Državni Posao 1/3

Kao neko ko je radio u tri različite državne firme, mislim da je krajnje vreme bilo da se napravi jedan uporedni test. Da vam olakšam pri izboru u slučaju da spadate u mlade ljude sa aspiracijom ka zapošljavanju preko veze. Da počnemo:

JP Pošta Srbije

Posao na koji se tekst odnosi je deljenje pisama/pošiljaka na drugom spratu (ili beše trećem?) pošte kod glavne železničke, poznat i kao “Ekspedicija”
(već zvuči uzbudljivo)

Količina rada: 3.5/5

Ne previše, ne premalo. Nekad satiranje, nekad opušteno traćenje vremena u prijatnom društvu bivših i aktuelnih alkoholičara i po kojeg, povremenog, posetioca mentalnih institucija. Rad je mahom fizički, tako da se ne stvara potencijalni problem sa kilažom od non stop sedenja, što je veliki plus. Minus je što može doći do težih povreda kičme.

Plata: 1.5/5

U vreme kada sam ja tamo radio plate su bile relativno soc, mada se taj trend održao i do dan danas. Pošta je uvek bila pri dnu sa platama kad su državne firme u pitanju, al’ ako ste mladi, vredni, a pare vam nisu prioritet, e onda super.

Ekipa: 4/5

Pošta je jedna od retkih državnih firmi koja zapošljava velik broj mladih, valjda iz razloga što je dosta posla fizičko po prirodi. Uvek ćete imati s kim da provedete nemali broj puš/pivo i ostalih pauza. Doći ćete u kontakt sa ljudima o kojima ste do tada samo slušali. Devojke koje sa 19-20 godina već uveliko imaju muževe i decu, lik koji po ceo dan recituje celokupan opus Rokera sa Moravu (svaki dan), mladić koji misli da je Britanja glavni grad Engleske i slično. Što se kaže: So zemlje. (niko to ne kaže)

Alkoholizam: 4/5

Svaka pauza se samoinicjativno produžava za po pola do celog sata da bi se unelo što je moguće više alkohola za taj period, jer treba izdržati do kraja smene. Ne iznenađuje što je najveći strah međ’ življem uvek bila mitska ekipa koja ide po poštama i tera poštene radnike da duvaju u dreger. Ja ih lično nikada nisam video, al’ postoje predanja da je nekad neko bio i suspendovan. Jednom smo i duvali na pauzi, jer je kolegi bila slava.

Za kraj:

Nije loše za neki prelazni period u životu, al’ na duže staze vodi u alkoholizam i/ili ludilo. Ukupna ocena: 3/5


Autor: Bili Rubin

5/5 - (3 votes)