HIT DVE NEDELJE

::: DISCLAIMER ::: NAPOMENA ::: PROČITATI PRVO :::

Merna jedinica za ocenjivanje je SARS i ide unazad. Najviša ocena je 0, a najmanja 5. Npr. Get Lucky bi dobio 0 Sarsa, a 5 bi dobilo, pa nešto od SARSa. Da, znamo, odlična je fora.

::: DISCLAIMER ::: NAPOMENA ::: PROČITATI PRVO :::

Juice – Učen

Mada smo u razgovoru prošle nedelje pomenuli, da o hitu godine ne treba ni da se razmišlja dok se ne pojavi Hiphopium 3, na kraju je ispao još bolji nego što je smo očekivali. Album bez klasičnog hita, koji treba slušati u celini, stavlja u isti koš Caneta Partibrejkera, grupu Robin Hood, Južni vetar i Mikija Panamca. U iščekivanju singla, ako ga uopšte bude, odabrali smo pesmu Učen, jer najbolje reprezentuje celu priču.

Ocena: 0,5 Sarsa

Bombe Devedesetih – Varljivo Leto REMIX

Jedan od naših omiljenijih hip hop izvođača Mejsi, izbacio je ovu pesmu pre par godina, ali zbog većih hitova na albumu, nije bila preterano zapažena. Onda su Bombe uzele bit, našikale se i napravile haos. Mimi Mercedez pobeđuje sa rimom leta – pa boli me pička koliko se kočim, nad sivim ćelijama ratni zločin, ubijena kao musliman u Foči, overavam kao Margita u Borči.

Ocena: 1,1 Sarsa

Halka – Negdje u daljine

Od našeg poslednjeg recenziranja, Baščaršija JESTE postala novi Vilijamsburg. Božo Vrećo nam je među najboljim novim likovima na sceni, mada na ovom albumu ima i boljih pesama. Možda je, ustvari,  Božo trebalo da glumi Silvanu Armenulić u filmu Bićemo prvaci sveta.

Ocena: 2 Sarsa

Gramophonedzie feat. Maat Bandy – Bitches Know

Cenimo kada neko naš uspe u svetu. Poštujemo visoka mesta na velikim top listama i sve to, ali se zaista ne razumemo u ovu vrstu muzike. Mada, ime ovog umetika postaje mnogo zabavnije kada ga izgovarate sa južnjačkim akcentom.

Ocena: Nesam školovala

Kezz – Nikada mi neće biti dovoljno

Ovaj live snimak iz bašte mlade autorke, koja spaja klavir, minimalnu elektorniku i etno zapevavanje, nam se mnogo više sviđa od njenih studijskih radova. Mada, ni oni nisu toliko loši. Očekujemo još simpatičnih pesama i nastupa u baštama, koje bi mogle da nemaju mnogo cveća jer smo alergični. Ubi nas polen i ove mace, majku im jebem!

Ocena: 1,6 Sarsa

FTP! – Miodrag Pantelić

Kada ste poslednji put čuli ime Miodrag Pantelić? Možda kada ste bacali postere iz Tempa u procesu odrastanja, ili po ko zna koji put, gledali snimak utamice Zvezda Barselona ’96. Kultni andergraund kolektiv, poznat po numeri Blok brate Bruklin brate, se vraća sa konceptualnim albumom Ilimunati, na kome se peva o ceđenju limuna i igranju PESa. Gde ćeš bolje!

Ocena: 1,3 Sarsa

Krankšvester – Tvoje Dupe Govori 100 Jezika

Došlo vreme da pametan zaćuti, budala progovori, a da nam je srpski hip hop bolji od hrvatskog. Ovo nije konceptualni album, ali kao da jeste, jer oni već godinama drve istu stvar. Po stoti put smo čuli pesmu o njenom dupetu, što prilično gubi smisao, jer ga posle toliko priće o njemu, znamo bolje nego svoje. A i Gazda Paja je imao ovu pesmu pre dve godine i to na mnogo bolji način.

Ocena: 4,2 Sarsa

URGH – Samousavršavanje

Rečima Gudrija i Bege Fanka, vraćaju se devedesete, pa sa njima i jedan od simpatičnijih bendova iz tog vremena. Da li ste ikada do sada čuli od nekoga da je URGH simpatičan? Upravo zbog te naklonosti, oprostićemo im što su pod stare dane počeli da liče na Dža ili Bu.

