašić i Radomir Zvoncek

5/5 - (2 votes)

COMMENTS

WORDPRESS: 0