Ocena: 2,9 Sarsa

Detective Jones – Kety ima vel’ki gun

Kao nesuđeni studenti režije, ložimo se na ove spotove snimane iz ruke. Ne znamo da li je pesma nastala pod uticajem hita grupe Aerosmith Jenny’s Got a Gun, pa ako autori ovo čitaju, molimo da nam odgovore. A da, pesma je skroz kul .

Ocena: 1,5 Sarsa

Zabranjeno Pušenje feat. Escape – Tri kile tri godine

Kako da kažemo da je za nas Zabranjeno pušenje Nele, a da ljudi ne pomisle da podržavamo opsadu Sarajeva? Sejo je mogao više da sluša Prljavo Kazalište u svojim najboljim danima, umesto što se ložio na Bijelo Dugme i Hanku Paldum (not that there’s anything wrong with that). Onda ne bi otkrio ska muziku u 2015. godini.

Ocena: Gospodin Miralem Čengić, koji se pominje u pesmi, nije baš Ibro Dirka

Kemal Malovčić – Babo

 

https://www.youtube.com/watch?v=z3XP7Gwta80

Ako ste se ikada zapitali kako napraviti tursku seriju u tri minuta, pitajte Kemala (jućub nam ne da da embedujemo spot pa eto ga ovde). Visoko krilo velike petorke Južnog vetra, vraća se sa novim spotom. Kako da ne volite pesmu sa stihom Moga dragog babe, s nama nema više, bez njeg’ mi se do lakata, ruke potkratiše.

Ocena: Uf…

B strane – Oštećeni

Preispitujuća pesma kasnih 30godišnjaka o izlascima u grad. Sa sličnim temama ste se susretali i u pesmama Autoparka i Nežnog Dalibora, čiji članovi su i u ovom bendu. Inače, super je pesma, ali nemamo više šta da kažemo, jer smo i dalje pod utiskom onih isečenih laktova kod Kemala.

Ocena: 1,6 Sarsa

Foltin – Ela si v krevet

Jedan od onih bendova što su se u Yu rock enciklopediji zvali kultnima. Odličan fanki kafanski bend (ne Kafanki, odjebi Vasile). Ne znamo makedonski, ali znamo da dižemo ruke u ekstazi i da vičemo OPSA i JOJ.

Ocena: 1,9 Sarsa

Popečitelji – Kroz

Možda i najpotcenjeniji domaći bend novije generacije se vraća sa novim singlom. Ako ih prvi put čujete, uverićete se da mnogo dobro sviraju. Ako ste ih već čuli, onda možete videti da i dalje jedu instrumente. Etno motivi su ovde više Nigerija, nego Makedonija, ali je i dalje super. Slušati u double billu sa Foltinom.

Ocena: 1,3 Sarsa

TBF – Sa mog prozora

Već neko vreme TBF ima te društveno angažovane pesme, u kojima se žale na probleme i stanju u gradu, ili na gradonačenika. Al’ dobro bre ljudi, vi imate more, šta mi da kažemo? Jedino što oni i kad se žale, zvuče polu-veselo.

Ocena: 2,1 Sarsa

Vatra – Kraj

Po prvi put, Vatra objavljuje singl bez autorskog upliva Ivana Dečaka, koji inače pati od sindroma Đuleta Van Goga, u šta smo se uverili na koncertu pre koju nedelju. Možda nam se i sviđa jer nema nikakve veze sa njim. Mada i Tango je bio dobar.

Ocena: 1,9 Sarsa

PMG Kolektiv – 80Ti

Ako ste se ikada pitali šta bi se desilo da se James Murphy iz LCD Soundsystema rodio u Makedoniji, dobili ste odgovor. Još od potcenjenog filma Skopje Remixed (koji i dalje ne razumemo u potpunosti, subtitles pls!), jasno je da se Makedonci lože na etiketu DFA. Veliki plesni hit, sa gomilom muzičkih i tekstualnih citata poznatih pesama.

Ocena: 1,5 Sarsa

 

Autori: RadomirZvoncek, Moma_Ludilo, MimiKraljMamba

Rate this post

COMMENTS

WORDPRESS: 0